Nogomet

Milan ne želi svoj "slučaj Eduardo"

Zoran Zdelar • utorak, 26.02.2008.

Strašna ozljeda Eduarda da Silve šokirala je mnoge u nogometnom svijetu, a u talijanskom Milanu boje se da se slično ne dogodi i njihovom najboljem igraču, Brazilcu Kaki. Iznijeli su zbog toga u javnost neke podatke koji dokazuju kako neki protivnički treneri ne prežu ni od prljavih taktika kako bi zaustavili Milanova playmakera...

Prekršaj Martina Taylora na hrvatskom reprezentativcu Eduardu da Silvi šokirao je sve koji žive od nogometa. Boje se mnogi klubovi za svoje prve zvijezde da im se nešto slično ne dogodi, a posebno su zabrinuti u redovima aktualnog europskog prvaka. Čelnici Milana odlučili su stoga otkriti javnosti neke podatke o suparničkim momčadima i njihovim načinima zaustavljanja Brazilca Kake.

U Milanu se boje da bi poput Eduarda vrlo lako mogao stradati i Kaka, kojeg protivnički braniči iznimno često zaustavljaju prekršajem. Kaka je tako morao napustiti ranije travnjak tijekom susreta s Palermom ovog vikenda te zbog ozljede lijevog koljena neće neko vrijeme moći nastupati. U Milanu su, naime, analizama utakmica otkrili kako se igrači koji čine prekršaj na njemu konstantno izmjenjuju kako bi se suci teže odlučivali na pokazivanje žutog kartona.

"Nikad neće isti igrač počiniti dva prekršaja uzastopno na Kaki. Igrači koji ga na taj način zaustavljaju non-stop se mijenjaju, kao da je to dio njihove strategije. Suci očito to nisu još uvijek primijetili. Tretman kakav ima Kaka kod protivnika jednak je onome koji je osudio Marca van Bastena na prerani završetak nogometaške karijere. Slavni je Nizozemac svoju posljednju utakmicu na visokom nivou odigrao s 28 godina, a mi nećemo dozvoliti da se to dogodi i Kaki", stoji u klupskoj objavi Milana.

S čime se sve na travnjaku mora nositi najbolje zna sam Kaka, koji također primjećuje sve žešće prekršaje. "Ne volim razgovarati sa sucima, no trebali bi nešto poduzeti, jer me u posljednje vrijeme prečesto zaustavljaju grubim prekršajima", otvoreno je rekao Kaka u ponedjeljak.

Postalo je očito kako se nogomet posljednjih nekoliko godina počeo razvijati u jednom sasvim pogrešnom pravcu i možda je i posljednji trenutak da nadležni organi nešto poduzmu protiv toga. U suprotnom, ozljede poput Eduarda mogle bi postati uobičajene, što nikako nije prihvatljivo. Fifa i Uefa promoviraju ljepotu igre, a nadajmo se kako su i oni uvidjeli da ima sve više nogometaša zbog kojih će se možda uskoro medicinskim ekipama na stadionima morati odmah pridružiti i kirurzi...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!