Nogomet

Boj iza Dinamovih leđa

Tomislav Globan • nedjelja, 02.03.2008.

Prvim porazom na Kantridi nakon deset mjeseci nepobjedivosti, Rijeka je priznala kapitulaciju u borbi za naslov prvaka Hrvatske. Iako je 36 bodova još u igri, Dinamovih 14 bodova prednosti nad Rijekom te bolji međusoban omjer upućuju na jedan zaključak - prvenstvo je odlučeno. Ipak, Hrvatska nogometna liga neće nam uskratiti uzbuđenja ovog proljeća. Veliki se boj bije iza Dinamovih leđa...

Velik je posao Dinamo napravio u subotu na Kantridi. Zagrepčani su peti put zaredom svladali Riječane te vjerojatno napravili odlučujući korak k jubilarnoj desetoj tituli naslova prvaka Hrvatske. Pod pretpostavkom da Rijeka do kraja prvenstva ne prospe niti jedan jedini bod, jednostavnom matematikom dolazimo do broja 22. Naime, upravo je toliko još bodova potrebno Modrima da i teoretski osiguraju naslov. No, s obzirom da Rijeka ove sezone nijednom nije uspjela povezati ni tri pobjede u nizu, teško je očekivati kako će se u preostalih 12 utakmica nešto bitno promijeniti. Čak i kada bi Riječani uspjeli nanizati pobjede kao po špagi, Soldinoj momčadi za titulu bilo bi dovoljno pobijediti domaće utakmice u Maksimiru, a na preostalih pet gostovanja poslati - kadete.

Puno će zanimljivija zato biti borba za drugo mjesto, odnosno pozivnicu za europsko ljeto u Kupu Uefa. Tri su momčadi stješnjene u samo dva boda pa bi se sljedeće kolo, posljednje uoči trećeg kruga prvenstva, moglo pokazati iznimno važnim. Kao što je poznato, plasman nakon 22 kola određuje raspored i domaćinstva u trećoj rundi pa nije svejedno hoće li, primjerice, izravan okršaj za drugo mjesto Rijeka s Hajdukom voditi na Kantridi ili na Poljudu.

Drugo mjesto = pozivnica na feštu

Još se jedna zanimljivost ističe uoči sljedećeg kola. Naime, posljednje dvije sezone Hajduk je svojim prisustvom uveličao Dinamove proslave naslova prvaka. Žele li Bijeli biti sigurni da takvu sudbinu neće doživjeti i treću godinu zaredom, u Maksimiru će se sljedećeg vikenda morati potruditi - ne pobijediti.

Sljedećeg vikenda sva tri pretendenta na drugo mjesto gostuju i to na iznimno negostoljubivim terenima. Rijeka ima vrlo teško gostovanje u Zadru gdje je ove sezone slavio samo Dinamo; Hajduka čeka još teže iskušenje u vječnom derbiju na Maksimiru, dok bi najlakši posao, ali samo na papiru, trebao imati Slaven Belupo u Vinkovcima. No, Cibaliju je malo tko ove sezone nadigrao na stadionu kraj Bosuta, a Koprivničani su na posljednjih sedam HNL gostovanja ubilježili tek jedan mizeran bod.

Ostane li i nakon sljedećeg kola poredak: 2. Rijeka, 3. Hajduk, 4. Slaven Belupo, u posljednjem krugu prvenstva Hajduk bi u 29. kolu dočekao Slaven Belupo, Koprivničani bi kolo kasnije na svom stadionu igrali s Rijekom, dok bi se jadranski derbi Rijeke i Hajduka igrao na Kantridi, dva kola prije kraja prvenstva.

Nije nevažno spomenuti da, od navedenog trojca, Hajduk i Slaven Belupo imaju priliku europsku vizu izvaditi i preko Kupa Hrvatske. No, s obzirom na rezultat prve četvrtfinalne utakmice između Slavena i Dinama, na tom popisu vrlo vjerojatno ostat će uskoro samo Hajduk. Splićani se nadaju izbjeći Dinamo u polufinalu Kupa jer bi im u tom slučaju za mjesto u Kupu Uefe vrlo vjerojatno bio dovoljan i sami plasman u finale.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!