Nogomet

Eduardo: "Sve je u glavi"

Ante Pažanin • srijeda, 05.03.2008.

Napokon smo i to dočekali. Naš najbolji napadač i jedan od najomiljenijih igrača u zemlji Eduardo da Silva 11 dana nakon strašnog loma noge na utakmici s Birminghamom održao je prvi intervju i to za HRT. U intervjuu novinaru Saši Sušecu popularni Dudu rekao je kako su izgledali ti najteži trenuci ozljede, kako je tekao oporavak do sada i da oporavak i povratak na teren ovisi samo o njemu i njegovoj mentalnoj snazi...

Nakon sporadičnih slika i izjava za medije, čak i izmišjenjih intervjua i izjava danas smo po prvi puta mogli vidjeti Eduarda koji je u toplini svog doma u Londonu s novinarom HRT-a Sašom Sušecom pričao o svojoj teškoj ozljedi, oporavku i silnoj podršci koju je dobio iz Hrvatske i cijelog svijeta. Dudu je prvo rekao kako se osjeća psihički i fizički: "Sada mi je nakon svega puno lakše, opravio sam se u glavi. Treba sve to zaboraviti i ići dalje, bit ću za pola godine, godinu natrag na terenu, a do tada je najvažnije što ću biti sa svojom obitelji."

Kako su izgledali ti strašni trenuci nakon starta Martina Taylora i loma noge: "U tom trenutku, kad sam pogledao nogu nisam mogao vjerovati kako to izgleda, odmah sam okrenuo glavu. Hvatala me panika, strah, sve me bolilo. Liječnici su mi htjeli imobilizirati stopalo, došao je i Gilberto prevesti što pričam, ali nisam ga ništa razumio, nisam znao gdje mi je glava, gdje sam i što se događa. Čak u tim trenucima nisam toliko osjećao bol koliko me hvatala panika, nervoza, strah..."

Nije li Dudu jednostavno prebrz u reakciji za svoje protivnike: "Pa eto, tako se dogodilo da sam bio prije na lopti od njega, kad sam htio maknuti nogu zahvatio me, ali nisam se nadao da će to tako ružno izgledati. Svi su mi poslije rekli i slali poruke da to ne gledam i da to izgleda strašno i do sada nisam to ni pogledao. Vidio sam samo snimku kako ležim na podu i ne želim ni pogledati snimku samog starta. Da sam imao nogu u zraku bio bi to običan faul, ali noga mi je bila na zemlji i zato je ozljeda tako jaka."

Je li nogomet postao grub sport i kolika je odgovornost trenera koji traže da se svim sredstvima dođe do pobjede?

"Svatko želi pobijediti, svatko daje 100 posto na terenu, ulazi u svaki duel maksimalno i onda se nažalost dogode ovakve stvari."

Kakav je plan rehabilitacije?

"Gips ću nositi još najviše četiri tjedna, onda ću vidjeti hoće li klub organizirati neku rehabilitaciju, to bi trebalo biti za jedan do dva mjeseca. Mislim da će to biti u Brazilu, u Riju, tamo su mi preporučili da idem, tamo radi doktor reprezentacije Brazila koji ima svoj centar gjde su se liječili Ronaldo, Roberto Carlos, Ronaldinho... Bit ću blizu kući, blizu svojoj obitelji."

Ono što je najvažnije u cijeloj priči Dudu je sve to shvatio pozitivno, a dobio je podršku iz cijelog svijeta: "Bio sam još jedna žrtva, ali najvažnije mi je sada biti uz obitelj, roditelje koji mi daju podršku. Zahvaljujem se svima na podršci, neću se požurivati i neću reći da ću, kad se vratim, biti bolji ili lošiji, samo se želim vratiti nogometu." Njegova obitelj proživjela je teške trenutke: "Supruzi je bilo gore nego meni, morao sam ju smirivati, ne samo nju, nego sve oko sebe."

Kakva je njegova reakcija na izmišljeni intervju News of the worlda i je li medijski pritisak nakon ozljede ipak bio malo prejak i prevelik: "Ovo mi je prvi intervju od ozljede, onaj intervju je bio izmišljen, tražio sam od njih da to demantiraju i demantirali su. Što se tiče medijskog pritiska, ipak je bio malo prevelik, meni je nakon ozljede bio najvažniji mir i ipak su novinari malo previše navaljivali, nisu mi dali mira. Nisam imao ništa protiv toga što pišu, ali ipak mi je nakon ozljede bio potreban mir. Sada je sve ok, sada mogu pisati što žele."

Kakve su mogućnosti reprezentacije sada nakon ozljede najboljeg napadača i raduje li ga dolazak izbornika Bilića koji mu sutra dolazi u posjetu: "Svi su oni bili pogođeni, dali su mi podršku i sigurno je da ni meni ni njima nije svejedno što neću igrati tamo, ali oni su i ovako jaki. Sigurno je da ću malo faliti, ali imamo sjajne napadače i nadam se da ćemo dogurati daleko. Jako sam sretan što mi dolazi izbornik, jedva čekam da ga vidim i da popričamo o svemu."

Na kraju je Eduardo u tipično svojem stilu rekao ono što je ključ cijele priče: "Ne znam kad ću se vratiti, ja sam čuo isto svakakve prognoze, može to biti za šest mjeseci, devet mjeseci, godinu dana, sve ovisi o meni i mojoj glavi. Ako ću biti jak u glavi i ako ću vjerovati u brz oporavak, brzo ću se vratiti nogometu..."

Eduardo ni nakon teške ozljede nije klonuo duhom i izgubio svoj pozitivni stav prema životu. S obzirom na svoju dosadašnju životnu priču ne treba sumnjati da će se svojim pristupom i 'jakom glavom' brzo vratiti na terene, možda i brže nego što svi predviđaju. Zapravo, nije niti važno kad će se vratiti, najvažnije je da se vrati nogometu kojeg toliko voli i uživa u njemu i da nas opet počne uveseljavati svojim pogocima. Sve je u glavi i pristupu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!