Rukomet

"Neću stati dok suci ne budu kažnjeni"

Ivana Strahija • subota, 23.02.2008.

Čak i nakon tjedan dana Čakovčani su ogorčeni susretom Chrobry - Pipo. Predsjednik Željko Kavran podnijet će pritužbe EHF-u i predsjedniku europske sudačke organizacije, te poručuje da neće stati dok suci ne budu kažnjeni.

Nakon tjedan dana, i nekoliko pregleda snimke susreta osmine finala Challenge kupa između poljskog Chrobryja i čakovečke Perutnine Pipo IPC tenzije nisu smanjene, nego je upravo suprotno uvjerenje o tendencioznom suđenju bjeloruskog para Mayeusk / Tereschenckov još jače.

Slika 2 od 3.
Foto: Ivana Strahija

Posebno je ogorčen predsjednik čakovečkog prvoligaša, Željko Kavran, kojem teško pada činjenica da je njegov klub iz prestižnog europskog natjecanja izbačen na nesportski i neprimjeren način: "Suci su u drugom dijelu susreta drastično promijenili kriterij. Evidentno je da su arbitri u 12 navrata namjerno oštetili Pipo. Upravo izrađujemo DVD na kojem ćemo svaku takvu odluku prikazati usporeno i snimiti stručno objašnjenje, a koji ćemo poslati na adresu EHF-a i predsjednika sudačke organizacije, a poslat ćemo i DVD s prvog susreta u Čakovcu. Jasno mi je da nitko neće poništiti susret, ali takvi suci ne bi smjeli više suditi. Neću stati dok ne budu kažnjeni."

Naime, Perutnina je susret započela vrlo dobro, imala +3, da bi malim popuštanjem koncentracije domaćin uspio izjednačiti. U drugom dijelu Čakovčani nisu ni dobili priliku vratiti se u prednost jer su ih suci iz Bjelorusije sustavno onemogućavali, nisu stali čak ni nakon što je Chrobry vodio +6.

Pa ipak, nisu svi igrači Perutnine odigrali vrhunski, što bi kritičari mogli uzeti kao uzrok poraza: "Varga, Mesarić i Lesjak igrali su super, vratari su istina zakazali, no ostali su bili solidni, što pokazuje i rezultat iz prvog dijela. Kad smo na početku drugog pokazali volju i želju, suci su nas srezali pa su i iskusniji igrači, poput Arnaudovskog, izgubili živce i počeli igrati na silu. Već sam u 35. minuti bi siguran da ćemo izgubiti, vidio sam da posebice mladi igrači neće istrpjeti takve provokacije", kaže Kavran.

Slika 1 od 2.
Foto: Ivana Strahija

Kako dodatni dokaz da su suci namjerno oštetili Čakovčane Kavran navodi: "Naša je klupa morala dobiti najmanje osam crvenih kartona koliko smo svi od reda psovali, Canjuga i Borković trebali su ostatak utakmice odgledati s tribine. K tome, pouzdano znam da jedan od sudaca razumije hrvatski, pa izostanak njihove reakcije smatram direktnim dokazom nečiste savjesti."

Tko gubi taj se i ljuti, poslovica je koja se često primjenjuje u sportskim susretima: "Ovdje nije riječ o našoj ljutnji zbog poraza. Prošle smo godine izgubili recimo od Trebnja, bili smo žalosni a nismo se žalili na suđenje, jer je sve bilo čisto. Sad smo ljuti jer su nas suci namjerno spriječili da uđemo u četvrtfinale Challengea", zaključuje Kavran.

Teško će biti Perutnini odigrati prvenstveni susret s Medveščakom u subotu, tim više što u ekipi neće biti povrijeđenih Turka i Varge, a nema ni trenera Vladimira Canjuge, koji je kao izbornik kadeta u Egiptu na Mediteranskim igrama. No, pomoćni trener Josip Borković planira podići moral ekipe koliko je to moguće, jer smatra da bi pobjeda nad Medveščakom digla duh momčadi.

"Igru Medveščaka vidjeli smo u Prelogu, oni su mlada ekipa koja se još traži, no imaju svoje adute. U Čakovec će doći neopterećeni rezultatom, jer nemaju što izgubiti, pa valja protiv njih čvrsto i bez popuštanja", rekao je jedan od najboljih igrača čakovečkog sastava, Danijel Mesarić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!