Zimski sportovi

Briljantna Ivičina 2008.

Lovro Jakov • petak, 22.02.2008.

Serija koju je u 2008. godini upisao Ivica Kostelić počela je nalikovati sjajnim danima i rezultatima sestre Janice. Kad pogledamo sve što je ostvario i na koji način, čini se da nije presmiono izjaviti: Ivica Kostelić u ovom je trenutku najbolji skijaš na svijetu...

Olimpijske planine kanadskog Whistlera, potvrdile su tko je u ovom trenutku najbolji skijaš Svjetskog kupa. U petom super-veleslalomu sezone Ivica Kostelić osvojio je osmo mjesto - što je najboljem hrvatskom skijašu deveti plasman zaredom među deset najbržih.

Bila je to 31. utrka u ovoj sezoni, a još i više od brojki – koje su neumoljive i do kojih ćemo uskoro doći, o trenutačnoj formi Ivice Kostelića govori njegov impresivan nastup na stazi koja će za dvije godine ugostiti utrke zimskih Olimpijskih igara.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Koliko je Kostelić u ovom trenutku dobar potvrdit će priča Eurosportovih komentatora koji su uoči Ivičinog nastupa poručili: "Strpimo se još malo oko finiširanja plasmana na postolju, uskoro će startati momak koji može sve... On se zove Ivica Kostelić!"

Ivica je skijao predivno i moćno, napao je stazu a ritam je bio u skladu sa prirodom iznad Whistlera. Sunce, planina i šuma – i staza za koju će Kostelić reći: "Vjerojatno najbolja super-veleslalom staza koju sam vidio..."

Što reći kad Ivica ostvari uvjerljivo najbolji super-G rezultat u karijeri? Što reći kad mu je to četvrti plasman u bodovima od pet ovosezonskih super-veleslaloma? Možda samo dodati – Ivica Kostelić u Whistleru je mogao upisati prvu pobjedu u karijeri u super-veleslalomu! Dobro ste čuli i pročitali... Bila je to vožnja za pobjedu, a kasnije je Ivica rekao: "Da, bilo je odlično sve do zadnjeg skoka. Dobro skijanje! Na zadnjem sam skoku skočio previše u desno, promašio liniju 2-3 metra..."

Nakon povijesnog Sljemena prošlog vikenda i utrke u kojoj je Ivica Kostelić potvrdio skijaško velemajstorstvo, pritom napravio još i veću stvar od samog drugog mjesta. Ivica je u nedjelju s leđa skinuo težinu pritiska veliku poput Medvednice, što je ogromna stvar za nastavak njegove karijere.

Jer pazite – skijanje je totalno poseban i jedinstven sport, a slalom maksimalna rulet disciplina u kojoj je koncentracija psihe i fokusiranost na stazu ispred sebe - brzinska šahovska matematika. U košarci možete na poluvremenu gubiti 20 razlike, i dobiti utakmicu. Zar nije Milan u finalu nogometne Lige prvaka vodio 3-0, pa izgubio trofej od Liverpoola? U tenisu izgubite prva dva seta, gubite i 4-1 u trećem, pa ipak osvojite Grand Slam turnir. A u slalomu, jedna pogreškica i gotovo! Nema vas više na stazi, postajete prošlost i zaborav, posebice u zemlji koja priznaje samo i isključivo svjetski vrh.

Pa upravo zbog svjetskog vrha i naše sportske promatračke publike i pišemo ovu priču da bi potvrdili ove spektakularne domete i rezultate i još jedan čudesan povratak jednog dragog momka kojeg su skoro svi otpisali, skijaša koji je milijun puta bio teško ozlijeđen i fajtera koji se vraćao iz svih problema – jači, čvršći, brži, najbrži...

