Zimski sportovi

Ivica s rekordom do Kvitfjella

Lovro Jakov • petak, 29.02.2008.

Velika sezona Ivice Kostelića uz fantastičnu seriju rezultata u 2008. donijela je najboljem hrvatskom skijašu nakon vikenda u kanadskom Whistleru uistinu poseban rekord. Bila je to serija u stilu Marca Girardellija, niz koji još uvijek traje…

Olimpijski Whistler pa olimpijski Kvitfjell. Gotovo da nema predaha u Svjetskom kupu skijaša. S još uvijek totalnim zvukom u ušima prepunog Sljemena koje ga je guralo prema postolju, Ivica je Kostelić već drugo jutro s gitarom u ruci odletio skroz do Vancouvera pa u Whistleru odradio još jedan sjajan vikend, da bi odmah uslijedio povratak u Europu i 25 sati dugačak put do norveškog Kvitfjella…

Slika 3 od 4.
Foto: Lovro Jakov

Tempo je to za apsolutno najspremnije sportaše, kako psihički, tako i fizički. Kvitfjell – gdje su 1998. godine održane prve zimske Olimpijske igre koje su promijenile onaj stari ritam - kada su u istoj godini bile i ljetne i zimske Olimpijske igre, donosi produženi vikend: dvije utrke spusta i nedjeljni superveleslalom.

Nakon treninga u četvrtak, Ivica će Kostelić na pitanja "kako je bilo i koliko je težak spust", reći: "Ima dosta manjih skokova, a onaj glavni je da se stvarno prepadneš. Uvjerljivo najveći skok ove sezone. Najduži let je bio 75 metara! I prilično je visok, 3 do 4 metra…"

Dobro ste pročitali, na stazi Olympiabakken letjelo se i 75 metara (skoro kao dužina nogometnog igrališta) a ponegdje su brzine išle prema 135 kilometara na sat.

"Osmo mjesto u Chamonixu je bio fenomenalan rezultat. Ali – uopće se ne opterećujem uoči Kvitfjella. Konkurencija je nabrijana i žestoka. Bit će to borba s vremenom u svakom metru staze – u sve tri utrke. Svaki bi me bod zadovoljio uoči Kranjske Gore…", naglasio je Ivica Kostelić.

I dok čekamo jurnjavu koja započinje u petak u 11:30h, vrijeme je da se ponovno pozabavimo izuzetnim brojkama i statistikama koje je u ovoj sezoni ostvario Ivica Kostelić.

Slika 1 od 1.
Foto: Lovro Jakov

Do Kvitfjella Svjetski je kup skijaša odradio 32 utrke. Najviše puta bodove je osvojio Austrijanac Benjamin Raich koji je to odskijao 25 puta. Na drugom je mjestu Amerikanac Bode Miller koji je 22 puta upisao bodove, dok je treći sa 21 utrkom Švicarac Didier Cuche. Ivica Kostelić je na četvrtom mjestu ovog poretka sa 20 utrka u kojima je osvojio bodove. Slijede Albrecht s 19 utrka, pa Mölgg, Gruber i Defago s po 17, a onda – Schönfelder, Jerman i Kučera sa 16 …

Ivica Kostelić, Bode Miller i Benjamin Raich - jedini su skijaši u ovoj sezoni koji su osvojili bodove u baš svim disciplinama.

Podsjetimo se i na vrh ukupnog poretka Svjetskog kupa u 2008. u kojoj je do sada voženo 17 utrka:

1. Miller 697
2. IVICA KOSTELIĆ 611
3. Raich 534
4. Cuche 505
5. Grange 426
6. Schönfelder 395
7. Matt 392
8. Möllg 362
9. Lizeroux 333
10. Ligety 327

Uoči slaloma u Adelbodenu – 06.01. 2008. Ivica je bio 49 skijaš ukupnog poretka. 54 dana kasnije nalazi se na četvrtom mjestu! Od Kitbühela i zaključno s Whistlerom – bilo je 12 natjecanja – a ukupni poredak od tada do danas je sljedeći:

1. IVICA KOSTELIĆ 509
2. Miller 492
3. Cuche 393
4. Raich 368
5. Schönfelder 298
6. Matt 260
7. Reichelt 250
8. Möllg 243
9. Lizeroux 241
10. Grange 226
11. Ligety 222

U tom briljanstnom nizu od Kitzbühela do danas – dogodilo se nekoliko povijesnih ostvarenja! Stvarno je tako, uostalom – provjerite iduće fakte…

Slika 4 od 5.
Foto: Lovro Jakov

Konstantnost i svestranost potvrda su skijaškog velemajstorstva. Ante Kostelić je uvijek isticao, i na svoju djecu prenio istinu: "Marc Girardelli je najveći, kao i Aamodt, kad skijaš sve discipline i u svakoj od njih možeš ići prema vrhu! Još ću jednom ponoviti, razlika između slaloma i spusta je kao između stolnog tenisa i velikog tenisa… Stvarno nikog ne želim podcjenjivati, već samo objasniti. Kao da Ljubičić ujutro dobije Federera, a onda popodne uzme mali reket i dobije Jan Owe Waldnera…"

Ako pratimo ovu sezonu i osvajanje bodova u neprekinutom nizu utrka u kojima su na rasporedu bile apsolutno sve discipline dolazimo do fascinantnih podataka koji stvarno potvrđuju da je Ivica u ovom trenutku ponajbolji skijaš svijeta.

