Nogomet

Tko je dovoljno dobar za četvrtfinale?

Ante Pažanin • utorak, 04.03.2008.

Večeras nas očekuju prve četiri uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka i uzbuđenja i napetosti sigurno neće nedostajati. Manchester United dočekuje na Old Traffordu Lyon s dobrim rezultatom iz Francuske, Arsenal putuje u Milan na noge Rossonerima u dvoboju gdje se još čeka gol s bilo koje strane nakon 0:0 u Londonu, Sevilla dočekuje Fenerbahçe s minimalnim porazom u prvoj utakmici od 3:2, dok bi Barcelona na svom Nou Campu samo trebala odraditi posao do kraja nakon sjajne predstave i pobjede u prvoj utakmici...

Manchester United - Lyon (1:1)

Manchester United u Lyonu je u prvom dvoboju izborio sjajan rezultat pred večerašnji uzvrat na Old Traffordu. Iako je Lyon poveo sjajnim golom Benzeme, United je praktički u zadnjim trenucima utakmice uspio zabiti vrlo važan gol u gostima preko Teveza.

Iako je rezultat dobar u redovima Uniteda nikako ne mogu biti opušteni i uvjereni u 100 postotni prolaz. Lyon je odlična ekipa koja vrvi od opasnosti sa svih strana i Sir Alex Ferguson i njegovi igrači toga su svjesni. Prvaci Engleske u ovaj dvoboj ulazi nakon dvije uvjerljive pobjede nad Newcastleom i Fulhamom, od 5:1, odnosno 3:0, kojima su zaostatak za vodećim Arsenalom smanjili na samo jedan bod. Očekuje se da će Ferguson Lyonu suprotstaviti formaciju s dva napadača za razliku od prvog dvoboja koji je sam u napadu počeo Rooney.

United će svakako morati biti malo više aktivniji nego u Lyonu gdje su Crveni vragovi do primljenog gola bili prilično rezervirani. Za sastav i dalje ne konkuriraju već duže ozlijeđeni Michael Silvestre i Gary Neville, a u početni sastav se, nakon što nisu počeli s Fulhamom ovog vikenda, vraćaju Giggs, Ronaldo, Rooney i Vidić.

Lyon je do pred sam kraj utakmice vodio protiv Uniteda, a osim toga imali su i par dobrih prilika za povećanje vodstva i s pravom su ostali razočarani nakon nespretno primljenog gola u režiji Carlosa Teveza. Ipak, pred uzvrat Lyon se može sve samo ne otpisati. U Manchester dolaze na krilima dvije pobjede zaredom u francuskom prvenstvu, nad Metzom i Lilleom, a ovog vikenda u velikom derbiju na Gerlandu dočekuju drugoplasirani Bordeaux.

Momčad koja u svojim redovima ima igrače poput Benzeme, koji je u prvoj utakmici zabio iz ničega, radnika u veznom redu Toulalana, opasno krilo Govoua ili umjetnika slobodnih udaraca Brazilca Juninha, ima pravo nadati se dobrom rezultatu u Manchesteru. Lyon će se nadati da može kopirati Porto koji je na Old Traffordu prije četiri godine pod vodstvom Josea Mourinha izbacio United, koji je nakon dobrog rezultata u Portu bio uvjeren u šetnju do četvrtfinala.

U Lyonu nema ozljeda i trener Perrin može izvesti najjaču postavu uključujući i kapetana Crisa u obrani, koji se oporavio od ozljede i ovog vikenda igrao protiv Lillea. United je blagi favorit, ali očekuje nas napet dvoboj i prvi gol bilo koje momčadi će najvjerojatnije odrediti daljnji tijek utakmice.

Milan - Arsenal (0:0)

Svakako najjači par od sva četiri će svoje snage sučeliti u Milanu. Aktualni prvaci Europe, nogometaši Milana, dočekuju vodeće u Premiershipu, nogometaše Arsenala nakon 0:0 u prvoj utakmici na Emirates stadionu. Milan je i dalje prilično neuvjerljiv u Serie A i očito su postali stručnjaci za remije ove godine, u posljednjih šest utakmica ostvarili su samo jednu pobjedu i pet neodlučenih rezultata. Ipak, večeras možemo očekivati drugačiji Milan, koji uvijek kao da se promijeni kada igra Ligu prvaka. Tradicija je, pred ovaj dvoboj, na njihovoj strani, jer do sada u europskim natjecanjima nijedna engleska momčad nije pobijedila Rossonere na San Siru.

