Tenis

Ljubičić pao bez ispaljenog metka

Maja Giljanović • srijeda, 20.02.2008.

Malo više od sat vremena trebalo je petom nositelju Tomašu Berdychu da u prvom kolu 824.000 dolara vrijednog turnira u Rotterdamu onemogući međusobni okršaj prva dva hrvatska reketa u drugom kolu...

Unatoč Ljubinom zadovoljstvu odigranim Challengerom u East Londonu (na koncu i zasluženom s obzirom da ga je osvojio pobjedivši u finalu Stefana Koubeka), 23. igrač svijeta ni u jednom trenutku nije ugrozio šest godina mlađeg Čeha. Lanjski finalist naime, nije tijekom susreta oduzeo Berdychu servis, što ne čudi budući je 12. igrač ATP liste ispustio samo jedan poen nakon ubačenog prvog servisa (20/21), a ni return na drugom (kojih je bilo napretek jer je postotak ubačaja Berdychovog prvog servisa bio na 50%) nije Ivanu donio besplatnih poena.

Usporedbe radi, češki je Davis Cup reprezentativac je umjesto promašenih 16 returna ubacio njih 15 iskoristivši pritom tri od izborenih šest break-šansi. Ljubičić je servis u prvom setu izgubio servirajući pri rezultatu 4:3, a u drugi je ušao u istom stilu pokleknuvši odmah u prvoj igri.

Berdych je pobjedom, drugom od četiri međusobnih okršaja (posljednji susret 2005. u finalu Mastersa u Parizu također je pripao lani devetom na svijetu), onemogućio dvoboj hrvatskih bivših(?) reprezentativaca. Zna da ga čeka neizvjestan meč protiv Karla: dvaput se ranije susretao sa Zagrepčaninom i poravnati su na 1:1. Oba su se put sastali lani, a posljednji susret u Baselu otišao je na Karlovićevu stranu nakon tri odigrana tie-breaka s tim da je treći riješen rezultatom 15:13.

Od ostalih rezultata dana vrijedi izdvojiti eliminaciju Andyja Murrayja, protiv našeg Ančića friškog osvajača Marseillea. Škota je, naime, u dva seta kao šestog nositelja zaustavio wild-card Robin Haase, sve bolji 20-godišnjak koji je primjerice zaskočio Ljubu na startu Australian Opena i ubrzano napreduje (trenutno je 94. na svijetu).

Vrijedan je skalp također skinuo Andreas Seppi: Talijan je, naime, u tie-breaku trećeg seta, preživjevši u međuvremenu meč-loptu, svladao nekadašnji broj jedan Lleytona Hewitta. Osvajač Rotterdama iz 20004. servirao je za pobjedu pri rezultatu 5:4, ali je na koncu unatoč više osvojenih poena (118-115) pokleknuo nakon gotovo dva sata veoma kvalitetnog meča.

Teimuraz Gabašvili je, pak, izborio svoje prvo ATP četvrtfinale nakon sat i pol igre i dva seta u kojima mu se servis nijednom nije našao pod vatrom protiv Nicolasa Mahuta, a prvo kolo je prošao i Fernando Verdasco iznimno uvjerljivom pobjedom nad Jarkkom Nieminenom. Finac je u susret ušao s prednošću od 2:1 u međusobnim susretima, ali je 24-godišnjaku trebalo samo 70 minuta da izbori osminu finala u kojoj ga čeka Robin Soderling.

Rotterdam, 1. kolo:
Nadal (Španjolska, 1) - Tursunov (Rusija) 6:4, 6:4, Berdych (Češka, 5) - Ljubičić 6:3, 6:3, Verdasco (Španjolska) - Nieminen (Finska) 6:2, 6:2, Seppi (italija) - Hewitt (Australija) 3:6, 7:6(4), 7:6(4), Haase (Nizozemska, wc) - Murray (Velika Britanija, 6) 7:5, 6:3

Osmina finala:
Gabašvili (Rusija, q) - Mahut (Francuska) 6:2, 7:6(7), Simon (Francuska) - Tipsarević (Srbija) 7:6(4), 7:6(4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!