Tenis

Moya na mišiće do finala

Maja Giljanović • nedjelja, 17.02.2008.

Prvi nositelj 485.000 vrijednog turnira u Costa do Sauipi Carlos Moya na koncu je u tie-breaku trećeg seta uspio slomiti otpor vršnjaka mu iz Ekvadora Nicolasa Lapenttija...

31-godišnji je Moya do svog prvog ovogodišnjeg finala stigao nakon puna dva sata i 40 minuta igre i po četvrti put uzastopce nakon borbe u tri seta. 112. igrač svijeta s druge strane mreže je u susret ušao s vodstvom od 3:1 u međusobnim okršajima, ali je Španjolac svoje šanse vidio u njihovom posljednjem ogledu u Acapulcu prije tri godine kojeg je upravo nekadašnji broj jedan dobio u dva seta.

Trenutno 18. na svijetu, Moya je u prvom setu dvaput breknuo protivnika i poveo s 4:1 dok njemu samom servis nijednom nije doveden u opasnost. U drugom je, pak, Lapentti uzvratio realizacijom jedne (i jedine izborene) break-šanse i poravnao na 1:1.

U odlučujućem je setu Moya preuzeo inicijativu pri rezultatu 3:3, ali je Lapentti odmah u sljedećem gemu vratio break (100% u realizaciji) i do odluke se pričekalo do 13. igre u kojoj, pak, nekadašnji pobjednik Roland Garrosa pravi mini-break na 4:2 i po devetu će godinu uzastopce pokušati domoći se naslova na Touru. 21. ukupno.

A da po prvi put od Bastada prošle godine gledatelji prisustvuju svešpanjolskom finalu pobrinuo se Nicolas Almagro (u Švedskoj u srpnju igrao protiv Davida Ferrera). Drugi je nositelj turnira, naime, s 6:1, 6:1 skršio otpor po prvi put polufinaliste na turniru iz ATP ranga Fabija Fogninija. Talijan, 93. igrač svijeta pao je u nepunih sat vremena igre, a 22-godišnjem Španjolcu njednom nije priprijetio oduzimanjem servisa dok se njegov slonio pet puta.

Almagro, od prošlog tjedna Davis Cup reprezentativac, u svom četvrtom finalu karijere lovi treći naslov (dvaput je slavio kod kuće u Valenciji, 2006. i '07.), a u sraz s velikim Moyom ulazi s 1:2 s tim da je posljednji dvoboj, polufinale Bastada lani, pripalo 31. igraču svijeta.

Spomenimo i da je turnir parova nakon sat i pol igre pripalo prvim nositeljima, Brazilcima Marcelo Melu i Andreu Sa koji su se na svom terenu protiv Španjolaca Alberta Montanesa i Santiaga Venture okitili prvim zajedničkim (obojica otprije imaju po dva s različitim partnerima) naslovom pobjednika i ujedno po prvi put od pokretanja Coste 2001. godine ostavili trofej kod kuće.

Costa do Sauipe, polufinale:
Moya (Španjolska, 1) - Lapentti (Ekvador) 6:2, 3:6, 7:6(5), Almagro (Španjolska, 2) - Fognini (Italija) 6:1, 6:1

Finale parova:
Melo/Sa (Brazil, 1) - Montanes/ventura 4:6, 6:2, 10:7

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!