Sjećate li se lanjske sezone slalomskih odustajanja? Iako je Ivica upisao pobjedu u super-kombinaciji na Reiteralmu, disciplini koja dijeli skijaške velemajstore od skijaša, puno se veća prašina dizala oko Kostelićevih odustajanja u slalomu... Ante Kostelić je poručivao: ""Ljudi, skije nisu dobre... rubnici se raspadaju nakon 15 sekundi vožnje... tako se ne može voziti slalom..." Malo je tko vjerovao jedinstvenom Gipsu, a onda je stiglo ljeto i Ivica je Salomon zamijenio Fischerom.

Slika 1 od 1.
Foto: Ante Pažanin

31 je utrka Svjetskog kupa iza skijaša u ovoj sezoni, a Ivica je peti skijaš svijeta u ukupnom poretku! Ljudi, jesmo li svjesni koliko je to fantastičan podatak? Pitajte Janicu, neka vam jedina snježna kraljica obasni razliku između muškog i ženskog skijanja i koliko je to kod muških teže ostvariti.

No, dobro... Idemo cijelu ovu priču razlučiti da bi došli do činjeničnog stanja stvari i brojki koje u skijanju zasigurno govore sve. Na stazi ste sami, prati vas vrijeme i neumoljivo govori tko je najbrži, što bodovi Svjetskog kupa potvrđuju i vode prema kristalnim globusima najboljih skijaša na globusu.

Dakle, u prošloj sezoni - 2006/07 Ivica Kostelić je na Salomonu od deset slaloma završio samo četiri! Četiri od 10, puno premalo za svjetskog prvaka i osvajača malog slalomskog globusa. Nešto u toj cijeloj priči previše nije štimalo. Ante Kostelić je kao i uvijek sve dobro znao...

U ovoj sezoni – 2007/08 – Ivica je na Fischerovim skijama završio svih dosadašnjih devet slaloma, a koliko je to izuzetna statistika potvrdit će podatak da su taj stopostotni slalomski učinak 9 od 9 ostvarila samo četvorica skijaša: Ivica Kostelić, Talijan Manfred Mölgg, Nijemac Felix Neurether i Francuz Julien Lizeroux.

Već smo naglasili koliko je slalom posebna disciplina, toliko privlačna – toliko i atraktivna, ali doslovce rulet disciplina tehničkog skijanja. U tih devet ovosezonskih ruleta, Ivica je devet puta upisao bodove, ostvario sedam top ten plasmana i dva postolja u nizu.

Ponovno je među najboljim slalomašima svijeta, a kad shvatite koliko još ima i prostora te koliko pojedine dijelove staza Ivica vozi briljantno – potpuno se mirno sada usuđujemo najaviti da će biti još slalomskih pobjeda u Svjetskom kupu i nedodirljivih prednosti ispred toliko brzih i kvalitetnih slalomaša svijeta. Svi gore na startu čekaju napad, svi lete stazom... Ali - kako Ivica skija slalom, to je skijaška rapsodija, ili – kako bi on to više volio reći (odsvirati) – blues između kolaca...

Otkad je kalendar s vremenom ušao u 2008. godinu, Svjetski je kup skijaša odskijao 16 natjecanja ili 15 utrka. Objasnit ćemo zašto i kako...

Krenulo je u predivnom švicarskom Adelbodenu, gdje je vožen najpoznatiji veleslalom na svijetu i slalom koji je potvrdio da se Ivica vraća u vrh. Tamo je Ivo bio drugi nakon prve vožnje sa samo dvije stotinke zaostatka za Austrijancem Mariom Mattom. U veleslalomu, Kostelić nije ušao u drugu vožnju, ali je pojedine dijelove staze vozio u ritmu osvajanja veleslalomskih bodova.

Nakon Adelbodena karavana je otišla u čuveni Wengen gdje su vožene tri utrke: super-kombinacija, slalom i legendarni spust na Lauberhornu. Najduža jurnjava Svjetskog kupa ponudila je apsolutni spektakl te predivne nedjelje ispod Jungfrau vrha jednog od čudesnih i nedodirljivih vrhova Alpa, na stazi koja budi maksimalno divljenje svakom od momaka koji jurne niz Lauberhorn. Novu je pobjedu u Wengenu odnio briljantni Amerikanac Bode Miller, zasigurno jedan od najvećih skijaša svih vremena. Ivica je propustio spust u Wengenu, ali je zato u super-kombinaciji i slalomu ostvario dva top-ten plasmana, i najavio eksploziju velemajstorskih nastupa u siječnju i veljači.

