Košarka

Uvjerljivi Spartak Moskva i Bourges Basket

Ivana Jurica • utorak, 26.02.2008.

U prvim četvrtfinalnim utakmicama Eurolige, u dvobojima po dva ruska sastava, uspješnije su bile košarkašice Spartak Moskve i Ekaterinburga. Uvjerljivu pobjedu upisao je i francuski Bourges Basket, dok su Španjolke na domaćem terenu bile bolje od Čehinja …

Spartak Moscow Region – Dynamo 96:67

U dvoboju dvije ruske ekipe uspješnije su bile domaće košarkašice koje su visoko porazile svoje konkurentice iz Moskve. Dynamo je nastupio bez Anete Jekabsone-Zogote, najbolje igračice FIBA Europe ove sezone koja je ozlijeđena, a neće nastupiti niti u uzvratnom susretu.

Domaće su košarkašice fantastično otvorile utakmicu. Već u trećoj minute imale su vodstvo od 11-0, prvenstveno zahvaljujući Lauren Jackson. No, do kraja prve četvrtine gošće su smanjile na samo minus pet (24:19). I u drugoj četvrtini Jackson je nosila svoju ekipu koja je na poluvrijeme otišla s +18 (51:33). Nakon trice Thompson u 27. minuti Spartak je stigao i do okruglih 30 koševa prednosti (74:44). Na kraju, +29 moglo je zadovoljiti domaću trenericu Nataliu Hejkovu.

Najefikasnija u redovima Spartaka bila je već spomenuta Jackson sa 29 koševa (od čega 19 u prvom poluvremenu). Dvoznamenkasta je bila i Thompson sa 16 koševa, dok je naša Vedrana Grgin Fonseca ubacila pet koševa, a prikupila je i šest skokova. U ekipi Dynama najuspješnije su bile Nuria Martinez sa 20 i Augustus sa 19 koševa.

CSKA Moscow-UMMC Ekaterinburg 74:81

Ekaterinburg je odličnom igrom u posljednjoj četvrtini stigao do prednosti nad CSKA Moskvom nanijevši im tek prvi poraz ove sezone. Nakon ozljede u sastav CSKA vratila se i Amaya Valdemoro, ali niti njenih 17 koševa nije bilo dovoljno da domaće košarkašice dođu do prednosti u prvoj četvrtfinalnoj utakmici.

Tri četvrtine vodila se potpuno izjednačena bitka. Ekaterinburg je vodio gotovo cijelu prvu četvrtinu, no, CSKA je ipak na odmor otišla s minimalnom prednošću (23:22). U drugoj su četvrtini domaće košarkašice bile te koje su vodile, u pojedinim trenucima i sa šest-sedam koševa prednosti. U posljednju dionicu igre domaće su košarkašice ušle s minimalnih +1 (60:59). Tada Ekaterinburg radi seriju od 7-0 i dolazi do prednosti od plus sedam (60:67). Stečenu prednost sigurno su očuvale do kraja, CSKA je tek tri minute prije kraja malo zaprijetio, stigao je do minus tri, ali dalje nije išlo. Završilo je pobjedom od sedam koševa razlike za momčad Laurenta Bouffarda.

Do prve pobjede Ekaterinburg je vodila Australka Penny Taylor sa 18 koševa, dok su Sandrine Gruda i Jones dodale po 15 koševa. Kod CSKA najefikasnije je bila Valdemoro s 17 koševa, a dvoznamenkaste su bile i Wauters (16 koševa), Hammon (12 koševa) i Lawson-Wade (11 koševa).

Bourges Basket-Fenerbahce 85:69

Francuskinje su već nakon prvih deset minuta imali isto toliko koševa prednosti (25:15). U tom je periodu naša Sonja Kireta postigla deset koševa. U prvom dijelu druge četvrtine domaće su košarkašice sigurno održavale desetak koševa prednosti. Da se Francuskinje ne odlijepe na više od desetak koševa pobrinula se Pondexter sa osam koševa u drugoj dionici igre.

I u trećoj se četvrtini nastavilo u istom ritmu. Polovinom te dionice igre Turkinje se približavaju na minus pet (49:44) što je bila njihova najveća prijetnja domaćoj pobjedi. Deset koševa prednosti na kraju treće četvrtine do kraja je utakmice naraslo na +26.

Do pobjede Francuskinje je predvodila naša Sonja Kireta sa 19 koševa i šest skokova (u igri je provela 33 minute). Četiri su košarkašice bile dvoznamenkaste u domaćim redovima: Miyem (16 koševa), Snell (14 koševa), te Dumerc i Ndongue (deset koševa). Kod Turkinja najefikasnije je bila Pondexter sa 23 koša. Solidne su partije pružile i Yilmaz sa 16 i Sutton-Brown sa deset koševa.

Ros Casares-Gambrinus Brno 71:63

I utakmica između Španjolki i Čehinja odlučena je u posljednjoj četvrtini. Gošće su prve povele, a sve do kraja četvrtine domaće su košarkašice održavale prednost. Imale su nekoliko puta i po sedam koševa prednosti, no, na prvi predah odlaze sa samo plus dva (18:16). Druga je četvrtina završile potpuno izjednačeno (16:16).

Niti u trećoj četvrtini nije se puno toga promijenilo. Čehinje su tek dva-tri puta došle do minimalne prednosti, ali košarkašice iz Valencije brzo bi vraćali prednost na svoju stranu. Pet minuta prije kraja utakmice Španjolke imaju pet koševa prednosti (60:55), nakon čega rade seriju od 8-0 i rješavaju pitanje pobjednika.

Do vodstva od 1-0 Španjolke su vodile Delisha Milton sa 26 i Katie Douglas sa 23 koša. Tri su košarkašice bile dvoznamenkaste u redovima momčadi iz Brna. Riječ je o Hamchetou Maigi i Zuzani Zirkovoj koje su postigle po 13 koševa (Maiga je upisala i 11 koševa), dok je Viteckova dodala 12 koševa.

Već u petak, 29. veljače, na rasporedu su uzvratne utakmice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!