Nogomet

Lyon na Metzu iskaljuje bijes

Maja Giljanović • subota, 23.02.2008.

U 26. kolu Le Championnata prvi put nakon četiri mjeseca lidersku poziciju neprikosnovenog Lyona u realnu opasnost dovodi galopirajući Bordeaux koji bi u slučaju pada koncentracije šesterostrukog uzastopnog prvaka i njegova nepobjeđivanja Metza sutrašnjom vlastitom pobjedom mogao zasjesti na čelo poretka...

Unatoč, međutim, razočarenju u Ligi prvaka odnosno kasnom poravnanju Manchestera na Gerlandu, fenjeraš Metz teško da može zaustaviti Perrinove trupe. Od najučinkovitijeg napada predvođenog prvim strijelcem prvenstva Karimom Benzemom koji je sam postigao više pogodaka od cijele momčadi Les Grenatsa (16 francuskog reprezentativca naprema 14 posljednjeplasirane momčadi) očekuje se, naime, da bez problema probuši najgoru obranu lige (44 primljenih golova). Metz inače matematički još uvijek nije mrtav, ali praktički bi s obzirom da za 17. mjestom kojeg trenutno drži Rennes zaostaju punih 18 bodova trebali pobijediti ama baš svaku sljedeću utakmicu. Lavovi su, pak, pred svojim navijačima u 13 dosadašnjih utakmica trobode osvajali 10 puta (samo jedan poraz od Marseillea u studenom) i fiks jedan se čini sigurnim k'o kuća.

Kao zapeta puška posrtanje Lyona čekat će Bordeaux kojeg sutra na Chaban Delmasu očekuje dvoboj protiv preporođenog Lillea. Patrick Kluivert svojim je dvama pogocima donio prošlog tjedna veoma važan trijumf nad Rennesom, a gosti punih sedam kola ne znaju za poraz (uglavnom, međutim, bilježe remije pa stoga i jesu na samo 14. poziciji). Puelove igrače pred put jamačno ohrabruje lanjskih 0:1, a Bordeaux je usput, nadaju se, još uvijek pod dojmom eliminacije iz šesnaestine finala Kupa UEFA (Anderlecht izvukao 1:1 nakon 2:1 slavlja u prvoj utakmici) ovog četvrtka.

Monaco naših Jerka Leke (najavljen od prve minute) i Nikole Pokrivača (trebao bi susret započeti s klupe za pričuve) gostuje kod PSG-a kojima se u slučaju još jednog prosipanja bodova grdo piše. Parižani su prošlotjednim porazom od Marseillea pali četiri mjesta prema dnu i na opasnom su 16. mjestu, a u prilog im ide samo činjenica da Kneževi stižu ližući rane nakon demoliranja (6:0) kojeg su u 25. kolu primili i to na svom terenu od raspucanih Žirondinaca. Ricardo i igrači, pak, najavljuju da će upravo iz tog razloga gristi još žešće, a na njihovoj je strani i tradicija: Monaco je, naime, s Parka prinčeva u čak 15 navrata (od dosadašnjih 33 gostovanja) odnosio sva tri boda (PSG je s druge strane slavio 12 puta).

Trećeplasirana momčad Nancyja poslije stradavanja u Saint Etienneu (4:0) u prošlom kolu na svom Marcel Picotu ugošćuje Lens hrvatskog reprezentativca Vedrana Runje koji se serijom nepobjedivosti proteklog mjeseca izvukao sa samog dna i štoviše na put petnaestoplasirani Sang et Or trenera Papina stiže s dva uzastopna gostujuća slavlja. Correjini, pak, igrači pred svojim navijačima ne znaju za poraz i dosad su na svom travnjaku prosuli samo osam bodova pa se nadaju produžiti niz i pred zahuktalim Marseilleom sačuvati poziciju koja sljedeće sezone vodi u Ligu prvaka.

Olimpique će sutra put Toulousea: friško nakon prolaza u osminu finala Kupa UEFA (unatoč porazu u uzvratu kod moskovskog Spartaka našeg Stipe Pletikose - 2:0), Geretsova ekipa se nada ljubičicama nakon Nancyja i Auxerrea nanijeti i treći uzastopni poraz, a u prilog im ide i činjenica da 18. momčad prvenstva od početka prosinca prošle godine na svom Municipalu ne zna za pobjedu (Lille 1:0), a uz Caen su jedini bez ijednog troboda od povratka Le Championnata sa zimske stanke. S druge strane Marseille je nanizao tri uzastopne prvenstvene pobjede i donjeg se doma primakao na samo tri boda od toliko žuđenog trećeg mjesta.

Dumasov Caen će inače na svom Malherbeu u prvoj utakmici kola ugostiti van svog Geoffroy Guicharda katastrofalni Saint Etienne u potrazi za prvom domaćom pobjedom u četvrtom pokušaju s tim da se sigurno ufaju u tradiciji po kojoj Les Verts u Normandiji nisu slavili još od 1988., a ni gola nisu zabili od 1989. godine.

Imperativ pobjede sasvim sigurno ima Sochaux kojeg čeka gostovanje kod u sredini tablice (relativno) bezbrižnog Strasbourga: Lionceaux za spasom kaskaju šest bodova, a unatoč dvama uzastopnim gostujućim porazima (Lyon, Monaco) hrabre se statistikom koja kaže da su s Meinaua odlazili neporaženi u posljednjih pet navrata, dvaput pak, punog plijena dok Strasbourg nije slavio još od 1994.

Le Championnat, 26. kolo:
Caen - Saint Etienne (17.10)
Lyon - Metz (20)
Nancy - Lens
Nice - Auxerre
Valenciennes - Le Mans
Rennes - Lorient
PSG - Monaco
Strasbourg - Sochaux
Toulouse - Bordeaux (sutra, 19)
Bordeaux - Lille (20.55)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!