Košarka

Domaći tereni obranjeni

Branimir Korać • utorak, 19.02.2008.

Prvi susreti osmine finala Fiba kupa prošli su bez posljedica po domaćine. Sve momčadi koje su imale prednost domaćg parketa uspješno su ju i obranile te mirno odlze na gostovanja znajući kao u slučju porza imaju popravni u "svom dvorištu"....

Estonski Tartu Rock u neizvjesnom dvoboju svladao je Ural Greyt 78:75. Ural je doputovao u Estoniju bez Dražena Anzulovića koji je podnio ostavku i preuzeo belgijski Charleroi. U punoj dvorani u Tartuu domaćin je sedam minuta prije kraja susreta imao čak 15 poena viška, no na kraju je ipak morao strepiti. 34 sekunde prije kraja Andrew Wisniewski ubacio je tricu za smanjenje na 78:75, iskusni Kullamäe promašuje tricu 11 sekundi prije kraja, a u posljednjem napadu gostiju Brent Wright nije uspješan za tri poena i Estonci ipak čuvaju prednost domaćeg parketa.

Predvodili su ih Tanel Tein s 18 poena i pet skokova te George Cincadze sa 16 poena sa 16 poena i šest asistencija. Kod Urala Vanja Plisnić 19 poena (pet trica) i šest skokova te Andrew Wisniewski 13 poena, šest skokova i sedam asistencija.

Ruski CSK iz Samare upisao je vrlo visok poraz u belgijskom Monsu kod Dexije 92:66. Dexia je sve riješila početkom posljednje četvrtine serijom 19:4 kada je pobjegla na nedostižnih 23 poena viška i do kraja susreta samo rutinski održavala stečenu prednost. Predvodili su ju Nate Reinking sa 16 poena i James Francis Cantamessa s 14 poena, pet skokova i pet asistencija. Kod Rusa Marque Perry ubacio je 24 poena, a Evgenij Voronov 15.

Slika 1 od 2.
Foto: Bernard Jurišić

Iako rezultat tako ne sugerira, EKA AEL Proteas s Cipra relativno lako je obranio prednost domaćeg terena protiv ukrajinskog Himkija. U posljednjoj četvrtini na samom početku Himki je u jednom trenutku došao na minus četiri, ali to je bilo sve, prednost AEL-a ponovno je narasla i domaćin je bez većih problema priveo utakmicu kraju. U pobjedi 70:65 predvodili su ih Milutin Aleksić s 21 poenom i osam skokova te Duane Woodward s 15 poena. Saša Čuić igrao je tek minutu i za to vrijeme napravio čak tri osobne pogreške uz promašen šut za dva. Kod gostiju Saša Bratić ubacio je 14 poena uz osam skokova, a Wykeen Kelly dodao je 14 poena, šest skokova i pet asistencija.

Fiba kup, osmina finala, prve utakmice:
Tartu Rock – Ural Greyt 78:75 (1-0)
Dexia Mons – CSK Samara 92:66 (1-0)
EKA AEL Proteas – Himki 70:65 (1-0).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!