Nogomet

U Zadru saznati pravo stanje

Zoran Zdelar, Sanja Čalić • subota, 08.03.2008.

Rijeka u Zadar nikad nije voljela putovati. Vjerojatno je prvoligašu s Kantride daleko lakše ići u Maksimir ili na Poljud, negoli na Stanove. Dokazuje to i podatak da su u 16 godina postojanja 1. HNL u Stanovima slavili samo jednom i to sad već daleke 1998. godine. No, ovo bi mogla biti odlična prilika za stvaranje nove prednosti u borbi za drugo mjesto i pobjeda je gotovo imperativ...

Nogometaši Rijeke u dva kola bili su dizani u nebesa nakon iznimno dobre utakmice s Rijekom, ali samo tjedan dana kasnije i kritizirani čak i od strane vlastitog predsjednika zbog lošeg nastupa u dvoboju s aktualnim hrvatskim prvakom na Kantridi. Gostovanje u Zadru stoga je iznimno bitno za Rijeku. Pobjeda se gotovo nameće kao imperativ s obzirom da bi im ovo mogla biti odlična prilika da ponovno malo povećaju prednost nad Hajdukom u borbi za drugo mjesto. Pod uvjetom, jasno, da Splićani budu neuspješni u Maksimiru.

Trener Zadrana, Dalibor Zebić, kažnjen je od strane disciplinskog suca sa zabranom vođenja momčadi na četiri utakmice, no ta odluka neće stupiti na snagu još ovog tjedna, pa će Rijekin protivnik ipak imati još svog trenera tijekom današnje utakmice. Ako netko misli da će Rijeka do sva tri boda u Stanovima stići lako, statistika će ga opovrgnuti. Gostovanje u Zadru je jedno od najtežih Rijeci otkako postoji 1. HNL. Rijeka je tamo posljednji put slavila prije čak deset godina i to im je jedina pobjeda koju su ostvarili u Stanovima od 1992. godine.

Dovoljan pokazatelj da neće nimalo lako biti prvoligašu s Kantride u ovom bitnom susretu, a cijelu situaciju otežava i izostanak nekoliko bitnih igrača. Dragan Žilić lakše je ozlijeđen, pa će mjesto među vratnicama preuzeti Velimir Radman. Zlatko Dalić neće moći računati na usluge Bakovića, Bertoše, Luiza i Jerteca.

Rijekin trener u potpunosti se slaže da će ispit u Zadru biti iznimno težak, no nada se, naravno, najboljem ishodu. "Pred nama je teško gostovanje kod protivnika koji nas je namučio i na Kantridi, pogotovo u drugom dijelu utakmice. Zadar je iznimno opasna ekipa, a to još više vrijedi na njihovom domaćem terenu. Imaju i nekoliko iznimno dobrih pojedinaca poput Terkeša i Tomasova. Svjesni smo važnosti utakmice, ali mi se moramo boriti i dokazati svoju kvalitetu", smatra Dalić.

Rijeka: Radman - Marčić, Vučko, Čagalj, Budicin - Ivanov, Šafarić - Bule, Škoro, Sharbini - Đalović.

Iako su pobjedom otvorili proljetni dio prvenstva, vrlo blijedim izdanjem protiv Varteksa u prethodnom kolu Zadrani nisu ponudili mnogo razloga za optimizam uoči dvoboja s još jednim teškim protivnikom u nizu, s Rijekom. No nije Zadar zaradio samo poraz u Varaždinu i pad na šesto mjesto na prvenstvenoj ljestvici, već je na adresu njihova trenera Dalibora Zebića pristigla i kazna zbog isključenja na istoj utakmici.

Zadrov će strateg unatoč novčanoj kazni i zabrani obavljanja svoje funkcije četiri utakmice ipak moći voditi svoju momčad još u važnom ogledu s drugoplasiranom momčadi prvenstva u kojem će njegova momčad pokušati osvojiti tri vrlo značajna boda kako bi zapečatila svoj ostanak u gornjem dijelu ljestvice. Ostvarena pobjeda u ovom susretu mogla bi i dodatno zaoštriti borbu s Osijekom, koji ima isti broj bodova, za petu poziciju na ljestvici, no opasnost Zadru prijeti i s nižih pozicija budući da Zagreb i Cibalia zaostaju dva, a Varteks samo tri boda.

Iako Rijeka zasigurno slovi za favorita, Zadrani će joj se suprotstaviti u najjačem sastavu budući da se na teren vraća i jedan od glavnih pokretača momčadi Dragan Župan, stoga bi gledatelje koji odluče doći na Stanove trebala očekivati vrlo zanimljiva utakmica s početkom u 15 sati.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!