Uslijedio je spektakularni vikend u Kitzbühelu, s tri utrke, a četiri natjecanja, jer je stara, dobra kombinacija koja se računa iz klasičnog spusta niz zastrašujući Streif i dvije slalomske vožnje u nedjelju, svoju tradiciju zadržala samo na Hahnenkammu. U petak, Ivica je po treći put u sezoni u do tada četiri utrke osvojio bodove u super-veleslalomu, dan kasnije je stigao do prvih spustaških bodova u karijeri – čime je postao 17. skijaš u povijesti kojem je tu uspjelo - što je senzacionalan, briljantan i svemirski podatak. Vjerujte na riječ...

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

U nedjelju, Kostelić je u slalomu bio deveti, dok je kombinacija spust i slalom rezultata našem majstoru donijela prvo postolje sezone – treće mjesto. Ovdje nikako ne smijemo zaboraviti briljantan nastup Natka Zrnčića-Dima koji je na Streifu osvojio nevjerojatno 18. mjesto u spustu, te najavio buduću zvijezdu Svjetskog kupa. Prdeka, tako ga zovu...

Nakon Kitzbühela – Ivica je proletio. Samo su tri skijaša u Kitzu uzela bodove u sve četiri discipline: naš Ivica Kostelić, Bode Miller i Austrijanac Benjamin Raich. Ivica u društvu sa ponajboljim skijašima svih vremena.

Prije francuskog dijela turneje, cirkus Svjetskog kupa stao je u Schladmingu gdje je u noćnom spektaklu pred 50.000 gledatelja Ivica upisao deveto mjesto u slalomu za nastavak niza i sigurnost koja donosi mogućnost prikazivanja potpune skijaške spreme i moći velikog majstora.

A onda – olimpijski Chamonix. Subota – 26.01.2008. zauvijek će ostati poseban dan u životu Ivice Kostelića. Mladić koji ima olimpijsko srebro, svjetsko zlato, mali globus i pobjede u Svjetskom kupu tog je dana dodirnuo predivan i pobjednički poseban osjećaj – za njega – povijesnog rezultata. Osmo mjesto u spustu, velika vožnja, Janičina molitva da skije izdrže i sreća dječačka u cilju, svakom će ostati u vječnom sjećanju... Dan kasnije – novo postolje i drugo mjesto super-kombinacije. U slalomu je Ivica proletio, Milleru napravio sekundu prednosti, ali je Bode sačuvao prvo mjesto iz spusta. Drugo postolje u nizu... Kao potpuno pošten i pravedan sportaš poručio je: "Bode je zaslužio pobjedu, sačuvao je svoju prednost iz spusta... i svaka mu čast..."

Val d'Isere, ušli smo u veljaču – 03.02. 2008. Nova velika predstava Bodea Millera za pobjedu u super-kombinaciji, ali tog su dana svijet obišle slike dva Hrvata na postolju. Fantastičnom Ivičinom nastupu u jednakom se stilu pridružio Natko Zrnčić-Dim, pa je Hrvatska po prvi puta u povijesti imala dva skijaša na postolju. Briljantan dan...

Način na koji je Ivica vozio slalom-vožnje u Francuskoj govorio je samo jedno. Ivica je opet slalomski vrh, toliko spreman i kvalitetan. Jednostavno je proletio, jednostavno ga je totalni gušt gledati na stazi kako predivnom tehnikom uz moć velikog skijaša ruši najbrža vremena i ide prema vrhu ukupnog poretka. Bilo je vrijeme za slalomsko postolje, koje je u profesorskom stilu a trećim mjestom - prije spektakla na Sljemenu – Ivica osvojio u Garmisch-Partenkirchenu.

