Nogomet

Nastavak engleskog proklestva

Petar Plevnik • četvrtak, 13.03.2008.

Sjajna je bila prva večer uzvratnih susreta osmine finala Kupa Uefe. Nakon sjajnih nastupa engleskih momčadi u Ligi prvaka, Everton i Tottenham bili su na korak od maksimalnog učinka, no lutrija 11-eraca još jednom nije bila naklonjena Englezima. Za pothvat dana izbacivanjem Marseilla pobrinuo se ruski Zenit...

Iako se pogodak Aršavina osam minuta prije kraja prvog susreta u Marseillu za konačnih 3:1 činio tek malim tračkom ruske nade pred dvoboj u St.Petersburgu, Zenit je u uzvratnom susretu uspio doći do željenih 2:0 i plasmana među osam najboljih momčadi. Najava mogućeg iznenađenja stigla je šest minuta prije odlaska na odmor, kada upravo Aršavin glavom prebacuje za Pavela Pogrebnjaka, a reprezentativni napadač dovodi ruskog prvaka u vodstvo. U junaka susreta isti se igrač pretvorio 12 minuta prije kraja susreta kada svojim drugim pogotkom šalje momčad Ivice Križanca (odigrao svih 90 minuta) u četvrtfinale.

Uzbudljivo je bilo i u njemačkom okršaju između HSV-a i Bayer Leverkusena. Početak susreta nije sugerirao da bi moglo biti tako, budući da su gosti, koji su u Hamburg doputovali s prednošću od 1:0, već u 18. minuti preko Barbareza došli u vodstvo. Nadu u veliki preokret domaćinima u 53. minuti pogotkom za izjednačenje vraća Trochowski, no samo dvije minute kasnije Gekas ponovno dovodi Apotekare u vodstvo. Ipak, domaćini se ne predaju te pogocima Guerrera u 64. i Van der Vaarta u 80. minuti dolaze na korak do pothvata, no za četvrti pogodak snage nije bilo. Ivica Olić odigrao je do 76. minute za domaćine.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Častan oproštaj od Europe imao je Anderlecht, koji je gorak dojam nakon katastrofe u Bruxellesu (0:5) isprao pobjedom u Münchenu. Iako je Lucio već u osmoj minuti doveo Bayern u vodstvo, već do odmora gosti preko Serhata u 20. i Iakovenka u 35. minuti postavljaju konačnih 1:2.

Španjolski Getafe i na svom je terenu potvrdio kako pobjeda u Lisabonu prije tjedan dana nije bila slučajnost. Benfica je u predgrađu Madrida doputovala s novim čovjekom na klupi, no ni to nije pomoglo Portugalcima da dođu do preokreta. Novu minimalnu pobjedu i plasman u četvrtfinale Španjolcima je osigurao Juan Albin u 78. minuti.

Nakon što su nogometaši Fiorentine u prvom susretu u Firenci s 2:0 svladali Everton, malo je tko pomislio da će Talijanima biti potrebna lutrija 11-eraca da osiguraju prolaz dalje. Goodison Park je proključao već u 16. minuti nakon što Johnson koristi pogrešku vratara Freya i iz blizine dovodi Everton u vodstvo. Bio je to povod za još jače napade domaćina, koji su konačno urodili plodom u 66. minuti, kada Arteta sjajnim pogotkom povisuje 2:0.

Kako u preostalih 20-ak regularnih minuta nije bilo pogodaka, a mreže su mirovale i nakon dodatnih 30 minuta produžetaka, pristupilo se izvođenju 11-eraca. Yakubu i Jagielka bili su tragičari, omogućivši Talijanima da još jednom uz priličnu dozu sreće osiguraju prolaz među osam najboljih momčadi.

Isti je scenarij viđen i u Eindhovenu, gdje je Tottenham na noge PSV-u doputovao s pogotkom zaostatka iz prvog susreta u Londonu. Sve do devet minuta prije kraja susreta činilo se kako će Nizozemci s 0:0 u četvrtfinale, no sjajni Dmitar Berbatov svojim pogotkom vraća Spurse u život i odvodi susret u produžetke, u kojima nije bilo pogodaka te se pristupilo izvođenju 11-eraca. Iako se činilo kako će sreća ovaj put biti na strani Engleza, budući da je Robinson obranio drugi 11-erac Lazovića, Gomes je obranio 11-erac Jenasa za pobjedu, da bi Chimbonda u osmoj seriji promašio vrata i izbacio Tottenham iz daljnjeg natjecanja.

Kup Uefa, osmina finala, uzvratni susreti, 12.3.2008.:
Zenit St.Petersburg - Marseille 2:0 (1:3)
HSV - Bayer Leverkusen 3:2 (0:1)
Bayern - Anderlecht 1:2 (5:0)
Everton - Fiorentina 2:4 pen. (0:2)
PSV - Tottenham 6:5 pen. (1:0)
Getafe - Benfica 1:0 (1:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!