Nogomet

Gary Lewin - Eduardov dobri duh

Maja Giljanović • četvrtak, 28.02.2008.

David Rocastle 1989. godine, John Terry lani i Eduardo prošle subote - sva trojica u zajedničkom nazivniku imaju istog čovjeka, Gary Lewina, Arsenalovog fizioterapeuta koji je prvoj dvojici doslovce spašavao živote, a Duduu po svemu sudeći, karijeru...

43-godišnji nekadašnji Arsenalov vratar koji je u ranoj fazi vratarske karijere prepoznao da mu nedostaje kvalitete za veće nogometne dosege postavši još kao 19-godišnji mladac fizio rezervne momčadi Topnika je, naime, prvi stigavši do polomljenog hrvatskog reprezentativca trenutačno shvatio težinu brutalnog Taylorovog starta i po pisanjima otočkih medija upravo je njegova pravovremena reakcija osigurala Eduardu povratak i to još ranije od prvotno pribojavanih preko godinu dana izbivanja s terena.

Lewin je Eduardu imobilizirao polomljenu kost, ali i dao tzv. vacuum splint, tretiravši područje probijene kože na taj način uklonivši mogućnost kobne infekcije (spominjala se, ne zaboravimo, čak i amputacija). Ujedno je, pak, preko Gilberta, jer je Eduardo buncao na portugalskom, našeg napadača hrabrio, savjetovao ga do dolaska bolničara i prije stavljanja maske s kisikom mu rekao da viče u slučaju javljanja novih bolova.

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

24-godišnjaka su potom krajnje delikatno prebacili na nosila i prevezli u Selly Oak bolnicu u kojoj je, pak, ponovno zahvaljujući Lewinovoj hitroj reakciji spreman očekivao vodeći kirurg u polju sličnih povreda koji je tijekom godina obavio cijeli niz zahtjevnih i po karijeru opasnih ozljeda Arsenalovih nogometaša.

S obzirom na njegovu stručnost, nijednom se nije pobojalo u eventualno popravno ponavljanje zahvata (troškove bolničkog liječenja je inače na sebe preuzeo Birmingham) i jučer otpuštenog na kućnu njegu i punog optimizma ponajboljeg hrvatskog igrača čeka vađenje šavova koncem idućeg tjedna. Gips će, pak, nositi sljedećih šest tjedana, a u kolovozu, kažu prognoze, moći će započeti s laganim trčkaranjem prije nego se u studenom priključi suigračima (u Arsenalu, ali i Bilićevoj Hrvatskoj kojoj će ovoga lipnja silno nedostajati na travnjacima u Austriji i Švicarskoj).

Lewin je inače hladnu glavu i čelične živce pokazao dvaput ranije: 1989. nekadašnjem je Arsenalovom igraču Davidu Rocastleu (preminuo 2001. od Hodgkinove bolesti u 33. godini) umalo morao slomiti čeljust i izvaditi mu progutani jezik, a slično je ponovio i u veljači prošle godine nad Chelseajevim kapetanom Johnom Terryjem u finalu Carling Cupa nakon udarca Arsenalovog Abu Diabyja svom snagom kopačkom posred lica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!