Ostali sportovi

Još dvije bronce za Hrvatsku

Sportnet • subota, 16.02.2008.

Drugi dan 35. Europskog juniorskog i kadetskog karate prvenstva, kada su na rasporedu bile sve težinske kategorije i kate u kadetskoj konkurenciji, donio je hrvatskoj reprezentaciji nove medalje. Iako smo gotovo očekivali da nas medaljom obraduje jedna od sestara Lenard i njihov klupski kolega Tomažin, brončanu medalju nam je ipak donijela Međimurka Damira Bujan u kategoriji – 51 kg i Karlovčanin Josip Livada u kategoriji -75 kg...

Damira je danas bila sjajno raspoložena i sigurnim pobjedama nad predstavnicama Austrije (Ergueven), Njemačke (Christiansen) i Rumunjske (Marinescu) stigla u polufinale gdje je ipak bolja danas bila Turkinja Yenen. Damira je u borbi za treće mjesto sigurno pobijedila Bjeloruskinju Kolinkovič visokim rezultatom 6:1 i donijela Hrvatskoj još jednu brončanu medalju.

Sigurno i uspješno je svoj put do polufinala probijao Josip Livada u kategoriji -75 kg kada ga je na putu u finale zaustavio, isključivo sudačkom pogreškom, Turčin Usda. Naime, u produžetku meča Usda je napravio drugu opomenu za kaznu koju su suci previdjeli, da bi potom nesmotreni izlazak iz borilišta našem Josipu bio koban, donijevši mu poraz i borbu za treće mjesto protiv Norvežanina Amrouna u kojoj je slavio tek nakon produžetaka, osvojivši za Hrvatsku treću brončanu medalju na ovogodišnjem Europskom prvenstvu. Na putu do polufinala Josip je odnio sigurne pobjede nad Englezom Francisom, Austrijancem Leilerom i Dancem Ottom.

Malo sportske sreće i ponešto izbjegavanja domaćina u ždrijebu moglo nam je donijeti još neku od medalja u kadetskoj konkurenciji. Mario Budimir, Ana Lenard i Matej Tomažin u borbama, te Tomislav Stolar u katama ušli su među osam najboljih i zbog poraza njihovih suparnika u polufinalu nisu dobili priliku da se kroz repasaž bore za brončanu medalju.

Budimir je u kategoriji -65 kg bio jako blizu jer je već u prvom kolu porazio favoriziranog Španjolca Castaneda Bronca, a potom i odličnog Mađara Viraga, da bi mu Grk Kafouros bio prepreka u tijesnom četvrtfinalnom porazu.

Ana Lenard je u kategoriji -57 kg u prvom kolu bila slobodna, a u drugom sigurno pobijedila Norvežanku Brunstad, da bi domaći teren i pritisak publike ipak donio pobjedu Talijanki Maurizzi u četvrtfinalnom dvoboju, iako je Ana bila daleko premoćnija.

Kategorija +75 kg, u kojoj smo se nadali medalji jer je naš Tomažin izuzetno kvalitetan borac, donijela je finalni okršaj Crnogorca i Srbina. Matej je bio prvo kolo slobodan, a u drugom je protiv Škota Wooda već na početku meča nožnom tehnikom napravio poen koji su suci u početku okarakterizirali kao diskvalifikaciju, da bi isto povukli i radi glume diskvalificirali Škota. Matej je u četvrtfinalu naletio na raspoloženog Azerbajdžanca Heydarlija kojeg nije mogao proći i poradi pada koncentracije, pri čemu je otežavajuća okolnost bila i iščekivanje vijećanja sudaca iz prethodnog meča.

Odlični naš kataš Tomislav Stolar u kadetskoj konkurenciji spada u sam vrh i samo ga je tijesni četvrtfinalni poraz od Finca Antonioua spriječio na putu ka nekoj od medalja. Prvo kolo je Tomislav bio slobodan, a u drugom sigurno porazio Nijemca Wachtera.

Zoran Konevski je u kategoriji -70 kg prošao prvo kolo pobjedom nad Nijemcem Retzlaffom, da bi ga već u drugom zaustavio Španjolac Moreno, koji ga ulaskom u finale povlači u repasažnu borbu prema trećem mjestu. Nažalost, već na startu repasaža pobijedio ga je bh-reprezentativac Vuković, ali se Zoranu to računa ko ukupno 7. - 8. mjesto na EP-u.

Maja Lenard u kategoriji +57 kg, Haris Kovačević u kategoriji -60 kg, te Nikolina Nekić u konkurenciji kata nisu uspjeli proći prvo kolo.

Sutra, posljednjeg dana Europskog prvenstva, za nas su zasigurno najveća očekivanja jer su na rasporedu ekipna juniorska natjecanja u katama i borbama za obje spolne skupine. Brončane medalje s posljednjeg Svjetskog i Europskog prvenstva zasigurno su dobar razlog da se odlični nastupi, a samim tim i rezultati, očekuju i sutra.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!