O Sljemenu je već sve rečeno i napisano. Ovdje još samo moramo dodati. Onakve vožnje na Sljemenu, onakav Ivičin let pred tisućama i tisućama koje su tražile samo jedno – postolje, onakav nastup na svom terenu i djetinjstvu koje je zauvijek ostalo u obitelji Kostelić, otvorile su novo postolje za dragog bluesera i vrhunskog gitaristu, postolje s kojeg se ide po nove olimpijske medalje, ali i po – ipak najveći uspjeh u svijetu skijanja.

A to je Kristalni globus za ukupnog pobjednika Svjetskog kupa. Sve je moguće i sve je ovakom spremnom i ponovno rođenom, sada zrelom i potpunom sportašu – Ivici Kosteliću. Teško je išta garantirati, ali s ovog mjesta možemo poručiti – Ivica će jednog dana osvojiti Kristalni globus, i to će biti jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta, jednako vrijedan kao i sve Janičine pobjede, medalje i kristali možda i najveće sportašice svih vremena cijele Planete.

Jedan je mladić koji o sportu sve zna i koji je plakao na sve pobjede Janice Kostelić, kao što je plakao kad je Janica rekla: "Odlazim...", nakon nedjelje na Sljemenu rekao, ne grubo, već točno, nježno i duboko... "Ivica je danas poslao Janicu u povijest..."

I stvarno je tako, i prva će Jana to priznati. S tim da je Janica odavno i prošlost i sadašnjost i budućnost... Ona je jednostavno naš život u onom najljepšem mogućem smislu – uljepšala. Bajke i čarolije doslovce postoje, one su svuda oko nas. Budimo mudri i pametni, razumni, osjećajni... Čuvajmo dostojanstvo svih tih nevjerojatnih trenutaka Janice Kostelić, dajmo joj sve najbolje u mislima jer nam je ta predivna djevojka stvarno sve dala. Tisuću i milijun puta, unaprijed...

Posvetimo se sada njezinom starijem bratu, podržimo i poštujmo sve ovo veličanstveno što radi – Ivica Kostelić. I što će tek napraviti... Već od super-veleslaloma u olimpijskom Whistleru.

A za kraj ove – sjetne i romantične priče u grubom svijetu oko nas, neka brojke obrane nježnost svih ovih riječi koje ste upravo pročitali. Jer brojke će potvrditi da je ova priča o Ivici Kosteliću zaslužila nježne boje i tonove.

Ukupni poredak Svjetskog kupa skljaša, ako gledamo samo utrke u 2008. godini – koja je dosad donijela 16 natjecanja, izgleda ovako:

1. Bode Miller (SAD) 661
2. IVICA KOSTELIĆ 595
3. Benjamin Raich (AUT) 474
4. Jean-Baptiste Grange (FRA) 426
5. Didier Cuche (ŠVI) 425
6. Mario Matt (AUT) 392
7. Rainer Schönfelder (AUT) 382
8. Julien Lizeroux (FRA) 333
9. Manfred Möllg (ITA) 322
10. Ted Ligety (SAD) 277

U tih 16 natjecanja, Ivica je propustio spust u Wengenu te ostao bez plasmana u veleslalomu u Adelbodenu. U svih ostalih 14 natjecanja Ivica je osvojio bodove, te čak 12 puta upisao plasman u deset najboljih. (od disciplina nije vožen samo veleslalom) Ivica je upisao pet plasmana na postolje te sa 49. mjesta ukupnog poretka u 50-ak dana stigao na peto mjesto poretka najboljih i najbržih.

I tu nije kraj ovoj briljantnoj seriji. Od Kitzbühela do danas skijaši su odradili 11 natjecanja, a JEDINI skijaš na svijetu koji je osvojio bodove u baš svih deset utrka je upravo Ivica Kostelić. Pazite dobro – JEDINI SKIJAŠ NA SVIJETU koji je osvojio bodove u baš svakoj od posljednjih 11 utrka.

