Nogomet

Wiese briljirao, Pletikosa kapitulirao

Petar Plevnik • srijeda, 13.02.2008.

Prvim susretima 1/16 finala nastavljeno je natjecanje u Kupu Uefe. Iznenađenja gotovo da i nije bilo, a najbolje pozicije pred uzvratne susrete ostvarili su Marseille i Werder, koji je do uvjerljive pobjede došao zahvaljujući dva obranjena 11-erca Tima Wiesea. Za razliku od Wiesea, Stipke Pletikosa je tri puta morao vaditi loptu iz svoje mreže...

Nakon što je u nedjelju u izravnom dvoboju protiv Bayerna ponajviše zahvaljujući njegovoj sjajnoj partiji i obranjenom 11-ercu neporažen napustio München, Werder iz Bremena (bez Klasnića i Vranješa) još je jednom na krilima sjajnog Tima Wiesea stigao do pobjede nad Bragom.

Iako je Werder već u četvrtoj minuti stigao u vodstvo pravom "bombom" Nalda s 28 metara, Portugalci su samo sedam minuta kasnije došli u idealnu prigodu s bijele točke stići do izjednačenja, nakon prethodnog prekršaja Fritza nad Linzom, međutim udarac austrijskog napadač Wiese brani. Kazna za neiskorišteni 11-erac stigla je u 27. minuti kada Jensen pogađa za 2:0.

I ponovno je Braga nedugo nakon Werderovog pogotka došla u prigodu da iz 11-erca smanji rezultat, no Wiese, koji je ovaj put sam skrivio 11-erac, sjajnom reakcijom brani udarac Jorginha. Konačan udarac Braga je doživjela u četvrtoj minuti sudačke nadoknade kada Joao Perreira igra rukom u svom 16-ercu, a Hugo Almeida bez milosti za svoje sunarodnjake pogađa za konačnih 3:0.

Nakon razočaravajuće domaće sezone, Marseille je u dvoboju protiv moskovskog Spartaka konačno dočekao malo razloga za slavlje. Iako su gosti, za koje je branio Stipe Pletikosa, više od sat vremena igre odolijevali napadima domaćina, ruski otpor skršen je u 62. minuti pogotkom Cheyroua, da bi samo šest minuta kasnije Taiwo pogodio za 2:0. Točku na i uvjerljive pobjede domaćina stavio je Niang u 79. minuti.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Za razliku od Spartaka, puno bolje prošao je aktualni ruski prvak Zenit. Momčad Ivice Križanca u St. Petersburgu ugostila je Villarreal i pogotkom Pogrebnjaka u 63. minuti upisala vrijednu pobjedu pred uzvrat u Španjolskoj.

Ulogu favorita opravdao je i PSV. Nizozemci su u Eindhovenu ugostili jedno od najugodnijih iznenađenja Lige Uefe, švedski Helsingborg, i slavili s rutinskih 2:0. Sve dvojbe oko pobjednika momčad iz Eindhovena riješila je nakon nešto više od pola sata igre. Simons je već u sedmoj minuti iz 11-erca doveo domaćine u vodstvo, da bi Lazović u 32. minuti postavio konačan rezultat.

Dobar posao pred uzvrat napravio je Getafe na gostovanju kod AEK-a u Ateni, koji je prije samo nekoliko dana s klupe otpustio Španjolca Lorenza Serra Fererra. Četiri minute prije kraja španjolski je sastav pogotkom Reda došao na korak do pobjede, no pogotkom u posljednjoj minuti susreta Blanco Grcima vraća nadu da u uzvratu mogu nadoknaditi propušteno.

Neizvjesno će biti i uzvratnom dvoboju Anderlechta i Bordeauxa. Iako se nakon pogotka Jussiea iz 11-erca činilo kako će Francuzi već u Bruxellesu obaviti velik dio posla, u posljednjih 10-ak minuta Belgijci dolaze do potpunog preokreta. Polak najprije u 79. izjednačava rezultat, da bi pobjedu Anderlechtu osigurao Mpenza u posljednoj minuti susreta.

Da je Dinamo u Bergenu propustio ogromnu priliku osigurati europsko proljeće potvrdio je i Everton. Sastav Davida Moyesa pobjedu za rutinski uzvrat u Liverpoolu osigurao je u nastavku susreta kada su se u strijelce upisali Osman u 59. i Anichebe u 88. minuti za konačnih 0:2.

Bez pogodaka završen je dvoboj Galatasaraya i Bayer Leverkusena, baš kao i susret Rangersa i Panathinaikosa, u kojem je svih 90 minuta na golu gostiju stajao Mario Galinović.

U posljednjoj utakmici večeri Sporting je pred svojim navijačima u Lisabonu s 2:0 bio bolji od Basela, još jednog Dinamovog poznanika iz prve faze natjecanja. Pobjedu domaćina osigurao je dvostruki strijelac Simon Vukčević (8., 58.).

Kup Uefa, 1/16 finala, prvi susreti, 13.2.2008.:
Zenit - Villareal 1:0, Galatasaray - Bayer Leverkusen 0:0, AEK - Getafe 1:1, Brann - Everton 0:2, Werder - Braga 3:0, Anderlecht - Bordeaux 2:1, M arseille - Spartak Moskva 3:0, PSV - Helsingborg 2:0, Rangers - Panathinaikos 0:0, Sporting Lisabon - Basel 2:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!