Nogomet

Generalka četiri dana prije Manchestera

Maja Giljanović • subota, 16.02.2008.

Šesterostruki uzastopni prvak i lider Le Championnata, Lyon gostovanjem u Le Mansu otvorit će 25. kolo s mislima na osvetu Garcijinim igračima, ali s druge strane još više usredotočeni na gostovanje Manchestera na njihovom Gerlandu u prvoj utakmici knock-out faze Lige prvaka...

Lavovi su, naime, unatoč činjenici da u dosadašnja tri susreta na Leon Bolleeu protiv crveno-žutih nijednom nisu otišli kratkih rukava (sva tri puta su naprotiv odnosili sva tri boda) željni uzvratiti trenutno osmoplasiranoj momčadi za eliminaciju u četvrtfinalu Liga-kupa (1:0) početkom godine. Le Mans će, pak, ojačan povratkom gotovo pola momčadi s Afričkog Kupa nacija i donekle ohrabren prekidom niza od tri uzastopna poraza (bod u Parizu) tražiti u njihovom osmom međusobnom dvoboju od 1932. svoju prvu prvenstvenu pobjedu.

Da će glave Perrinovih igrača biti zaokupljene Ligom prvaka nadaju se i drugoplasirani Žirondinci koje sutra čeka škakljivo gostovanje na Louisu II naših Jerka Leke i Nikole Pokrivača (trener Ricardo ih inače u remiju gotovo vrijednom poraza protiv Lillea u prošlom kolu nije uvodio u igru, Leko je praznih 90 minuta odgledao s klupe dok je dojučerašnji dinamovac, još gore, susret promatrao s tribina). Kneževi su trenutno na sedmom mjestu i pobjedom nad Bordeauxom, prvom od 2003. godine snatre ugroziti Nicinu četvrtu poziciju koja sljedeće sezone garanrira izlaz u Europu.

Momke s Azurne obale, pak, nakon dvaju uzastopnih poraza, prvenstvenog od Marseillea i u Kupu protiv Angersa, čeka teško gostovanje kod probuđenog Lensa. Sang et Or hrvatskog reprezentativca Vedrana Runje slavio je, naime, redom protiv Lyona, Valenciennesa i Caena i trenutno je na 13. mjestu tablice i to s utakmicom (protiv Lillea) manje. Nice na Felix Bollaertu nije slavila od 1987., a tri su posljednja gostovanja okončana remijima.

Treće mjesto će protiv Saint Etiennea braniti Nancy. Od 1932. Les Verts su na svom Geoffroy Guichardu protiv Correine momčadi slavili u 75% slučajeva (tek triput izgubili), ali drugačiji rasplet daju naslutiti grdni sukobi unutar same jezgre kluba. Nancy također stiže ohrabren prošlotjednom pobjedom nad Toulouseom (kontroverznom u 90. minuti iz blago rečeno upitnog jedanaesterca) kojom je stao na kraj crnoj seriji od devet prvenstvenih utakmica bez troboda.

Gillotov Sochaux protiv Caena nema druge do li pobijediti i održati kakav-takav korak u nadi da će do konca prvenstva dohvatiti spas. Peugeotovci s pet bodova manje od 17. Lillea (prvi ponad crte) dočekuju devetoplasirani Caen, a (ne)sretnom okolnošću Normandijci u 2008. još uvijek ne znaju za pobjedu. Također nikad (u osam navrata) ne da na Auguste Bonalu nisu pobijedili nego čak nisu nijednom zabili.

Prednost domaćeg terena će pokušati iskoristiti šesnaestoplasirani Auxerre i poziciju slabiji Lille da u izravnim duelima protiv Toulousea odnosno Rennesa izbore skok u mirnije vode. Koliko one uopće, u tradicionalno izjednačenom Le Championnatu gdje pobjeda donosi gornji dom, a poraz borbu za opstanak, mogu biti.

Majku derbija, pak, sutra s početkom u 20.55 na Stade Velodromeu igra preporođeni (peti s dva boda manje od Nice) Marseille protiv PSG-a u susretu u kojem, ukoliko je suditi po statistici, ne gine manje od tri gola - u posljednjih deset sezona, naime, ljuti su rivali samo dvaput odigrali 3:0 odnosno 4:1.

Geretsovi su igrači inače nakon uvodnih dvaju poraza protiv Rennesa i Auxerrea nanizali redom: u prvenstvu VA (3:1), Caen (6:1) i Nice (2:0), Kupu Monaco (3:1) i Kupu UEFA Spartak (3:0), a umorne(?) užurbanim ritmom, Parižani će ih pokušati zakočiti svojim tradiocionalnim oružjem - obranom. Landreau je u posljednjih šest susreta samo jednom morao po loptu u svoju mrežu, a slast pobjede na vrućem jugu donijela bi im primicanje na samo dva boda zaostatka za Marseillevim petim mjestom.

Le Championnat, 25. kolo:
Le Mans - Lyon (17.10)
Auxerre - Toulouse (20)
Lille - Rennes
Sochaux - Caen
Saint Etienne - Nancy
Lens - Nice
Metz - Valenciennes
Lorient - Strasbourg
Monaco - Bordeaux (sutra 18)
Marseille - PSG (20.55)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!