Ako za kraj napravimo i ukupni poredak od Kitzbühela do danas dolazimo do novih predivnih rezultata:

1. Ivica Kostelić 493
2. Bode Miller 456
3. Didier Cuche 313
4. Benjamin Raich 308
5. Rainer Schönfelder 285

Nakon prvog dijela programa u Whistleru, a uoči veleslaloma – Ivica drži niz od devet uzastopnih top-ten plasmana u kojima je bilo i pet osvojenih postolja. Nakon ovog rekordnog super-veleslaloma u kojem je Ivica upoznao mjesto gdje će juriti nove olimpijske medalje, najbolji hrvatski sportaš ovog trenutka i najbolji skijaš svijeta – ima plasman među deset - u četiri od pet disciplina Svjetskog kupa u ovoj sezoni. Nedostaje samo veleslalom, nedostaju samo bodovi iz veleslaloma...

I onda još u cijeloj ovoj igri brojki moramo dodati još jednu igru. Najviše bodova u jednoj sezoni Svjetskog kupa Ivica je osvojio na kraju 2001/2002. Tada je uzeo mali slalomski globus, a ukupnom poretku osvojio sedmo mjesto sa 677 bodova. Danas je PETI u ukupnom poretku, ima 670 bodova – a do kraja je ostalo još velikih devet tekmi – kako skijaši zovu svoja natjecanja.

Ovdje ćemo se zaustaviti, jer kako smo Ivica i mi s njim krenuli, još će i brojka od tisuću bodova pasti na završnici u Bormiju. Realno gledano, Ivica bi Kostelić ovu sezonu mogao završiti na fantastičnom četvrtom mjestu ukupnog poretka, jer čini se da je trojka Miller, Raich i Cuche ipak otišla predaleko, barem i samo za ovu sezonu.

Ovoj priči jedino još nedostaje malo Ante Kostelića. Kaže Ivica jučer nakon superveleslaloma: "Ovakvi nastupi u svim disciplinama, to me prije fasciniralo kod Janice. Jedan dan uzme pobjedu u slalomu, a sutra bude treća u spustu. Kakav gušt, tek sad vidim!"

Znate kako je Gips to opisao? Tu Ivičinu svestranost i pobjedničke rezultate u svim disciplinama, tu skijašku moć koja Ivicu vodi u društvo alpskih sportskih divova? Bio je vikend u Wengenu i superkombinacija. A spust niz Lauberhorn je apsolutan podvig od hrabrosti i moći ljudskog tijela. Ima mjesta gdje spustaši doslovce padaju slobodnim padom niz planinu, ima dijelova staze gdje se brzine penju prema 150 kilometara na sat! Na skijama! I onda, nakon te jurnjave još slijedi precizna i fokusirana vožnja među slalomskim zamkama i livadama...

Kaže Ante Kostelić u jednom trenutku: "Znate što... ? Alpski kombinatorci su nekaj stvarno posebno u svijetu sporta. To vam je kategorija koja se može opisati ovak' ... Zamislite da Ivan Ljubičić ujutro dobije Rogera Federera, a onda popodne uzme mali reket i namaže Jan Ove Waldnera ..."

Jeste li pročitali dobro sve? Možete li vjerovati? Vjerujte... Nemojte sumnjati u Ivicu Kostelića. Spreman je maksimalno, a i vrijeme je za novu senzaciju. Veleslalom, ta predivna disciplina za skijaške velemajstore i znalce, u Whistleru je na rasporedu u subotu. Disciplina i dan za novi let Ivice Kostelića prema kristalnim visinama i stazama Svjetskog kupa skijaša...

Nije san. Ovo je java – i jedna od najljepših priča hrvatskog sporta ikada. Pa kako smo ikada mogli i sumnjati. Ipak je on Janičin stariji brat. Pa to mora bit čudo. Ivica Kostelić...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!