Tenis

Posve neočekivano finale

Maja Giljanović • nedjelja, 09.03.2008.

Nepostavljeni Sam Querrey eliminirao je posljednjeg nositelja Channel Opena Guillerma Canasa i kao favorit će protiv kvalifikanta Kevina Andersona u večerašnjem finalu 436.000 dolara vrijednog turnira u Las Vegasu pokušati u svom prvom pokušaju doći do prvog naslova na Touru...

20-godišnji je Amerikanac nakon sat i 40 minuta igre u dva seta svladao 20. igrača svijeta kojeg je, dojma smo, zaustavio samo nedostatak mečeva s obzirom da je Argentincu Vegas tek drugi turnir (nakon oporavka od povrede ručnog zgloba nekadašnji se Top Ten, naime, vratio u Acapulcu gdje je prošao kolo prije poraza od Acasusa) ove sezone.

Igrom nijedan inače nije briljirao, susret su prvenstveno obilježile neprisiljene pogreške, a Querrey je do pobjede došao umjesto servisom (odservirao je svejedno, međutim, tri asa više i ubacio nekih šest posto više prvih servisa) kvalitetnijim returnom i prvog i drugog Canasovog servisa.

30-godišnjak će, pak, žaliti za set-loptom: servirao je, naime, pri rezultatu 5:4 za prvi set samo da bi Querrey backhand winnerom zakucao loptu uz samu crtu i na koncu nakon sat i deset minuta borbe u prvom setu, poveo s 1:0. Drugi je potom bio puka formalnost.

Protivnik Querreyju u finalu bit će Južnoafrikanac Kevin Anderson. 21-godišnjak je nastavio niz započet trijumfom kvalifikanta Nishikorija u Delray Beachu, a nastavljen slavljem lucky losera Sergija Stakhovskog u Zagrebu: 175. je igrač svijeta spriječio sve-američko finale eliminiravši wild carda Robbieja Gineprija.

Prvi Južnoafrikanac u finalu ATP turnira poslije Wesleyja Moodieja u Tokyu 2005. do završnice još u glavnom ždrijebu nije ispustio ni seta, a put si je prokrčio pobjedom nad šestim nositeljem Michaelom Llodrom. Protiv Gineprija je, pak, u oba seta stizao break zaostatka (3:1, 2:1) da bi na koncu nakon sat i pol igre zaustavio 25-godišnjaka da u svom trećem ovosezonskom polufinalu učini korak dalje.

Querrey i Anderson su se inače susreli jednom ranije i taj je dvoboj lani na Challengeru u Sacramentu pripao godinu dana starijem i 109 mjesta bolje rangiranom (66.) Querreyju (6:3, 3:6, 6:3).

Las Vegas, polufinale:
Querrey (SAD) - Canas (Argentina, 4) 7:5, 6:2, Anderson (JAR, q) - Ginepri (SAD, wc) 7:6(4), 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!