Tenis

Dobrodošao natrag!

Ivor Krapac, Branimir Korać • srijeda, 13.02.2008.

Mario Ančić napravio je odličan posao u prvom meču u singlu nakon prošlog listopada i Masters Series turnira u Parizu. Mario je na startu ATP turnira u Marseilleu nadjačao Jo-Wilfrieda Tsongu, nedavnog finalista Australian Opena. Ivo Karlović također je otišao u osminu finala, s 33 asa bio je bolji od Španjolca Feliciana Lopeza. Debitant u glavnom ždrijebu nekog ATP turnira Ivan Dodig poražen je očekivano od prvog nositelja Novaka Đokovića..

Dvoboj Karlovića i Lopeza donio je ono što se i moglo očekivati od dva kvalitetna servera, ujedno i tenisača koji preferiraju puno izlazaka na mrežu i vrlo mali broj dužih izmjena s crte. "Karlo" se ovog popodneva pokazao jačim od svog ljevorukog španjolskog protivnika, slavivši sa 6:7(6), 7:5 i 7:6(4) nakon dva sata i 11 minuta igre. Bio je to njihov sedmi međusobni ogled, hrvatski "broj jedan" sada vodi s 4-3.

Prvi set ekspresno je otišao prema tie-breaku, uz jedinu break-loptu u Karlovićevu korist u 11. gemu, kad se Lopez spasio i poveo sa 6:5. Tie-break je donio nastavak izjednačene borbe. Španjolac je na svom servisu "preživio" set-loptu pri zaostatku od 6:5, da bi sve riješio malo kasnije, uz ključni mini-break za 8:6.

U drugom setu Ivo se vratio u pravi čas, breakom za 7:5, što je, kako se pokazalo, bio jedini gubitak servisa na bilo kojoj strani u ovom dvoboju. Treći je riješen novim tie-breakom, a prvi hrvatski "reket" napravio je ono što je i htio s dva mini-breaka, za 4:2 i završnih 7:4.

Uz asove, kojih je bilo 33, "Karlo" je počastio suparnika i s visokih 72 % ubačenog prvog servisa i već poslovičnih 90 % osvojenih poena nakon što bi ubacio prvi, a kad je takav praktički ga je nemoguće breaknuti. Lopez ovog puta tijekom cijelog meča nije mogao ni do break-lopte.

Slika 1 od 1.
Foto: Ivor Krapac

Prvi hrvatski "reket" će idući izazov imati u četvrtak u osmini finala protiv šestog nositelja Marcosa Baghdatisa. Cipranin je u utorak u prvom kolu zaustavio Arnauda Clementa.

Mario Ančić pobrinuo se za još dobrih vijesti ovog popodneva. U svom prvom ovogodišnjem nastupu u singlu, Mario je pokazao da se dobro pripremio za povratak na teren nakon propuštanja početka sezone zbog viroze, a na svojoj koži to je najbolje osjetio sedmopostavljeni Jo-Wilfried Tsonga, kojeg je nadjačao sa 7:5 i 7:6(3).

U prvom setu se sve najvažnije dogodilo u završnici. Mario je prvo držao za 5:5 uz okretanje 0:30, potom je uzeo ključni break i poveo sa 6:5, da bi na servisu za vodstvo u setovima izvukao 15:40, jedine dvije Tsongine break-lopte u cijelom meču.

Drugi set Ančiću je donio priliku za break u sedmom gemu, kad se sedmopostavljeni 22-godišnjak iz Le Mansa izvukao nakon 30:40 i poveo s 4:3. No, u tie-breaku mu više nije bilo izlaza. Mario je sve riješio s četiri uzastopna osvojena poena nakon 2:2, zaokruživši ovu priču na servisu pri vodstvu od 6:3.

U osmini finala slijedi na papiru lakši suparnik. Ančić će se za prolaz među posljednjih osam boriti s ruskim kvalifikantom Teimurazom Gabašvilijem, koji je na startu turnira pobijedio Nijemca Michaela Berrera.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Nakon tri pobjede u kvalifikacijama i ulaska u glavni turnir, Ivan Dodig nije uspio napraviti senzaciju i eliminirati prvog nositelja Novaka Đokovića. Razlika u kvaliteti bila je očita i Đoković je, posebice u prvom setu, bio daleko bolji protivnik. U drugom setu Dodig se oslobodio treme i zaigrao bolje te je prvi nositelj tek u samoj završnici uspio doći do prednosti.

Meč je počeo potpunom dominacijom Đokovića koji je vrlo brzo otišao na 5:0 i već tada arhivirao prvi set. Dodig je bio vidno nervozan, udarci su mu bili prilično neprecizni dok je Đoković rutinski koristi te njegove pogreške. Prvi set bio je gotovo za tek 28 minuta, a naš tenisač uhvatio je samo deset poena.

U drugom setu posve drugačija priča. Dodig podiže igru i drži se u egalu do same završnice. Kod vodstva 3:2 na servis Đokovića dolazi do 15:30 te ima i dva puta 40:40, što je ujedno bilo i najviše što je uspio protiv servisa napraviti. No ozbiljnije nije zaprijetio dok Đoković s druge strane u sljedećem gemu prijeti, a kod 4:4 odlazi na 15:40 i odmah radi break. Na servisu za meč treći igrač svijeta bio je vrlo uvjerljiv te se plasirao u drugo kolo sa 6:1, 6:4.

Đoković je tijekom meča imao pet break lopti, a realizirao je tri dok Dodig nije imao niti jednu priliku za oduzimanje servisa. Srpski tenisač je upisao i sedam aseva uz 51 posto prvog servisa te osvojio ukupno 20 poena više od našeg igrača. Nakon problema na gostovanju u Davis Cupu u Rusiji, Đoković se u Marseilleu vratio na pobjedničke staze te pokazao kako je viroza koja ga je mučila prošlost. Dodigu je ovaj meč bio veliko i lijepo iskustvo i nadamo se da će u budućnosti što češće biti u prilici zaigrati protiv onih top igrača kao što je Đoković.

ATP Marseille, 13.2.2008., prvo kolo: Đoković (Srbija, 1) - Dodig (Hrvatska, Q) 6:1, 6:4, Karlović (Hrvatska) - F. Lopez (Španjolska) 6:7(6), 7:5, 7:6(4), Ančić (Hrvatska, WC) - Tsonga (Francuska, 7) 7:5, 7:6(3), Gasquet (Francuska, 2) - Bolelli (Italija) 6:3, 6:3.

Osmina finala: Mahut (Francuska) - Ferrero (Španjolska, 5) 5:7, 6:4, 7:6(1).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!