Nogomet

Dinamo: Soldo pred ispitima

Vedran Attias • petak, 15.02.2008.

20. prosinca Dinamo je u Rennesu odigrao svoju zadnju natjecateljsku utakmicu i posljednju u Ligi Uefa. Gotovo dva su mjeseca prošla od tog poraza i u ta dva mjeseca u Dinamu je bilo prilično burno – otišao je trener Ivanković, a na klupu je došao Soldo. U igračkom kadru također je došlo do promjena – došli su Mikulić i Bišćan, a otišli Schildenfeld i Pokrivač, no krenuti ćemo kronološki…

U Dinamu su prvo na red došla pojačanja u obrani – Igor Bišćan i Tomislav Mikulić. Dinamo je već na ljeto pregovarao s Bišćanom, no suradnju su dogovorili tek za drugi dio sezone. Bišćan, iako neko vrijeme nije ozbiljno trenirao, se pokazao kao vrlo dobro pojačanje za Dinamovu obranu na pripremnim utakmicama i sigurno je kako će biti vrlo važna karika u obrani.

Za ugovor Bišćana i Dinama znalo se već otprije, no o mogućem dolasku Tomislava Mikulića samo se nagađalo. Tjedan dana prije utakmice u Rennesu službeno je dogovoren transfer iz belgijskog Genka u Dinamo. 25 – godišnji Vukovarac također se pokazao kao vrlo siguran stoper i dodatno je otežao izbor novom treneru Soldi.

Cijela hrvatska javnost tjednima se “loptala“ s klubovima u kojima će završiti Luka Modrić, no malo tko je mogao predvidjeti konačan rasplet, a to je – ostanak u Dinamu. Kako to već obično biva kod nas, “svi su znali“ kako braća Mamić nisu dobili odgovarajuću ponudu i zato ostavili Modrića još neko vrijeme u Maksimiru, no, u krajnjem slučaju, navijaču Dinama nije toliko bitan razlog ostanka Luke u Dinamu koliko sama činjenica kako će u njegovoj igri publika u Maksimiru uživati još neko vrijeme.

Nakon vesele vijesti o ostanku Modrića u Dinamu, uslijedilo je Dvoransko PH koje je Dinamo, očito, trebao osvojiti. Naime, Dinamo ga nije osvojio i, da stvar bude još gora, u finalu je poražen od Hajduka. Epilog – pune tribine u Ledenoj vrijeđaju Zdravka Mamića koji pred novinarima i igračima vrijeđa Branka Ivankovića, a ovaj sutradan podnosi ostavku na mjestu trenera.

U Dinamu vrlo brzo reagiraju i već sljedeći dan, a samo dan prije odlaska na pripreme u Međugorje, dotadašnji trener juniora Zvonimir Soldo postaje trener prve momčadi. Soldo vodi Dinamo u Međugorje gdje Dinamo osvaja turnir s dvije lake pobjede protiv GOŠK – a i Drave.

Modri se vraćaju u Zagreb i samo nekoliko dana kasnije odlaze u Tursku na završne pripreme prije nastavka sezone. U Turskoj Modri igraju pet utakmica i upisuju četiri pobjede (Gloria 2:0, Seoul 5:1, Košice 2:1, Hiroshima 4:1) te jedan poraz (Litex 1:2), no i ostaju bez dva igrača.

Između prve dvije utakmice u Turskoj, momčad je napustio Nikola Pokrivač. Iako su Dinamovi čelnici desetak dana ranije tvrdili “kako nema smisla zadržati Modrića, a ostaviti Pokrivača“, očito su, kada je Monaco povećao ponudu, ipak shvatili kako ima smisla i mladi je Varaždinac preselio u Monte Carlo.

Ritam utakmica – prodaja Dinamo je nastavio i dalje na pripremama. Naime, između druge i treće utakmice, Besiktas je odlučio kupiti stopera iz Maksimira, a Dinamo, blago rečeno, nije imao ništa protiv. Prvo su se Turci odlučili za Drpića, no kada su se malo bolje pogledali i googlali, ipak su se odlučili za Schildenfelda. Tko zna – da je kojim slučajem Šifo bio zvijezda Youtubea možda bi Carlos ostao u Istanbulu?

Dinamo ima vrlo ugodnu situaciju u prvenstvu (12 bodova ispred Rijeke te 16 ispred Slavena i Hajduka), no, kada je Dinamo najbolji u Hrvatskoj, onda to zagrebačkoj publici i nije toliko bitno te se gleda Europa. Što se tiče Kupa, tu je Dinamo odgodio utakmice četvrtfinala protiv Slavena zbog obaveza u Ligi Uefa, no i u ovom natjecanju su vrlo jasni ciljevi Modrih – osvajanje i samo osvajanje.

Biti će vrlo zanimljivo vidjeti kako će Soldo posložiti Modre kockice i hoće li Dinamo dobiti (još) jednog vrhunskog trenera. Premijera “Soldinog“ Dinama pred zagrebačkom publikom je već ovu subotu, 16. veljače, kada u 15 sati na Hitrec – Kacian dolazi Maribor. U svakom slučaju, isplati se za 20 kuna doći pogledati kakav ćemo Dinamo gledati ovo proljeće…

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!