Košarka

"Ostanak u Šibeniku sjajna odluka"

Branimir Korać • četvrtak, 13.03.2008.

Ugodno iznenađenje A-1 lige ove sezone je svakako momčad Šibenika. Iako među najmlađima, Šibenčani su igrali sjajno tijekom cijele sezone, dobar dio sezone proveli i na prvoj poziciji te se zasluženo plasirali u doigravanje. Velike zasluge za to nosi i Zoran Vrkić, jedan od naših najtalentiranijih igrača koji je ove sezone jednostavno eksplodirao

Zoran Vrkić rođen je 16. kolovoza 1987. godine, a prve košarkaške korake napravio je u Kastvu. Tamo je pod budnim okom trenera Tončinića napredovao te zapeo za oko i izbornicima mlađih reprezentativnih kategorija koji su ga uvrštavali u najuži reprezentativni kadar.

''Kastav ima sjajnu školu košarke, ovdje su karijeru započinjali između ostalih i Štemberger, Vrbanc, Kelečević, Franko Filipović, a iz moje generacije Bubnić i ja smo, eto, iskočili'', kaže Vrkić koji tako nastavlja plodan niz kastavske košarkaške škole.

Još u Kastvu dobio je prve ozbiljne ponude. Tako je jednu i iskoristio te preselio u euroligaša Union Olimpiju, no nije sve završilo kako je trebalo. ''Imao sam problema s dobivanjem izlaznog pisma iz HKS-a te sam tu izgubio par mjeseci. Sve je trebalo biti idealno, u Ljubljani su mi nudili višegodišnji ugovor, no momčad je ušla u probleme, nanizala je poraze, promijenjeni su trener i uprava te je na kraju došlo i do mog razlaza s Olimpijom. U međuvremenu sam bio posuđen Postojni gdje sam uspio odigrati tek nekoliko utakmica. Poslije raskida s Olimpijom dobio sam poziv iz Zadra gdje me zvao Vlado Vanjak, tamo sam trenirao dva mjeseca, ali nisam potpiosao ugovor. Kako je sezona već bila pri kraju, a ja sam želio igrati, otišao sam u Dubrovnik gdje sam odradio završnicu sezone. Bilo je teško ući u momčad, ekipa je već bila posložena tako da nisam dao značajan doprinos. Sljedeću sezonu došao sam u Šibenik, no u početku nije bilo najbolje. Imali smo lošu sezonu, rezultati su bili nezadovoljavajući i niti sam nisam bio zadovoljan svojom igrom. No ove sezone se sve promijenilo i to drastično''.

Situacija u Šibeniku promijenila se za 180 stupnjeva. Od sterilne igre prošle sezone, pa do odličnih rezultata ove sezone. Što se to promijenilo?

''Sve nam se poklopilo. Momčad je sjajno složena, imamo odličnog trenera i baš je gušt igrati. Iako je igračima teško obzirom na financijsku situaciju u klubu, ne žalimo se jer igramo iz ljubavi, jer volimo košarku. Ostanak je ispao sjajna odluka, nisam više htio mijenjati klubove, htio sam ostvariti značajniji rezultat sa Šibenikom i nisam požalio'', kaže Vrkić.

Igre šibenskih mladića nisu prošle nezapaženo niti ostalim klubovima i skautima. Ponude sigurno postoje?

''Ma ponuda uvijek ima, one nisu problem, ali ja ne želim o njima razmišljati. U Šibeniku sam, igrač pod ugovorom i narednu sezonu tako da trenutno samo o Šibeniku razmišljam. Ne želim nikud žuriti, uostalom prvenstvo je u tijeku, bilo bi nepošteno da sad razmišljam o nekim ponudama. Ako i budem odlazio, morat ću pametno birati, ne želim otići negdje gdje ću sjediti na klupi i nazadovati. Želim napredovati, a to mogu kroz igru''.

