Košarka

Dobar posao Turaka i Joventuta

Branimir Korać • utorak, 11.03.2008.

Joventut i Galatasaray već se polako mogu spremati za četvrtfinalne okršaje. U prvim susretima ostvarili su uvjerljive pobjede i tu prednost teško će u uzvratima ispustiti. Odličan posao napravio je i Bešiktaš koji je izvukao remi u Beogradu...

Trebao je to biti jedan od derbija osmine finala, no na kraju je ispao posve izvjestan susret. Ruski Himki nije bio niti blizu snazi i kvaliteti sjajnog Joventuta koji se prošetao i već u prvom susretu osigurao nedostižnu prednost slavivši 96:73. U posljednjoj četvrtini igra domaćina se posve raspala, prednost Joventuta je rasla, a Rusi su očajnički tricama pokušavali napraviti čudo. No ona ih nije slušala, od 25 ispucanih pogodili su tek pet i svakim promašajem sve su se dublje "zakopavali". Joventut je već nakon prve utakmice osigurao prolaz.

Predvodili su ga Ricky Rubio s 18 poena (8/11) i šest skokova dok je Rudy Fernandez dodao 18 poena (7/15) i pet skokova. Kod Himkija Maciej Lampe ubacio je 20 poena (8/17) uz sedam skokova dok je Mike Wilkinson dodao 13 poena (6/7) i osam skokova.

Ako se pogleda učinak najboljeg Zvezdaša ove sezone Omara Cooka, Crvena zvezda može biti zadovoljna remijem s Bešiktašom 80:80. Cook je šuterski odradio očajnu utakmicu, šutirao je 0/10 od čega za tricu čak 0/9, no "izvukao" se sa šest asistencija. Elmedin Kikanović i Tadija Dragičević držali su Zvezdu u igri. Kikanović je ubacio 18 poena (7/9) uz šest skokova dok je Dragičević dodao 22 poena (8/14) uz pet skokova. Sandro Nicević u redovima Bešiktaša nije posebno briljirao, no ipak je bio solidan. Ubacio je šest poena (3/7) uz osam skokova i dvije asistencije dok je prvo ime susreta bio Preston Shumpert koji je Zvezdin koš napunio s 32 poena (11/16).

"Očekivali smo tešku utakmicu i tako je i bilo. Cilj nam je bio usporiti igru i tome smo uspjeli kao i u zaustavljanju Omara Cooka, jednog od najboljih playmakera u Europi. Utakmica u Istanbulu kreće od nule, no mi želimo pobjedu i prolaz dalje", komentirao je nakon susreta gostujući trener Ergin Ataman.

Neočekivano visoku pobjedu ostvario je Galatasaray protiv Gran Canarije 99:74 te na taj način jednom nogom prošao dalje. Od samog početka susreta Turci su dominirali, nakon prvih deset minuta imali su plus 15, na poluvremenu plus 25 i visoku prednost do kraja susreta nisu ispuštali.

Chris Owens s 27 poena (12/17) i sedam skokova te Charles Gaines s 14 poena (7/9) i sedam skokova bili su domaći junaci dok su među onima koji nisu podbacili kod gostiju bili Sitapha Savane s 14 ubačenih poena (6/10) i Niklas Caner-Medley također s 14 poena (6/11).

Uleb kup, osmina finala, prve utakmice:
Himki - Joventut 73:96, Crvena zvezda - Bešiktaš 80:80, Galatasaray - Gran Canaria 99:74.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!