Nogomet

Ivić za Sportnet.hr: "Milanu trebaju promjene"

Bernard Jurišić • srijeda, 05.03.2008.

Već je osmina finala Lige prvaka ponudila spektakl. Najviše pozornosti izazvao je posrtaj branitelja naslova Milana kod kuće od Arsenala. Mladi i potentni Wengerovi igrači nadigrali su pomalo ostarjele Milanove velikane. Utakmicu u Milanu za Sportnet.hr je analizirao najveći hrvatski trener Tomislav Ivić, koji je precizirao razloge Milanova pada...

Kad razgovarate s Tomislavom Ivićem, lako možete upasti u klopku da zaboravite na vrijeme i ono što ste ga konkretno poželjeli pitati. Najvećem hrvatskom nogometnom strategu svih vremena uspjeli smo "ukrasti" malo vremena uoči povratka u Belgiju, gdje radi u omladinskom pogonu Standarda iz Liegea.

Tema je bila aktualna - Liga prvaka, konkretno - pogled na jučerašnju taktičku pobjedu Arsena Wengera nad Carlom Ancelottijem. Ako mislite da ste sve uspjeli i sami vidjeti, vjerujte mi - varate se...

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

"Wenger je jedan od rijetkih trenera na svijetu koji zna stvarati igru. S druge strane, Ancelotti se drži striktno svojih principa i sustava, pa mi nije jasno zbog čega je jučer odlučio odustati od onoga što je dosad forsirao i što je davao ploda. Konkretno mislim na igru s tri napadača, Inzaghijem, Kakom i Patom. Mislim da je to jedan od dva najvažnija razloga Milanovog ispadanja."

Potpitanja nije trebalo postavljati. "Ova tri spomenuta napadača nemaju obrambenih navika i iza njih je ostajao strahovit prostor kojeg su Arsenalovi igrači znali koristiti. Svi Milanovi problemi u središnjici proizlazili su iz tog dijela terena, koji je ostao prazan. Ako gledate strogo po pravilima, Ancelotti je igrao napadački, a zapravo je stvarao ogromne probleme svojoj sredini koja se više morala baviti Arsenalovim napadima, nego što je mogla razmišljati o upošljavanju ove trojice."

Drugi razlog Milanovih problema Ivić je detektirao u - Paolu Maldiniju. "Veliki je to igrač, jedan od najvećih ikada. Ali godine su ipak godine. Jučer je Arsenal baš na njemu gradio svoj napadački pritisak, najprije Eboue, pa kad se on umorio - onda i Walcott, izmučili su ga svojom trkom i stalnim inzistiranjem. Ta dvojica radila dobila su precizne smjernice što raditi, Wenger je znao koja je slaba točka Milanove obrane i maksimalno je ubrzao dotok lopte prema Maldiniju i tjerao svoje igrače da budu u stalnom pressingu prema njemu."

Ivić je potvrdio teoriju da Milanu treba "svježa krv" i u igrčakom i u taktičkom smislu. "Wenger je prevelik stručnjak da ne bi znao detektirati mjesta na koja treba udariti. On ima mlade i potentne igrače koji su znali provesti u djelo ono što je on naumio. Mislim da Milan ne može više inzistirati na odgađanju s promjenama unutar momčadi, jer svaki bolji trener u Europi znat će kazniti njihove rupe. Neće još dugo moći temeljiti svoju taktiku na genijalnosti Kake i mislim da će Berlusconi morati krenuti u 'remont'..."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!