Košarka

Hrvati promašili pobjedu Žalgirisa

Tomislav Globan • četvrtak, 28.02.2008.

Damir Markota i Marko Popović promašili su trice u odlučujućim trenucima Žalgirisova iznimno važna gostovanja kod Olympiacosa. U utakmici koja je otišla u produžetke, Markota je propustio litavskom klubu donijeti pobjedu već nakon regularnog dijela, dok je Popovića snašla ista sudbina u produžecima...

Olympiacos - Žalgiris 86:84 (produžetak)

Olympiacos je u svojoj utakmici "biti ili ne biti" tijesno svladao Žalgiris i ubilježio prvu pobjedu u drugom krugu Eurolige. Grci su tako zadržali izglede za plasman u četvrtfinale te se izjednačili na ljestvici s Litavcima kojima je ovo drugi poraz u Topu 16.

Nakon izjednačenog prvog poluvremena, prvi su do osjetnije prednosti stigli gosti na čelu s Marcusom Brownom. Amerikanac i inače najbolji strijelac Eurolige svih vremena predvodio je seriju Žalgirisa 14:2 kojom su sredinom treće dionice pobjegli na +11 (41:52). Grci, međutim, do kraja četvrtine vraćaju rezultat u egal te se u završnicu ulazi u potpunoj neizvjesnosti.

Minutu prije kraja posljednje četvrtine Damir Markota pogađa tricu za 69:72 Žalgirisa, no s druge strane na istovjetan način odgovara Greer i izjednačava rezultat. Posljednji napad regularnog dijela pripao je gostima, no Markota ne pogađa odlučujući šut za pobjedu te utakmica odlazi u produžetke.

Olympiacos je dominirao produžetkom te u posljednju minutu ulaze s pet koševa prednosti, no tricom Marka Popovića Litavci smanjuju na 84:82. Grci tada ulaze u seriju pogrešaka, a DeJuan Collins u dva navrata ima priliku s linije slobodnih bacanja dovesti Žalgiris u prednost. Međutim, Amerikanac pogađa samo dva od četiri penala (84:84), dok s druge strane Greer pogađa ključna bacanja i šest sekunda prije kraja Olympiacos vodi 86:84. Odgovornost tada preuzima Popović, gađa tricu za pobjedu, no reprezentativac Hrvatske promašuje odlučujući šut i pobjeda je ostala u Pireju.

Prvi strijelac utakmice je već spomenuti Lynn Greer s 22 ubačaja, a pripomogao mu je Marc Jackson s double-double učinkom (21 poen, 11 skokova). Najefikasniji gost bio je Collins s 19 koševa, dok je Popović u 23 minute pridodao 14 (trice 3/5), a Markota samo pet poena za minutu više.

U ovoj skupini u četvrtak nas u Tel Avivu očekuje poslastica - sastaju se Maccabi i Real Madrid.

Skupina F, poredak:
1. Real Madrid 2-0
2. Maccabi 1-1
3. Žalgiris 1-2
4. Olympiacos 1-2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!