Naime – od Kitzbühela do danas je bilo 12 natjecanja, a Ivica je jedini skijaš na svijetu koji je u tih 12 tekmi osvojio bodove baš u svakoj! Jedini skijaš svjetskog kupa! U tih 12 natjecanja – Ivica je upisao 5 postolja u devet "Top Ten" plasmana, jedan plasman u 15 u rezultatu utrke, jedan u 22 , te jedan plasman u 29. S tim da su zadnja dva plamana ostvarena na čuvenom Streifu iznad Kitzbühela.

Slika 5 od 6.
Foto: Lovro Jakov

U tih 12 natjecanja, na rasporedu su bile baš sve discipline - svih šest. Slalom, veleslalom, superveleslalom, spust, kombinacija i superkombinacija. Trebalo bi žestoko zakopati u povijest Svjetskog kupa – kada je uopće neki skijaš u 12 uzastopnih natjecanja osvojio bodove – a da su bile vožene baš sve discipline.

Jedina dva skijaša u ovoj sezoni Svjetskog kupa koja su upisala niz uzastopnih osvajanja bodova u utrkama a da su na rasporedu bile sve discipline Svjetskog kupa su Ivica Kostelić i Bode Miller.

To je do kraja sezone nepromjenjivo, ali – ima još jedna velika činjenica koja Ivicu diže vrhu. Ako usporedimo Ivičin niz od 12 uzastopnih utrka s osvojenim bodovima, a vožene su sve discipline, i Millerov niz - dolazimo do još jedne neumoljive potvrde Ivičine serije i forme, te potvrde da se ovako spreman Ivica Kostelić zasigurno može ubaciti u borbu za Kristalni globus. Naime, Miller je držao niz od 7 natjecanja, dok je Ivica otišao do 12 uzastopnih utrka s osvojenim bodovima, a taj je niz još uvijek aktivan i može se povećati!

Taj Ivičin niz od 12 tekmi, kako bi rekli naši skijaši, uvjerljivo je prvi u cijeloj ovoj sezoni Svjetskog kupa jer - osim ovih 7 utrka Miller je imao još jedan niz od 6, Cuche je na početku sezone upisao niz od 7, Raich je ostvario dva niza od 6 utrka jedan od 5, dok su po 6 utrka u nizu još ostvarili D. Albrecht i Schönfelder.

Ovaj drugi Raichov niz od 6 utrka je aktivan, tako da on još uvijek ima šansu sustići Ivicu, ali u Kvitfjellu mora uzeti bodove u sva tri dana jurnjave. A isto to može, i vjerujemo da će napraviti i Ivica Kostelić. Bio bi to uistinu poseban i povijesni rekord ove već sad – fenomenalne sezone Ivice Kostelića. Takva konstantnost i svestranost, to je odlika najvećih majstora. Upravo to su radili najveći od najvećih - skijaši poput Girardellia i Aamodta...

Slika 2 od 2.
Foto: Lovro Jakov

Ima još jedna super zanimljivost za ovu sezonu. Otkad je uveden novi sustav bodovanja tekmi po kojem pobjednik utrke dobija 100 bodova, drugoplasirani 80, a trećeplasirani 60 bodova - ovo je 17. sezona Svjetskog kupa.

Brojku od 1.000 ili više osvojenih bodova u jednoj sezoni prvi su - 1991/1992. probili Švicarac 1. Paul Accola i Talijan 2. Alberto Tomba. Kasnije su tu čuvenu granicu još uspjeli preći: Austrijanac s putovnicom Luksemburga – 3. Marc Girardelli, pa Norvežani 4. Kjetil Andre Aamodt i 5. Lase Kjus, Francuz 6. Luc Alphand, onda i Austrijanci – 7. Josef Strobl, 8. Hermann Maier, 9. Andreas Schifferer i 10. Stefan Eberharter. 11. po redu je bio Švicarac Didier Cuche, 12. Bode Miller, 13. Benjamin Raich, 14. Amerikanac Dahron Rahlves, 15. Austrijanac Michael Walchoffer i 16. Norvežanin Aksel Lund Svindal…

Devet utrka prije kraja ove sezone, Ivica 684 boda , dakle 316 manje od te čuvene granice od tisuću . Hoće li će 17. sezona Svjetskog kupa s novim bodovanjem dobiti i baš – 17. skijaša u odabranom "Društvu 1.000", Ivicu Kostelića?

Briljantna sezona, u svakom smislu – apsolutno posebna sezona za našeg majstora. Teško je išta više dodati, osim – Ivica i Natko , sretno sutra na stazi Olympiabakken. Let preko 50 metara, do novih bodova…

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!