Kroz doigravanje će mu sigurno još porasti vrijednost obzirom da će i pomalo uspavani skauti Cibone, Zadra, Zagreba i Splita vidjeti njegove mogućnosti. Što Šibenčani očekuju u doigravanju?

''Nemamo rezultatski baš nikakva očekivanja. Napravili smo sjajan posao ulaskom u doigravanje i sada možemo igrati opušteno i uživati u košarci. Mislim da u Šibeniku neće biti nikom lako, nisu niti ove naše četiri NLB-ligaške momčadi vanzemaljci. Uz veliku pomoć nadam se pune šibenske dvorane, možemo svakoga iznenaditi.''

Zoran se nada pomoći šibenskih navijača, ali ujedno izražava i žaljenje zbog polupraznih dvorana.

''Tužno je to što su kod nas dvorane poluprazne. Pa i kad gledate naše najjače klubove, jedino Zadar ima vjernu publiku i stalno punu dvoranu.''.

Što se tiče doigravanja, NLB ligaši imaju laganu prednost.

''Najkvalitetniji su i borit će se za naslov. Imaju iza sebe dosta jakih utakmica tako da im neće biti problem pritisak u doigravanju. No tu je i Cedevita koja ima dobru i iskusnu ekipu, ali mi se čini kako su ovi ipak u prednosti. Cedevita je dosta mijenjala i nema takav kontinuitet, ima dosta starijih igrača i trebat će izdržati zgusnuti raspored''.

Slika 1 od 2.
Foto: Nikola Movrić

Osvrnuli smo se i na reprezentaciju. A reprezentacija pokušat će izboriti Peking i Zoran vjeruje da će u tome uspjeti.

''Hrvatska ima kvalitetu za proći u Peking. Sigurno je da neće biti lako, ali kvaliteta postoji, a vjerujem i da u Repeši imamo sjajnog trenera koji će to znati pretočiti u rezultat.''

Prošle godine puno smo očekivali i od mlade reprezentacije U20 čiji je bio član.

''Zakazali smo, to je činjenica. Morali smo ostvariti bolji rezultat i za to smo si sami krivi. Nije bilo kemije među nama, nismo se pronašli i to je bilo to. Druge reprezentacije su bile bolje, više su željele taj visok plasman''.

Slabiji rezultati u mladim kategorijama nisu alarmantni?

''Hrvatska košarka ima budućnost. Odlično se radi u mnogim sredinama i neće biti problema. Imamo dosta odličnih mladih igrača koji mogu naslijediti one starije, a uostalom niti A reprezentacija nam nije toliko stara''.

Koliko dnevno radiš?

"Kad god mogu radim na sebi. Na žalost, u Šibeniku nemam previše mogućnosti obzirom da treniramo u školskoj dvorani pa i nema previše termina, ali taj trenming onda maksimalno koristim. Radim dosta na nekim stvarima koje još moram popraviti, pomažu mi i treneri individualnim radom. Kad bi bar postojalo više slobodnih termina u dvorani, prije sam mogao uvijek doći u dvoranu i van treninga vježbati, uvijek je netko imao ključ, ali danas..."

Za kraj poziv navijačima za petak i posljednji susret u A-1 ligi uoči doigravanja.

''U petak čekamo Osijek, to nam je posljednja utakmica prije doigravanja i želimo se zahvaliti navijačima pobjedom. Još možemo biti i prvi ako Cedevita posrne u Zadru kod Borika i to bi bila prava fešta da završimo kao prvi ovaj dio natjecanja.''

Zoran Vrkić u A-1 ligi ove sezone bilježi sjajne brojke. Pobjednik natjecanja u zakucavanju na All Star susretu u 17 utakmica bilježio je za 32 minute 17 poena (60 posto šut), 5.7 skokova, 1.6 asistencija te 1.0 osvojenu loptu po susretu. U suradnji s Drezgom kreator je uspjeha Šibenika ove sezone i razlog zadovoljstvu i optimizmu hrvatskih ljubitelja košarke.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!