Košarka

Dogovor Fibe i Uleba, mijenjaju se sustavi natjecanja

Branimir Korać • petak, 07.03.2008.

Fiba Europe i Uleb zakopali su ratne sjekire i na sastanku u Ženevi postigli dogovor o suradnji. Slijedom tog dogovora doći će i do promjena u sustavima natjecanja u tri glavna europska klupska košarkaška natjecanja…

Nakon sezone 06/07 došlo je do zaoštrenja situacije u odnosima Fibe Europe i Uleba. Uleb je jednostrano odlučio povećati broj klubova koji se natječu u Uleb kupu na čak 52 što Fiba nije blagonaklono prihvatila i ionako napeta situacija između dva saveza dovela je do prekida odnosa. No jasno je da Fiba Europe i Uleb trebaju i moraju usko surađivati stoga su obje strane pristale na razgovor koji je u Ženevi rezultirao obnovom suradnje i ubacivanjem amandmana u sustave natjecanja.

Sastanak u Ženevi otvorio je generalni tajnik Fibe Patrick Baumann, a na njemu su sudjelovali i predsjednik Fibe Europe Jorgos Vassilakopoulos, glavni tajnik Fibe Europe Nar Zanolin, predsjednik Uleba Eduardo Portela te direktor Uleba Jordi Bertomeu.

Nas svakako najviše zanimaju zaključci s ovog sastanka, a prema neslužbenim informacijama potpisana su četiri amandmana koji zadovoljavaju obje strane. Do promjene sustava natjecanja trebalo bi doći već od naredne sezone. Novi sistem čiji princip je dogovoren na sastanku uključivat će eliminacijska kola koja će onda dovesti do dva natjecanja s po 32 kluba uz već postojeću Euroligu.

Eliminacijska kola igrat će se pod ingerencijom Fiba Europe i prema njenim pravilima će se odlučivati koji klubovi se tu mogu natjecati. Drugo i treće natjecanje, trenutnih naziva Uleb kup i Fiba Eurokup, igrat će se paralelno tijekom cijele sezone, a od sezone 09/10 najbolji klubovi iz Fiba Eurokupa napredovat će u Uleb kup. Uleb kup i Fiba Eurokup dobit će nove nazive, a jedino se ime Eurolige neće mijenjati.

Euroliga zasad ostaje nedirnuta što je i logično obzirom da brojni klubovi imaju potpisane ugovore o nastupima, no nije isključeno kako će se po isteku tih ugovora mijenjati i euroligaški dio natjecanja obzirom da, prije svih, rusko tržište nudi niz jakih i financijski zanimljivih klubova dok određene lige poput Francuske ne opravdavaju dva predstavnika.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!