Tenis

Hrvatski dvojac u Nizozemskoj

Ivor Krapac • subota, 16.02.2008.

Ivo Karlović i Ivan Ljubičić obavit će završno zagrijavanje za PBZ Zagreb Indoors na ATP turniru u Rotterdamu, koji se igra idućeg tjedna. Hrvatski aduti našli su se vrlo blizu jedan drugom u ždrijebu, uz potencijalni susret u osmini finala, no prije toga čeka ih težak posao u prvom kolu...

Karlović će na početnoj prepreci ići na tenisača koji je čak 41 cm niži od njega, 167 cm visokog Belgijca Oliviera Rochusa, kojeg ne pamti po dobrom iz dosadašnjih susreta na ATP turnirima.

27-godišnji belgijski adut, 55. na svijetu, slavio je u oba dvoboja, oba iz 2005. i oba puta u tri seta, na Masters Series turniru u Miamiju i travi Nottinghama. U ta dva meča odigrana su po dva tie-breaka - u Miamiju je Rochus slavio s 5:7, 7:6(5) i 7:6(3), dok je u Nottinghamu sve riješio u svoju korist sa 7:6(0), 6:7(3) i 6:4.

Pozitivna stvar za "Karla" je što Belgijcu baš i ne ide po željama na startu sezone. Na tri odigrana turnira, u Dohi, Aucklandu i na Australian Openu, ubilježio je samo jednu pobjedu, protiv Michaela Berrera u prvom kolu Aucklanda.

Ivan Ljubičić, koji je lani došao do rotterdamskog finala i korak to titule izgubio od Mihaila Južnjog, ima još opasnijeg startnog protivnika. U prvom kolu čeka ga petopostavljeni Čeh Tomaš Berdych, deseti na svijetu, protiv kojeg je dobio dva od tri prethodna međusobna susreta. Zanimljivo, dosad su se sastajali samo na Masters Series turnirima. Ivan je slavio 2004. u Madridu i sezonu kasnije u Indian Wellsu, oba puta bez izgubljenog seta, no poraz koji je doživio ostao je u pamćenju i jednom i drugom.

Dogodilo se to krajem 2005. u finalu pariškog Bercyja, kad je Berdych, nakon ispuštenog vodstva od 2-0 u setovima, ipak došao na svoje u petom i sa 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 6:4 uzeo svoj dosad najveći naslov u karijeri, pritom ostavivši Ivana bez željenog Masters Series "štita". Obzirom da je koji tjedan ranije igrao i finale Madrida uz dojmljivu predstavu u porazu od Rafaela Nadala, "Ljubo" je bio favorit u pariškom finalu, no Čeh se ipak pokazao jačim.

Ivo i Ivan bi pobjedama izborili hrvatski ogled u osmini finala, a ukoliko do njega dođe, pobjednik bi u nastavku turnira u četvrtfinalu mogao naići na Davida Ferrera ili Philippa Kohlschreibera, koji su glavni kandidati za drugo četvrtfinalno mjesto u toj četvrtini ždrijeba.

Polovinu ždrijeba u kojoj je hrvatski dvojac predvodi drugi nositelj Nikolaj Davidenko, a tu je i šestopostavljeni Andy Murray, sutrašnji protivnik Marija Ančića u finalu Marseillea. Prvi nositelj je Rafael Nadal, kojeg već na startu očekuje potencijalna "mina" u liku Dmitrija Tursunova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!