Nogomet

Iznenađenja mnogo, zadovoljnih malo

Tomislav Globan • nedjelja, 24.02.2008.

Daleko od očekivanog započeo je drugi dio domaćeg nogometnog nadmudrivanja. Samo nekoliko sati poslije vijesti o teškoj ozljedi Eduarda, Maksimir je potresao i drugi šok - Varteks. Iako je Varteks klub koji je najviše puta svladao Dinamo u Maksimiru te iako su upravo oni prvi koji su svladali Modre u ovoj sezoni, ovakav trenerski debi Zvonimira Solde očekivao nije nitko. Derbi kola bio je onaj jadranski u Splitu, no remi Hajduka i Rijeke neće previše zadovoljiti ni jednu ni drugu stranu...

Dinamo - Varteks 1:2

Gotovo pune dvije godine trajala je nevjerojatna serija Dinama na maksimirskoj travi. Modri su od 25. ožujka 2006. nanizali 29 uzastopnih ligaških pobjeda u Maksimiru, a da ne dođu do jubilarne 30. pobrinuo se - Varteks. Pretposljednja je to momčad lige te isti onaj klub koji je jesenas spriječio Branka Ivankovića i Dinamo da izjednači Benficin europski rekord po pitanju uzastopnih prvenstvenih pobjeda.

U međuvremenu Dinamo je promijenio trenera, no rezultat protiv varaždinskog prvoligaša ostao je isti. Varteks nikada nije bio poput većine hrvatskih klubova kada dođu Dinamu u goste; Varaždinci su u Zagrebu gotovo uvijek igrali dopadljivo i otvoreno, no dugo već Varteks nije protiv Dinama djelovao ovako zrelo. Kompaktno i nepropusno u obrani s brzom i opasnom transformacijom u kontranapad, momčad Dražena Beseka izluđivala je modru posljednju četvorku kojoj nije pripomogao ni Koch primivši gol iz kuta iz kojeg vratar njegovog renomea ne bi smio. Varteks je tako zagorčao Soldin debi na klupi hrvatskog prvaka i došao do pete pobjede u Maksimiru od samostalnosti po čemu su najuspješniji klub u HNL-u.

Hajduk - Rijeka 1:1

Rijeka nije uspjela do kraja iskoristiti neočekivan kiks Dinama te je bodovni zaostatak za liderom smanjila tek za jedan bod. Pa iako tradicija Riječanima govori da je i bod s Poljuda uspjeh, u klubu s Kantride ostaje žal što dobra igra s igračem manje nije okrunjena i punim plijenom. Osnažilo bi to riječke ambicije te atmosferu u gradu dovelo do usijanja. Sljedeće subote, naime, na Kantridu stiže - Dinamo.

No, žaliti može i Hajduk jer imali su Bijeli izglednih prilika za pobjedu od kojih je najbolju pred kraj propustio Bušić. Splićani su tako ostali četiri boda udaljeni od drugog mjesta koje garantira izlazak u Europu nadolazećeg ljeta, a prednost Riječana veća je i utoliko što imaju bolji međusoban omjer u odnosu na Hajduk te, vrlo vjerojatno, i prednost domaćeg terena u trećem okršaju sa Splićanima ovog proljeća.

Zadar - Slaven Belupo 1:0

S obzirom na to da su i Rijeka i Hajduk izgubili po dva boda, Slaven Belupo imao je idealnu priliku potpuno se vratiti u igru za drugo mjesto. Međutim, Koprivničani su nastavili s vrlo lošim prezentacijama na gostovanjima. Momčad Krunoslava Jurčića na strani nije slavila još od kolovoza prošle godine, a novi poraz stigao je u subotu u Zadru. Zebićeva momčad pogotkom Jakova Suraća ubilježila je iznimno bitnu pobjedu jer je društvo iza zadarskih leđa sve gušće. Peto i pretposljednje mjesto, naime, dijeli tek sedam bodova.

Cibalia - Međimurje 2:0

Jesenska agonija Međimuraca nastavljena je i u prvom proljetnom kolu. Porazom u Vinkovcima Čakovčani su se još čvršće usidrili na začelju ljestvice te im pretposljednji Varteks sada bježi čak 10 bodova. Sedam su kola bez pobjede, a s obzirom da im najbliži konkurenti sve češće upisuju bodove, budućnost Međimurja ne izgleda najblistavije. Utakmica protiv Osijeka sljedećeg vikenda možda je jedna od posljednjih slamka spasa.

Šibenik - Osijek 1:0

Osijek se porazom na Šubićevcu doveo u neugodnu poziciju jer je izgubio od izravnog konkurenta za opstanak, a opasna zona primakla se na samo četiri boda od Gradskog vrta. Šibeniku je jedno vrlo dobro poluvrijeme bilo dovoljno za tri boda protiv Osječana, a pobjednički ambijent u momčadi bit će na velikom iskušenju sljedećeg tjedna kada gostuju na Poljudu.

Inter - Zagreb 1:1

Susjedski derbi bio je ujedno i derbi začelja. Podjela bodova ne odgovara isuviše ni jednima ni drugima, no poraz od izravnog suparnika u ovakvoj situaciji posvemašnje izjednačenosti na dnu ljestvice luksuz je koji si nitko ne može priuštiti. Inter je trenutno deseta momčad lige, samo bod "iznad crte", a sljedeće kolo nosi im gostovanje u Koprivnici - tvrđavi koju još nitko ove sezone nije uspio osvojiti.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!