Tenis

Lapentti spašavao živu glavu

Maja Giljanović • subota, 16.02.2008.

Nicolas Lapentti nakon dva je sata i 50 minuta igre u dramom nabijenom četvrfinalu 485.000 vrijednog turnira u Costa do Saupi na koncu spasivši tri meč-lopte izborio svoje prvo polufinale od listopada 2006. godine...

Ekvadorac se oslonio na svo svoje iskustvo (prije osam je godina bio šesti igrač svijeta) protiv argentinskog kvalifikanta Eduarda Shwanka, 21-godišnjaka, naprotiv, kojem je četvrtfinale Coste prvo na turnirima iz ATP ranga. Trenutno uživajući u rankingu karijere, 154. Schwank je lopte za proboj među posljednja četiri propustio pri vodstvu 6:5 da bi Lapentti nošen gotovo fanatičnom podrškom brazilskih navijača zahvaljujući bliskom prijateljevanju 31-godišnjaka s njihovim Gugom Kuertenom iskoristio mulčevu frustraciju i unatoč u konačnici trima osvojenim poenima manje od protivnika, prošao u sljedeću rundu.

U polufinalu ga, pak, u dvoboju stare garde čeka vršnjak (dijeli ih doslovce 14 dana - berba 1976.) Carlos Moya. Nekadašnji se svjetski broj jedan i pobjednik Roland Garrosa domogao svog prvog polufinala u Costi nakon tri prijašnja pokušaja, a dvoboj protiv Lapenttija bit će mu drugo polufinale ove sezone. Godinu je, naime, otvorio Chennaijem u kojem je inače u dramatična tri tie-breaka pokleknuo protiv Rafaela Nadala.

Moya je u četvrtfinalu također imao škakljiv zadatak protiv sunarodnjaka Oscara Hernandeza: 70. igrač svijeta iz ruku je ispustio praktički dobiven meč (dva breaka prednosti u odlučujućem setu) i Moyi omogućio da osvajanjem šest od posljednjih sedam gemova izbori pobjedu vrijednu pokušaja novog dostizanja prednosti Lapenttija. Protiv 18. na svijetu Lapentti, naime, vodi 4:1 s tim da je zadnji okršaj i to baš na zemlji, 2005. u Acapulcu pripao kralju Umaga.

I drugi je nositelj Coste Nicolas Almagro trebao tri seta u pobjedi protiv petopostavljenog Fillipa Volandrija. 31. igrač ATP liste otišao je korak dalje od dosadašnjeg najboljeg rezultata, četvrtfinala prije dvije godine, a ujedno je omjer međusobnih susreta s četiri godine starijim Talijanom poravnao na 3:3. Svojim prvim polufinalom sezone Almagro je također spriječio okršaj Azzurra jer protivnik s druge strane mreže bit će mu Fabio Fognini.

Nepostavljeni je Fognini, 93. na svijetu nakon dva sata igre nijednom ne izgubivši servis (on sam je breknuo dvaput, a presudilo je rano oduzimanje protivnikova servisa na samom startu trećeg seta) svladao Čeha Ivu Minara i u polufinalu će se Almagru pokušati osvetiti za poraz u njihovom jedinom dosadašnjem susretu, lani u Barceloni (s glatkih 6:3, 6:2).

Costa do Sauipe, četvrtfinale:
Moya (Španjolska, 1) - Hernandez (Španjolska) 6:3, 3:6, 7:5, Almagro (Španjolska, 2) - Volandri (Italija, 5) 7:5, 2:6, 6:1, Fognini (Italija) - Minar (Češka) 6:7(2), 6:2, 6:3, Lapentti (Ekvador) - Schwank (Argentina, q) 1:6, 6:4, 7:6(4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!