Tenis

Niz stao u finalu

Ivor Krapac • nedjelja, 17.02.2008.

Odličan povratnički tjedan Marija Ančića nije okončan dolaskom do naslova na ATP turniru u Marseilleu. Završna prepreka u liku četvrtog nositelja Andyja Murraya ipak se pokazala previsokom, 20-godišnji Škot došao je do svoje pete titule u karijeri na ATP Touru...

Prvi ovogodišnji Ančićev turnirski nastup okončan je korak do naslova, sa 6:3 i 6:4 u Murrayevu korist u nedjeljnom finalu. Iako je i Mario imao svoje prilike, prvi britanski "reket" je ovog popodneva bio nijansu jači, no nema previše razloga za nezadovoljstvo - hrvatski adut je s četiri pobjede u singlu naznačio da se vraća na pravi put i da su problemi sa zdravljem iza njega, što je svakako dobitak tjedna u Francuskoj.

Murray je u finalnom okršaju bio nijansu konstantniji, čvršći na servisu, dok se Mario, iako je odigrao i puno lijepih poena, povremeno tražio, previše da bi ovaj meč završio povoljnije. Na koncu, Škot je svoje prilike iskoristio, Ančić većinu svojih nije.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Prve prijetnje protiv servisa uputio je britanski "broj jedan", uz Ančićeve četiri spašene break-lopte, 15:40 i dvije prednosti, za poravnanje na 3:3. Gem kasnije Mario je propustio idealnu priliku za break - izborio je 30:40, pa na break-lopti napao i na mreži imao loptu koju inače zabija praktički bez gledanja, no tog puta nije. Bekhend-volej završio je u mreži i Murray se, nakon što je servis-winnerom spasio i drugu break-loptu u tom gemu, izvukao dosta sretno.

Prvi break dogodio se u korist mladog Škota, za vodstvo od 5:3, uz Marijevu pomoć s dva promašena forhenda u tom gemu. Na servisu za set vidjeli smo, pak, pravu borbu. Ančić je imao novih pet break-lopti, 15:40 i tri prednosti bez realizacije, a Murray je držao tek na petu set-loptu, zaključivši taj dio meča asom.

U drugoj dionici Mario je breaknuo prvi, poveo s 3:1, ali nije uspio zadržati prednost. Umor, a možda i bol u trbušnim mišićima zbog koje je tražio pomoć fizioterapeuta na izmjeni strana rano u setu vjerojatno su bili dio razloga za posustajanje, no i Murray je odigrao važnu ulogu u preokretu do konačnih 6:3, 6:4. Mladi Škot nastavio je servirati odlično kao i u ranijem dijelu meča, do kraja je odigrao bez puno pogrešaka, a sveukupno, bilo je to dovoljno da mu ovaj meč ne izmakne iz ruku.

Murray slavi peti naslov u karijeri, drugi ove godine nakon Dohe sa starta sezone, dok Mario može biti zadovoljan povratkom nakon propuštenog početka sezone zbog želučane viroze. Ovotjedni nastup vratit će ga među prvih 100 na svijetu, dosadašnje 135. mjesto Entry liste, koje mu ni po čemu ne pripada, više se neće pisati uz njegovo ime.

ATP Marseille, 17.2.2008., finale: Murray (Velika Britanija, 4) - Ančić (Hrvatska, WC) 6:3, 6:4.

Parovi, finale: Damm/Vizner (Češka, 3) - Allegro/Coetzee (Švicarska/JAR) 7:6(0), 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!