Da bi prošli Topnike, igrači Milana će morati pokazati puno više želje ugroziti vrata svojih protivnika nego što su pokazali u prvoj utakmici u kojoj se jasno moglo vidjeti da su došli po bod koji su na kraju i uzeli. Također, morat će biti vrlo oprezni u obrani, jer ako prvi prime gol, morat će zabiti dva.

Prije ove utakmice trener Carlo Ancelotti suočen je s cijelim nizom problema s ozljedama. Tako večeras sigurno neće nastupiti Emerson i Jankulovski, zbog problema s mišićima postoji 50 posto mogućnosti da će od prve minute istrčati Seedorf, dok manje probleme s ozljedama imaju Nesta i Kaka. Usprkos svim problemima, možemo očekivati jak i odlučan Milan u večerašnjem dvoboju.

Od prve utakmice u Londonu mnogo se toga događalo u Arsenalu. Najgora vijest je svakako ozljeda našeg Eduarda, koji će zbog loma noge izbivati s terena oko devet mjeseci. Sjena te strašne ozljede očito se nadvila nad igračima Arsenala koji su u posljednje dvije utakmice remizirali s Birminghamom, odnosno Aston Villom i tako istopili svoju prednost pred Manchester Unitedom s pet na jedan bod. Čini se da je onaj sjaj i polet koji je krasio Arsenalovu igru na početku sezone malo izblijedio i u njihovim redovima, kao i među njihovim navijačima, postoji strah da će nakon dobre sezone Topnici na kraju godine ostati bez ijednog trofeja.

Nakon uvjerljivog ispadanja i u Liga kupu i u FA kupu, Liga prvaka je uz Premiership jedna od fronta na kojima će Arsene Wenger i njegovi igrači pokušati doći do samog kraja, a pobjeda nad Milanom svakako bi bila sjajna i za moral ekipe i za psihološko dizanje nakon nekoliko teških tjedana. Iako nijedna engleska momčad nikad nije pobijedila Milan na San Siru, Arsenal ipak ima iskustvo pobjeđivanja na tom stadionu, prije pet godina su u grupi pobijedili Inter. Bit će to velika europska večer i test zrelosti za mladu ekipu Arsenala i pokazatelj jesu li spremni za velike stvari.

U momčad se konačno vraća Robin Van Persie, koji ipak neće početi utakmicu, pa bi tako u napadu Adebayoru društvo trebao praviti Walcott. Upitan je i nastup Kola Tourea kojeg bi, u slučaju da neće moći, trebao zamijeniti Senderos. Arsenal treba barem jedan gol i to će sigurno od prve minute tražiti u Milanu.

Sevilla - Fenerbahçe (2:3)

Sevilla se u prvom dvoboju na vrućem istanbulskom terenu dva puta vraćala nakon vodstva Fenera, da bi na kraju ipak izgubila golom Senturka tri minute prije kraja. Ovog vikenda Andalužani su doživjeli još jedan poraz u gostima i to od Deportiva u gostima ispustivši vodstvo od 2:1. Ipak, igrači Seville će se večeras uzdati u dobru formu na svom Sanchez Pizjuan stadionu na kojem su u zadnjih osam nastupa pobijedili šest puta.

Ono što je moguća Ahilova peta ove momčadi je njihov preofenzivan nogomet što često ostavlja obranu na milost i nemilost protivnika. To se lijepo vidjelo u La Coruni gdje je Deportivo zabio dva gola iz dvije prilike i tako odnio pobjedu. Sevilli će biti dosta 1:0, no njihov način igranja nalaže da oni neće igrati na taj rezultat nego će napadati i napadati Fenerbahçe tražeći što višu pobjedu.

