Ostali sportovi

Astana prognana s Toura

Maja Giljanović • četvrtak, 14.02.2008.

Lanjski pobjednik Tour de Francea Alberto Contador po svemu sudeći neće biti u prilici braniti svoju maillot jaune na ovog lipnja 95. izdanju najprestižnije biciklističke utrke na svijetu...

Njegovoj je Astani, naime, organizator Toura zbog "prošlogodišnjih i grijeha iz 2006. kojima je momčad nanijela nesagledive štete kako samoj utrci tako i biciklizmu uopće" oduzela mogućnost prijave. Oni se, pak, odnose na:
1.lanjsko povlačenje kazaške momčadi s utrke nakon pada favoriziranog upravo Kazahstanca Aleksandra Vinokurova na doping-testu (krvna transfuzija u kontroli koja je uslijedila po njegovom osvajanju 13. etape) odnosno
2.povezanost s tzv. Operacijom Puerto i ozloglašenim doktorom Fuentesom u aferi otprije dvije godine (racije na laboratorije u Španjolskoj i Francuskoj)

25-godišnji je Contador "utučen. Ne mogu vjerovati da su organizatori spremni zabraniti mi nastup na utrci i doslovce mi uništiti životni san. Osobno sam u šoku, ali ova je odluka također tužna za naš sport u cjelini". Njegov momčadski kolega Levi Leipheimer se slaže: Šokiran sam, razočaran i u čudu zbog čega nam nije dozvoljeno braniti Albertov naslov, ali nećemo samo tako odustati.", najavljuje Amerikanac, lanjski trećeplasirani. Ovaj je dvojac inače pristupio Astani koncem prošle godine nakon raspada njihove dotadašnje momčadi Discovery Channela.

Način na koji se misle suprotstaviti odluci Tourovog predsjednika Christophea Prudhommea, međutim, ostaje upitan s obzirom da klauzula o raskidu ugovora s Astanom vrijedi samo u slučaju da se momčad uhvati u novom doping-skandalu što u ovom slučaj očito nije slučaj.

Da stvar bude još gora, ASO, organizator Toura također je Astanu isključio sa svih ovogodišnjih utrka pod njihovom ingerencijom (primjerice Paris-Nice početkom sljedećeg mjeseca i(li) prestižnu Liege-Bastogne-Liege), a još ranije im je ovogodišnji Giro d'Italia, po uzoru na Vueltu lani, spustio palac prema dolje. Ukoliko, pak, sezonu 2008. odrade bez sjenki dopinga, kažu, pozvat će ih se natrag u sezoni 2009.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!