Košarka

Žalgiris preko Maccabija slomio "prokletstvo"

Tomislav Globan, Ivana Spahija • četvrtak, 21.02.2008.

Žalgiris je napokon uspio slomiti "prokletstvo" Top 16 utakmica. Litavci su nakon četiri godine posta napokon upisali pobjedu na domaćem terenu svladavši Maccabi rezultatom 101:82. Tako je jedina neporažena momčad skupine ostao Real Madrid koji je kod kuće sigurno slavio protiv Olympiacosa...

Žalgiris - Maccabi 101:82

Utakmica nije počela sretno za domaćine, Maccabi je početkom druge četvrtine imao vodstvo od 12 poena, ali su košarkaši Žalgirisa ipak uspjeli izjednačiti i na odmor otići pri rezultatu 48:48. Drugo poluvrijeme donijelo je sasvim drugačiji nastavak, domaćini su, predvođeni Marcusom Brownom i Jonasom Maciuliusom, u trećoj četvrtini napravili seriju od 31:14 i odmaknuli na 79:62, a u posljednjih deset minuta potopili su goste iz Izraela.

Pobjedi Žalgirisa najviše je pridonio Jonas Maciulis, koji je ubacio 22 poena uz sedam skokova. Naš Marko Popović je za 24 minute provedene u dresu domaćina postigao 11 poena, a Damir Markota je na parketu proveo 13 minuta te postigao sedam poena uz tri skoka i dvije asistencije. Od gostiju, najbolji je bio Esteban Batiste s 25 postignutih poena uz 13 skokova i jednu asistenciju.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Real Madrid - Olympiacos 80:70

Madridski Real savršeno je otvorio drugi krug Eurolige. Obje utakmice na svom parketu Madrižani su riješili u svoju korist te s dvije pobjede iz jednako toliko kola sigurno koračaju prema četvrtfinalu. Večeras su u dvorani Palacio Vistalegre rezultatom 80:70 otpratili kući grčki Olympiacos koji s dijametralno suprotnim učinkom (dva poraza) od danas više nema prava na kiks.

Glavninu posla domaći su napravili u uvodu ove utakmice. Real je prva tri napada otvorio trima tricama, a u petoj minuti semafor pokazuje rezultat 15:2. S 13 razlike otišlo se i na odmor nakon prve dionice, a Grci su nadomak povratku u igru bili krajem poluvremena, no -5 u 19. minuti najbliže je što su uspjeli doći tijekom cijelog susreta.

Posljednji trzaji Olympiacosa viđeni su u završnici kada Grci s 15 smanjuju na pet poena zaostatka, dvije minute prije kraja. Međutim, mirnoća Španjolaca s linije slobodnih bacanja i trica Bullocka otklonile su svaku sumnju o pitanju pobjednika. Real je utakmicu dobio s 10 koševa razlike, a najefikasniji bili su već poznati "sumnjivci" - Alex Mumbru sa 16 poena, Bullock s 14 te Smith s poenom manje. Kod poraženih istakao se Greer ubacivši 15 koševa.

Skupina F, poredak:
1. Real Madrid 2-0
2. Žalgiris 1-1
3. Maccabi 1-1
4. Olympiacos 0-2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!