Upitan je nastup braniča Escudea i Dragutinovića, koji se oporavljaju od lakših ozljeda, napadač Chevanton je i dalje van kombinacija za sastav, a od prve minute trebao bi nastupiti i mladi lijevi bočni Crespo, koji se vraća nakon kraćeg oporavka od ozljede. Sevilla će se najviše uzdati u svoj ubojiti napadački tandem Kanoute - Luis Fabiano.

Sve je pošlo u krivom smjeru za Fenerbahçe nakon pobjede nad Sevillom u prvom dvoboju. U posljednje tri utakmice izbubili su dva puta, a jedan od tih poraza i to od Bursaspora prekinuo je njihov niz nepobjedivosti na svom terenu ove godine. Povrh svega toga, Zicovi izabranici ispali su i u nacionalnom kupu i to od ljutog rivala Galatasaraya. Ipak, sve će ovo biti oprošteno ukoliko žuto-crni iz Istanbula uspiju proći neugodnu Sevillu. Sve će ovisiti o tome kako će braniti prednost iz prve utakmice, jer moraju odigrati pametno. Ne smiju se braniti cijelu utakmicu, ali ni bezglavo napadati, jer oba takva scenarija mogu značiti samoubojstvo.

Najveći udarac za Fener je mogući izostanak Roberta Carlosa koji je u prvom dvoboju pretrpio težak rez na cjevanici, a u momčadi sigurno zbog ozljeda neće biti Appiaha niti njegove zamjene Maldonada. Slično kao i Sevilla, Fener će se uzdati u svoj napadački par Deivid - Senturk, ali osim toga dobru utakmicu morat će odigrati i obrambeni dio momčadi, koji će imati pune ruke posla s Kanouteom i Luisom Fabianom.

Barcelona - Celtic (3:2)

Barcelona dočekuje Celtic nakon sjajne pobjede i igre u prvom dvoboju u Glasgowu gdje su se igrači Franka Rijkaarda dva puta vraćali u utakmicu, da bi na kraju odnijeli vrijednu pobjedu na Nou Camp. Iako je Barcelona veliki favorit i pred uzvrat i zahvaljujući lijepoj prednosti može odigrati opušteniju utakmicu, ipak su u Blaugrani svjesni da ni u kojem slučaju ne smiju potcijeniti Bhoyse.

Osim toga, Barca je ovog vikenda nakon dvije pobjede doživjela novi teški poraz u La ligi, nakon početnog vodstva na gostovanju kod Aletico Madrida primili su od svojih protivnika čak četiri gola zaredom i na kraju izgubili s 4:2 što je rezultiralo bijegom Reala na pet bodova prednosti. Činjenica što je Rijkaard odmarao par igrača, među ostalim i Lionela Messija, dovoljno govori da u Barceloni ozbiljno shvaćaju uzvratnu utakmicu s Celticom. Plavo-crveni večeras mogu istrčati u najjačem mogućem sastavu i od prve minute možemo očekivati pravu opsadu gola Celtica.

Celtic će večeras trebati pravo čudo kako bi uspio proći moćnu Barcelonu. Iako su u prvoj utakmici dva puta vodili, igrači Gordona Strachana bili su u potpunosti nadigrani i na kraju izgubili. Bila je to prava prezentacija gostiju iz Španjolske u posjedovanju lopte i igra protivnika ostavila je igrače Celtica fasciniranim i šokiranim. Ovog puta Celtic se neće moći orijentirati na obranu i kontranapade, morat će napasti Barcelonu, što može ostaviti obranu izloženom ubojitom napadu Barcelone.

Ono što svakako treba zabrinjavati aktualne prvake Škotske je njihova katastrofalna forma u gostima, u zadnjih 16 utakmica u Ligi prvaka izgubili su čak 15 puta, a jedini remi ostvarili su baš na Nou Campu prije četiri godine. U momčad se nakon ozljede vraćaju Venegoor of Hesselink i McManus, dok Doumbe, Kennedy i Balde zbog ozljeda ne konkuriraju za sastav. Kelti iz Glasgowa moraju odigrati hrabru i požrtvovnu utakmicu i nadati se najboljem, ipak se radi o nogometu u kojem su čuda uvijek moguća.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.11.2011. u 21:56
    test
    Obrisan korisnik