Nogomet

Preporođena Barca, Milan preiskusan

Tomislav Pacak • srijeda, 20.02.2008.

Sva četiri večerašnja dvoboja osmine finala Lige prvaka ponudila su iznimno uzbudljiv nogomet, pa čak i onaj bez golova između Arsenala i Milana. Najbliže prolasku je Barcelona koje je odigrala vrhunsku utakmicu u Glasgowu, a dobar rezultat ostvario je i United na gostovanju kod Lyona. Fenerbahče i Sevilla odigrali su "ludi" susret nakon kojeg su doma sretniji otišli Turci...

Arsenal - Milan 0:0

Utakmica večeri trebala je biti ona između Arsenala i Milana, no europski prvaci još su jednom pokazali kako im u iskustvu igranja kup utakmica nema ravnih. Iako se muče u Serie A, Milanezi su uspjeli neutralizirati poletnost mladog Arsenala koji je teško nalazio odgovore na dobro postavljenu igru gostiju koji su kući otišli s 0:0. Taj rezultat sigurno ostavlja dobre šanse objema momčadima, pa nas čeka izrazito zanimljiv uzvrat.

Tko je slučajno zakasnio na prvo poluvrijeme nije puno propustio. Arsenal je donekle i kontrolirao igru, no Ancelottijeva momčad dopuštala je "igranje" samo do 30-ak metara od svog gola gdje su onda Nesta, Maldini i društvo rekli - stop. Kada su vidjeli da klasična pas igra ne prolazi, Topnici su pokušali dugim loptama 'hraniti' raspoloženog Adebayora, no osim par neopasnih udaraca ni Togoanac nije uspio mnogo učiniti.

Iz prvih 45 minuta mogu se izdvojiti tek dvije poluprilike domaćina - u 36. minuti domaćin odigrava lijepu kontru, Eboue vara Maldinija i daje povratnu loptu Flaminiju čiji prizemni udarac po sredini gola brani Kalac.

Minutu prije kraja prvog dijela Eduardo je odigrao za Flaminija koji se lijepo oslobađa čuvara uz gol-crtu, no njegov pas na peterac za Dudua uspijeva osujetiti Kalac.

Drugi dio donio je ipak malo više zanimljivosti, Milan više nije mogao tako visoko izlaziti na igrače Arsenala koji su imali više prostora za svoje kombinacije. U 52. minuti Hleb je poslužio Ebouea koji puca malo pored gola, a minutu kasnije Adebayor uspijeva ubaciti loptu u gol, ali - iz zaleđa.

Potom je dobru šansu imao i naš Eduardo, ali sa 16 metara pucao je iznad grede gola Milana. Hrvatski reprezentativac zamijenjen je u 74. minuti, neposredno nakon što je vrlo loše zahvatio loptu u izglednoj prilici. Da Silva nije odigrao briljantno, no imao je i puno taktičkih zahtjeva, dosta je vremena proveo na mjestu lijevog veznog ili lijevog krila, a puno manje tamo gdje se najbolje snalazi, u napadu.

U 75. minuti Fabregas je pucao ravno u Kalca, a šansu utakmice propustio je u četvrtoj minuti sudačke nadoknade Adebayor - sa samo metar-dva tamnoputi napadač glavom pogađa gredu umjesto prazne mreže. Milan praktički u cijeloj utakmici nije stvorio šansu, ali kući ipak odlazi s "bodom". Talijani to prvenstveno mogu zahvaliti tome što su - Talijani. Vrhunska taktička priprema + iskustvo = pozitivan rezultat, to je bila Milanova formula na stadionu Emirata.

Celtic - Barcelona 2:3
Vannegoor of Hesselink 15', Robson 38'/Messi 18', 78', Henry 52'

Odličnu utakmicu odigrali su Celtic i posebno Barcelona u Glasgowu, a konačnih 2:3 sigurno će više zadovoljiti goste koji su na pragu prolaza u četvrtfinale. Već tradicionalno za utakmice Barcelone ove sezone, Katalonci su imali veći posjed lopte, no za promjenu - ovoga puta bili su i konkretni i efikasni. Barcu je, istina, izdala obrana, Celtic je tek nekoliko puta ozbiljnije prešao centar, ali mu je i to bilo dovoljno za dva pogotka. Ipak, teško da će to biti dovoljno za uzvrat, Celtic tradicionalno igra loše na gostovanjima, a Barcelona je jasno dala do znanja da je - bolja momčad te da stečenu prednost teško može ispustiti.

Krenuli su odmah gosti ofenzivno, ovoga puta s Ronaldinhom od prve minute, a s Eto'om na klupi. U 13. minuti Iniesta ima čistu šansu, ali Boruc čita njegov udarac, a minutu kasnije vrata Celtica spašava branič McManus nakon udarca Henryja.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U jeku dominacije gostiju poveli su Škoti. Lošu reakciju Puyola domaćini odlično koriste, Naylor ubacuje s lijeve strane, a Jan Vannegor of Hesselink dobrim udarcem glavom matira Valdesa.

Barci ipak nije dugo trebalo da se oporavi od šoka - izvrstan dupli pas odigrali su Messi i Deco, Argentinac izlazi sam pred Boruca i lijepim ga udarcem prebacuje za 1:1.

Potom je ponovno Barcelona zagospodarila terenom, u 36. minuti Henry je promašio praktički zicer, a Celtic je to opet kaznio. McGeady je centrirao, a Robson s(p)retnim udarcem glavom vara ne baš savršeno postavljenog Valdesa.

