Tenis

Marseille iz snova

Maja Giljanović • subota, 16.02.2008.

Puna godina dana frustracija i povlačenja po bolničkim pretragama i rehabilitacijama napokon je došla kraju, jer hrvatski je Davis Cup reprezentativac Mario Ančić, u Marseilleu (u kojem je lani nakon četiri odigrana gema zbog iscrpljenosti mononukleozom predao Talijanu Andreasu Seppiju), izborio svoje jubilarno deseto finale...

Mario je spektakularnu jučerašnju igru protiv Robina Soderlinga prenio i u današnji ogled protiv šestog nositelja Marcosa Baghdatisa kojeg je u njihovom petom međusobnom susretu pobijedio i četvrti put. Godinu dana mlađi Cipranin nade je inače temeljio upravo na toj jednoj pobjedi u njihovom posljednjem meču odigranom u Pekingu prije dvije godine (6:4, 6:7, 6:4).

Splićanin je, međutim, u Marseilleu kao kod kuće: polufinalist 2005., finalist godinu potom i s obzirom na ranking (trenutno je sredinom 2006. sedmi igrač svijeta na 135. mjestu) wild-card organizatora turnira odigrao je upravo savršen meč. Baghdatis praktički do samog konca susreta nijednom nije ugrozio Ančićev početni udarac, a o superiornosti Marijevog servisa dovoljno govori podatak da se u najvećoj opasnosti našao u šestom gemu prvog seta: dozvolio je, naime, 17. igraču svijeta 30:30 i unatoč samo 40 % ubačaja prvog servisa i tek jednom neobranjivom servisu bio naprosto nedodirljiv. Ruka je mrvicu zadrhtala na servisu za pobjedu, ali su 15:40 i još jedna prednost Baghdatisa na koncu otišle u nepovrat.

I drugi su elementi primjerice return bili na visini pa ne čudi da je pobjednika nad našim Ivom Karlovićem u osmini finala svladao nakon nepunih 80 minuta igre. Prvi je set inače odlučen u devetom gemu: Baghdatis je poklonio poen dvostrukom servis pogreškom, a Ančić iskoristio pruženo i breaknuo protivnika za vodstvo od 5:4 koje je u sljedećem gemu nakon 38 minuta igra bez izgubljenog poena na svom servisu potvrdio i poveo s 1:0.

Drugi je, pak, otvorio breakom na samom startu, propustio 30:40 u četvrtom gemu, ali drugi je put Baghdatisu uzeo servis u sedmom povevši s 5:2. Tri prigode 22-godišnjaka za kakav-takav povratak u meč Ančić na kraju izvlači i nakon listopada 2006. i osvojenog Sankt Petersburga prolazi u novo finale.

U lovu na četvrti naslov, dvaput je, naime, padao nizozemski Hertogenbosch, Mariju će s druge strane mreže biti Škot Andy Murray, četvrti nositelj i 11. igrač svijeta kojeg je u njihovom jedinom dosadašnjem ogledu u Aucklandu 2006. četiri godine stariji Ančić svladao s 6:3, 7:6.

Marseille, polufinale:
Ančić (Hrvatska, wc) - Baghdatis (Cipar, 6) 6:4, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!