Nogomet

Pada rekord Le Championnata

Maja Giljanović • subota, 01.03.2008.

U prvoj utakmici 27. kola Lille će ugostiti Lyon u susretu koji će se u čast jubilarne desete obljetnice otvaranja Stade de Francea odigrati pred rekordnim brojem gledatelja...

Dosadašnjih rekordnih 57 609 kupljenih ulaznica datira iz 2005. s Velodromea i susreta Marseillea i također Lyona(1:1) dok se popodne na tribinama očekuje oko 80 000 navijača.

Silna bi masa trebala, po svemu sudeći, prisustvovati spektakularnom dvoboju. S jedne strane, naime, Lavovi su mislima sasvim sigurno na Old Traffordu gdje ih u utorak čeka gotovo nemoguća misija protiv Manchestera (zbog na izdisaju susreta primljenog gola u gostima na svom Gerlandu), a s druge Lille unatoč niskoj, 14. poziciji na ljestvici, protiv lidera ima poprilično jake adute. Les Dogues su od posljednjih šest susreta protiv šesterostrukog uzastopnog prvaka pobijedili na njih pet (upravo lani je, pak, Lyon trijumfirao s 2:1).

Lille ujedno ne zna za poraz punih osam utakmica, a ni širok teren Stade de Francea nije im nepoznat: 2005. u Parizu su igrali Ligu prvaka (koji dani!) i ubilježili pobjedu i dva neriješena. Lyon je, pak, također opipao travnjak arhitektonskog bisera: dvaput u Liga-kupu od kojih su prvi 2001. osvojili (lani poraženi od Bordeauxa).

Od preostalih susreta pozornost izaziva gostovanje Auxerrea u Marseilleu. Djibril Cisse bijesan zbog za renome napadača francuske reprezentacije sramotnog promašaja protiv Toulousea u prošlom kolu (0:0) najavljuje golijadu protiv svog bivšeg kluba. "Nema milosti", kaže osobito jer na klupi nema više legende Guy Rouxa, ali ni pod Fernandezovim vodstvom Auxerre neće doći spuštenih hlača.

Cijelom serijom odličnih rezultata (tri uzastopne prvenstvene pobjede od kojih dvije na strani - Nice i Rennes) les Bourguignons su se uspeli do relativne sigurnosti 12. mjesta, a draž će ovom duelu pridodati i eliminacija Auxerrea u Liga-kupu (PSG) baš kao i osmina finala Kupa UEFA koju Marseille u četvrtak na Velodromeu igra protiv Zenita našeg Ivice Križanca zbog koje su sasvim neminovno misli momčadi dijelom u Europi.

Marseille će inače čekati posrtaj trećeplasiranog Nancyja od čije ga pozicije koja trenutno vodi u Ligu prvaka sljedeće sezone dijeli pet bodova. Correina momčad gostuje kod osmoplasiranog Lorienta, a les Merlusima rastu apetiti s obzirom da je Nancy cijele sezone slavio samo dvaput na gostujućim terenima (čvrstinu su, međutim, pokazali sedam puta remiziravši) i petim uzastopnim trobodom na svom bi se Yves Allainmatu mogli uključiti u igru za izlazak na euro-scenu sljedeće godine.

Uzbuđenja neće nedostajati ni u dvoboju devetnaestoplasiranog Sochauxa i Rennesa. Peugeotovci se odbijaju prepustiti sudbini i protiv crno-crvenih koji na pobjedu na Auguste Bonalu čekaju od 1998, ali su u prošlom kolu zaustavili crni niz od šest susreta bez pobjede (protiv Lorienta) grčevito traže tri boda kojima bi stigli nadomak bijega iz opasne zone (od Lensa na 17. mjestu ih trenutno dijele četiri boda).

Strasbourgov trener Furlan pokušava uvjeriti javnost da momčad "ne paničari jer zapravo nema ni razloga". Poprilično neuspješno, međutim, s obzirom da je 15. pozicija s 32 boda tanak zalog za budućnost osobito znamo li da su istočnjaci bez pobjede posljednje četiri utakmice, a večeras gostuju kod vrućeg četvrtoplasiranog Le Mansa. Domaćin će, pak, uložiti ekstra napor, a kako bi uklonio gorak okus poraza (4:5!) od Lensa u Liga-kupu ove srijede.

Monaco naših Jerka Leke i Nikole Pokrivača se vraća na mjesto zločina: dva tjedna nakon što ih je s nevjrojatnih 6:0 na njihovom Louisu II demolirao Bordeaux Kneževi će ugostiti Valenciennes. Srećom po trenera Ricarda da gosti stižu s četiri uzastopna poraza vani i štoviše od 1979. ne znaju za pobjedu protiv trenutno sedmoplasirane momčadi lige.

Lens, pak, vedrana Runje na svom Felix Bollaertu ugošćuje Toulouse u potencijalno ključnom susretu u borbi za opstanak: Sang et Or gostima ohrabrenima bodom osvojenim protiv Marseillea u prošlom kolu bježi tri boda i u slučaju pobjede (ima i utakmicu manje) mogao bi zapečatiti sudbinu ovog ljeta u Ligi prvaka (protiv Liverpoola) angažiranim ljubičicama.

Bordeaux, s tri boda manjka za Lyonom, uzdaje se da prvi strijelac veljače Cavenaghi neće dvaput uzastopce nakon učmalog remija protiv Lillea ostati praktički neocijenjen odnosno da će protiv nepredvidljivog PSG-a u sutrašnjem derbiju na Chaban Delmasu po prvi put od 2004. ubilježiti sva tri boda (lani je novopečeni finalist Liga-kupa kod prošlogodišnjeg osvajača u Bordeauxu izvukao 0:0, a godinu ranije je, pak, slavio s 2:0).

Le Championnat, 27. kolo:
Lille - Lyon (17.10)
Lorient - Nancy (20)
Le Mans - Strasbourg
Marseille - Auxerre
Monaco - Valenciennes
Metz - Caen
Sochaux - Rennes
Lens - Toulouse
Saint Etienne - Nice (sutra, 18)
Bordeaux - PSG(20.55)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!