Nogomet

Barca u naletu, Real bez prava na kiks

Zvonimir Šimunović • petak, 22.02.2008.

Može li se u Primeri ponoviti prošlosezonski rasplet samo sa zamijenjenim ulogama, odnosno može li Barcelona uhvatiti Real koji je zaredao sa slabim rezultatima? Djelić odgovora možda ćemo dobiti i nakon 25. kola kada obje vodeće momčadi igraju na domaćem terenu. I dok Katalonci ne bi trebali imati problema protiv Levantea, Madrižani će dočekati opasniji Getafe. I ostali susreti nude neizvjesnost borbe za mjesta koja vode u Europu, odnosno osiguravaju ostanak...

U zadnje četiri utakmice Real je doživio tri poraza, što je nakon niza od osam pobjeda poljuljalo temelje samopouzdanja momčadi Bernda Schustera. Prvenstvena posrtanja u Almeriji i kod Betisa u Sevilli podebljani su porazom u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka od Rome, pa se aktualni prvak Španjolske unatoč pet bodova prednosti ispred Barcelone ne nalazi u zavidnoj situaciji. Ono što Madrižanima olakšava situaciju u svakom slučaju je činjenica da im u nedjelju na Santiago Bernabeu dolazi Getafe. Naime, Real je u dosadašnjih 11 prvenstvenih utakmica na domaćem terenu upisao isto toliko pobjeda pa se očekuje nastavak stopostotne uspješnosti.

Trener Reala još uvijek ne može računati na Robinha i Pepea, dok su svi ostali u kadru. Schuster je nakon poraza u Rimu izjavio kako nema mjesta panici, no u kuloarima se već priča o padu forme njegove momčadi u ključnim trenucima sezone. U svakom slučaju, protiv Getafea bi sve osim pobjede upalilo sve moguće alarme za uzbunu u Kraljevskom klubu. Ali, iako veliki favoriti Realovci ne mogu očekivati lak posao.

Getafe je čvrsta momčad, kompaktno posložena u svim redovima. Ove sezone u Primeri prikazuju nešto slabije predstave u odnosu na lani, ali zato odlično guraju u Kupu Uefa. U četvrtak su na domaćem terenu ostvarili visoku pobjedu protiv AEK-a i tako osigurali nastup u osmini finala ovoga natjecanja. Sigurno da je da se ni protiv velikog favorita neće unaprijed predati, a ako izdrže početni pritisak, što vrijeme bude dalje protjecalo, bit će sve opasniji po vrata Casillasa.

U Kataloniji potpuno druga situacija. Nakon mjeseci krize i stalnog prepucavanja na liniji Rijkaard-Ronaldinho, Barcelona je nakon nekoliko uzastopnih pobjeda došla u situaciju da se još uvijek bori za naslov u Španjolskoj, a jedina je u osmini finala Lige prvaka ostvarila gostujuću pobjedu. Nakon početka sezone Nizozemac na klupi Blaugrane napokon može računati na oporavljeni i potpuno spremni veličanstveni kvartet – Ronaldinho, Messi, Henry i Eto`o. Njima slobodno možemo pridodati i Deca koji je u zadnje dvije utakmice u Zaragozi i Glasgowu potvrdio povratak u staru formu.

Kada svemu navedenom dodamo i činjenicu da Barcelona igra protiv uvjerljivo posljednjeg Levantea, zaista bi se pravo čudo moralo dogoditi da u lovu na Real ne upiše nova tri boda. Rijkaard je svjestan opasnosti euforije pa poziva na oprez, ali podatak da je Levante u dosadašnjih 11 gostovanja osvojio četiri boda možda najbolje oslikava stanje stvari prije nedjeljnog dvoboja.

Treći španjolski predstavnik u najjačem klupskom natjecanju Sevilla, svoj će ligaški nastup odraditi u subotu. U goste im stiže Zaragoza. Momčad koja po imenima (Oliveira, D. Milito) ima jedan od najvećih napadačkih potencijala Primere, nikako ne uspijeva napraviti seriju rezultata kojima bi ulovila priključak s vrhom. Trenutno su deseti s pet bodova zaostatka za devetom Valencijom, a pet bodova ispred zone ispadanja. U Sevilli će pokušati iskoristiti eventualni umor domaćina od napornog gostovanja u Istanbulu, uz nadu da će im se vratiti propušteno protiv Barcelone u prošlom kolu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Domaćini su se pak, što se prvenstva tiče, nakon puno problema u prvom dijelu sezone, u nekoliko prošlih tjedana približili borbi za mjesta koja vode u Europu. Malo im je planove na europskom putu pomutio poraz od Fenerbahčea, no Andalužani vjeruju kako će na krilima napadačkog dvojca Luis Fabiano-Kanoute doći do novih bodova u domaćem natjecanju.

Razočarani europskima nastupima su i u Atleticu. No, za razliku od Seville, Madrižani više nemaju prilike za popravak, nego je njihov pohod u Kupu Uefe zaustavio Bolton. Uz to, čeka ih u nedjelju i teško gostovanje u Pamploni. Osasuna je prošloga vikenda poražena kod Levantea pa će priliku za popravak tražiti baš protiv Aguera, Forlana i društva. Momčad Javiera Aguirrea mora naći put do povratka u pobjednički niz želi li zadržati pozicije koje sljedeće godine vode u Ligu prvaka.

Najugodnije iznenađenje sezone Almerija, u goste će Racingu. Obje momčadi bore se za mjesta koja vode u Europu pa ovoj utakmici možemo dati i titulu mini derbija. Trenutno su boljoj formi gosti koji su u zadnjih šest nastupa u Primeri upisali pet pobjeda i neriješeno. Međutim, predvođen poljskim reprezentativcem Smolarekom, Racing se nada da će baš protiv direktnog suparnika na tablici najaviti povratak među prvih šest.

Iako se gotovo od prvih kola govori o promašenoj sezoni Valencije, momčad Ronalda Koemana nalazi se samo šest bodova od četvrte pozicije. U subotu im u goste stiže Recreativo pa će Šišmiši pobjedom pokušati proboj prema toliko priželjkivanom vrhu tablice. Atheltic Bilbao prošloga je vikenda šokirao četvrtoplasirani Atletico, a u nedjelju dočekuje treći Villarreal. Baski su uvjereni da mogu zapapriti još jednom favoritu. U prilog im ide i činjenica da je Villarreal u prošlom kolu na domaćem terenu osvojio samo bod protiv Racinga, a u četvrtak je zbog gola u gostima ispao iz Kupa Uefe od Zenita. Vidjet ćemo koliko će se to odraziti na igre Žute podmornice u Primeri.

U ostalom nedjeljnim utakmicama, Betis na krilima pobjede protiv Reala putuje na Mallorcu, na izravni dvoboj za bijeg iz opasne zone. Deportivo će pokušati iskoristiti očiti pad forme Espanyola, dok će Murcia ugostiti Valladolid.

Primera, 25. kolo:

Subota, 23.02.2008.:
Valencia – Recreativo 20h
Sevilla – Zaragoza 22h

Nedjelja, 24.02.2008.:
Racing S.– Almeria 17h
Osasuna – Atletico M. 17h
Deportivo – Espanyol 17h
Mallorca – Betis 17h
Murcia – Valladolid 17h
Athletic B.– Villarreal 17h
Barcelona– Levante 19h
Real Madrid – Getafe 21h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!