Barcelona je, međutim, u drugom dijelu ubacila u još višu brzina i pokazala da je ne treba zaboraviti kad se sastavlja lista favorita za osvajanje Lige prvaka ove sezone. Katalonci su do izjednačenja došli u 52. minuti zahvaljujući fantastičnom pogotku Henryja - Francuz se sjurio s lijeve strane na rub šesnaesterca i potom sjajnim udarcem u suprotni gornji kut donosi Barci novo izjednačenje.

Nastavila je Barcelona pritiskati, a plod je stigao u 78. minuti kada je nakon malo "flipera" u šesnaestercu domaćina lopta stigla do briljantnog Messija koji vara čuvara na 7-8 metara od gola i lako plasira loptu u mrežu za pobjedu Barcelone. Rezultat je mogao biti i uvjerljiviji da izvrsni Boruc nije spriječio Henryja u izvrsnoj situaciji za gol u 86. minuti.

Lyon - Manchester United 1:1
Benzema 54'/Tevez 86'

Manchester United stigao je u Lyonu do vrlo vrijednih 1:1, premda je sve do same završnice izgledalo da će Lavovi na Old Trafford ponijeti minimalnu pobjedu.

Od Lyona i Manchestera očekivala se otvorena utakmica, a upravo takav nogomet su štićenici Perrina i Fergusona ponudili. Lyon je bio nešto opasniji u prvom dijelu, ali Benzema nije bio uobičajeno raspoložen u napadu. U 23. minuti Ferdinand je umalo zabio autogol, a dvije minute kasnije Coupet je nadmudio Rooneyja u izglednoj šansi za United.

Odmah je uzvratio Benzema snažnim, ali i nepreciznim udarcem s vrha šesnaesterca, pa se na odmor ipak otišlo s 0:0 usprkos nekoliko solidnih šansi s obje strane.

Francuzi su bolje krenuli u nastavak, a plod te ofenzive je i vodstvo u 54. minuti. Benzema je dobio loptu na 20-ak metara, krasno se okrenuo i odličnim, silovitim udarcem po zemlji matirao Van der Sara za 1:0. Pogodak je razbudio sjajnog mladog napadača koji je propisno namučio braniče Manchestera u narednom periodu igre.

Ipak, kako je utakmica odmicala, tako se i Lyon sve više počeo povlačiti čuvajući stečeno vodstvo, pa je Manchester sve više pritiskao tražeći izjednačenje. U 67. minuti Boumsong je sjajno blokirao pokušaj Rooneyja, no bilo je sve očitije da će se teško domaćin obraniti od napada Engleza.

Presudile su zamjene koje je napravio Ferguson - Nani je centrirao, a lopta se odbila do Carlosa Teveza koji iz blizine pogađa za veliki gostujući pogodak za Manchester United.

Fenerbahče - Sevilla 3:2
Kežman 15', Lugano 55', Senturk 86'/Edu 22'-ag, Escude 65'

U Istanbulu su gledatelji vidjeli još jednu uzbudljivu i golovima bogatu utakmicu u kojoj se Sevilla dva puta vraća iz minusa, ali je Fener smogao snage povesti i treći puta te će tako u Andaluziju ipak otići s pobjedom.

Sevilla je krenula ofenzivno, željna pokazati da se ne boji atmosfere na vrućem gostovanju, no Demirel je zaustavio početne pokušaje Španjolaca. S druge strane, domaći su prvu pravu šansu pretvorili u gol. Boral je uputio dobar centaršut na peterac gdje se Kežman odlično snašao između Escudea i Dragutinovića i glavom donio prednost Fenerbahčeu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Trebali su gosti odmah uzvratiti, no Luis Fabiano u 20. minuti promašuje čistu šansu za izjednačenje. Ipak, kad već Španjolci nisu mogli zabiti, domaći su zabili sami sebi. Iznimno indisponirani Edu u 23. je minuti skrenuo relativno neopasni centaršut u vlastitu mrežu i tako poklonio Sevilli itekako važan gol u gostima.

U 34. minuti Palop je krasno zaustavio udarac Aurelia, a vratar Seville iskazuje se i u posljednjoj minuti prvog dijela kada dobro blokira udarac Edua koji se tako nije uspio iskupiti za autogol.

Ništa manje vatrometa nije bilo ni u drugom dijelu, a većina prilika stizala je nakon ubačaja s bokova ili iz prekida. Tako je u 55. minuti Lugano ostao sam nakon kornera, te s peterca glavom zabija za 2:1. Sevilla je, međutim, opet relativno brzo uzvratila, u 65. minuti Escude, također nakon kornera, koristi dekoncetraciju obrane i zabija za novo izjednačenje.

Ipak, domaćin je uspio doći do vrijedne pobjede koja mu ostavlja šanse za prolaz dalje. Senturk se pokazao kao pravi joker s klupe, u 86. minuti ostao je nečuvan na vrhu šesnaesterca, a nakon njegova udarca lopta se malo odbila od braniča i tako prevarila Palopa i završila u mreži za veliko slavlje domaćih navijača. Ipak, ni gosti neće biti nezadovoljni, s dva gola u gostima i minimalnim porazom šanse za prolaz možda su im i bolje nego što su bile prije prve utakmice.

Liga prvaka, osmina finala, prvi susreti:

Celtic - Barcelona 2:3
Vannegoor of Hesselink 15', Robson 38'/Messi 18', 78', Henry 52'

Arsenal - Milan 0:0

Fenerbahče - Sevilla 3:2
Kežman 15', Lugano 55', Senturk 86'/Edu 22'-ag, Escude 65'

Lyon - Manchester United 1:1
Benzema 54'/Tevez 86'

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!