Nogomet

Kranjčar put Old Trafforda

Marin Vuković • petak, 07.03.2008.

Vikend na Otoku ponovno donosi uzbuđenja na dva kolosijeka. Osam će momčadi odraditi susrete četvrtfinala FA kupa, a među njima ostala su samo četiri sudionika Premier lige. Jedan od njih je i Portsmouth kojeg očekuje "nemoguća misija" na Old Traffordu. Klubovi bez obveza u kupu odigrat će pak utakmice 29. kola Premiershipa.

Niko Kranjčar u subotu će, 8. ožujka, u 13 sati i 45 minuta istrčati na Kazalište snova i zajedno sa suigračima iz Portsmoutha pokušati pružiti partiju koja će biti dovoljna za eliminaciju Manchester Uniteda iz natjecanja koje su osvajali najviše od svih, čak 11 puta. Posao će biti težak, jer momčad Alexa Fergusona ponovno je u naletu. U prvenstvu su smanjili prednost Arsenala na samo bod, u Ligi prvaka bez poraza izborili četvrtfinale, a protivnike gotovo redovito ispraćaju s najmanje tri pogotka u mreži. Još je u svježem sjećanju teško stradavanje Arsenala u osmini finala FA kupa, a potom su Crveni vragovi Newcastle napunili s pet, a Fulham s tri pogotka.

Iako Kranjčar i društvo i dalje gaje nadu u europsku jesen, forma Portsmoutha već je neko vrijeme u silaznoj putanji. Osvajanje kupa moglo bi ostati njihova jedina viza za Europu, ali već četvrtfinale ponudilo je najgoreg mogućeg protivnika. United je i prošle sezone stao na put Portsmouthu, tada je to bilo u četvrtom kolu, a dodatno breme na leđa Pompeyu stavlja i statistika koja kaže kako na Old Traffordu nisu slavili više od pola stoljeća. Iz Manchester Uniteda u najavama ove utakmice već su izdvojili Niku Kranjčara kao pokretača i "mozak" momčadi Portsmoutha, označivši ga kao čovjeka kojeg svakako valja zaustaviti. Može li naš reprezentativac odigrati ulogu čovjeka odluke, saznat ćemo u subotnje poslijepodne.

Susret Manchester Uniteda i Portsmoutha jedini je premierligaški par u četvrtfinalu, u preostale tri utakmice barem je jedna momčad iz nižeg ranga natjecanja. Nakon najvećeg iznenađenja sezone i izbacivanja Liverpoola pobjedom na Anfieldu, Barnsley je dobio čast ugostiti Chelsea, jedinu momčad koja je uz Manchester United u utrci za trostrukom krunom. Još jedna momčad koja kupom želi spasiti sezonu je i Middlesbrough koji na svom Riversideu dočekuje Cardiff City, jedinu ne-englesku momčad koja je osvojila FA kup u njegovoj povijesti. Doduše, zbilo se to davne 1927. godine. Sudionik treće lige Bristol Rovers najniže je plasirani klub u FA kupu koji je još uvijek u natjecanju, a da to tako i ostane pokušat će ishoditi pobjedom nad drugoligašem West Bromwich Albionom.

FA kup, četvrtfinale, 08.03.2008:
Manchester United - Portsmouth (13.45 h)
Middlesbrough - Cardiff City (15.00 h)
Barnsley - Chelsea (18.00 h)
Bristol Rovers - West Bromwich Albion (19.00 h)


Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Odmora neće biti ni za klubove koji su svoje sudjelovanje u FA kupu završili u ranijoj fazi natjecanja. Za njih je na rasporedu 29. kolo Premier lige koja time ulazi u svoju uzbudljivu završnicu. U posljednjih deset kola dobit ćemo odgovore na mnoge nepoznanice, a najveća od njih je hoće li Engleska dobiti novog ili pak zadržati starog prvaka. Dok se Manchester United bavi kupom, Arsenal ima priliku povećati prednost na četiri boda, odnesu li u nedjelju iz Wigana sva tri boda. Teško je povjerovati u bilo kakav ishod osim pobjede Topnika no Wigan spašava živu glavu i sigurno će učiniti sve kako bi došli barem do boda.

Osim što su veliki gradski rivali i njihovi se navijači nimalo ne podnose, Liverpool i Everton ove su sezone i žestoki suparnici u borbi za četvrto mjesto, koje još uvijek garantira mjesto u pretkolu Lige prvaka. Bodovno posve izjednačene momčadi u sjajnoj su formi. Everton je u 2008. godini neporažen u prvenstvu, što je podatak kojim se mogu pohvaliti još jedino Arsenal i Chelsea. Nastavak sjajnog niza tražit će protiv Sunderlanda koji na svom stadionu ima četiri uzastopne pobjede.

Visoku razinu forme dosegao je i Liverpool, koji sada sigurno žali za lošim predstavama koje su ga stajale utrke za naslov. Redsi će protiv Newcastlea hvatati zamah za utakmicu Lige prvaka protiv Intera idućeg tjedna, a očekuje se i nastavak fenomenalnih izdanja Fernanda Torresa koji je u srijedu protiv West Hama postigao svoj treći ovosezonski hat-trick. S druge strane, otkaz Samu Allardyceu danas se čini kao vrlo loš potez Newcastleovih čelnika, budući da Kevin Keegan iz kola u kolo niže poraze koji su klub doveli na rub opstanka u Premiershipu. Momčad koja je posljednji put slavila 15. prosinca prošle godine teško će se "izvaditi" na Anfieldu.

Vedrana Ćorluku očekuje gostovanje u Readingu, koji je nakon osam uzastopnih poraza crni niz prekinuo pobjedom nad Middlesbroughom u prošlom kolu. U priličnoj lošoj formi je i Manchester City koji je u zadnjih sedam utakmica upisao tek pobjedu nad Manchester Unitedom. Žele li iduće sezone zaigrati u Europi, igrači Svena Gorana Erikssona u subotu moraju do tri boda.

Zbog obveza momčadi u kupu, preostale utakmice 29. kola odgođene su za srijedu, kada Portsmouth na Fratton Parku dočekuje Birmingham. Chelsea će imati lak posao protiv Derby Countyja, a Aston Villa put ka Europi tražit će preko Middlesbrougha. Manchester United svoj susret s Boltonom igra tek 19. ožujka.

Premiership, 29. kolo:

Subota, 08.03.2008:
Liverpool - Newcastle (16.00 h)
Blackburn - Fulham (16.00 h)
Reading - Manchester City (16.00 h)

Nedjelja, 09.03.2008:
Sunderland - Everton (16.00 h)
Tottenham - West Ham (16.00 h)
Wigan - Arsenal (17.00 h)

Srijeda, 12.03.2008:
Porstmouth - Birmingham (20.45 h)
Aston Villa - Middlesbrough (20.45 h)
Chelsea - Derby County (21.00 h)

Srijeda, 19.03.2008:
Manchester United - Bolton (21.00 h)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!