Nogomet

Škotske barikade, zijevanje u Lisabonu

Hrvoje Vuković • četvrtak, 13.03.2008.

Plava strana Glasgowa s urlikom veselja dočekala je posljednji zvižduk švedskog suca Hanssona na Weser stadionu u Bremenu. Kako i ne bi, kada su Rangersi s glavom u torbi preživjeli uzvrat osmine finala Kupa Uefe i vratili se na Otok sa četvrtfinalom u džepu. I to bez nogometa. Sporting je pak rasplakao Bolton minimalnom pobjedom u svom domu...

Rangersi su na put u njemačke krajeve krenuli s finom prednošću od 2:0 iz prve utakmice. Lagani bunker i koji sramežljivi kontranapad bili su škotski recept za prolaz dalje. No, nije bilo dovoljno. Bio je potreban i McGregor, vratar gostiju koji je poslao u ludnicu kompletnu Werderovu postavu skupa sa zamjenama i trenerom Schaafom. Od prve sekunde Rangersi su zaigrali sa dva živa zida u svojih 16 metara, a domaćini su napali iz svih smjerova.

U prvih deset minuta gosti su vidjeli loptu samo na semaforu, a tek tada su počeli problemi. Almeida je upropastio prvu pravu šansu pucajući glavom preko gola, a njegov primjer slijedili su i Rosenberg, potom Borowski iz zicera s desetak metara, pa onda Jensen i ponovno Almeida. Jedini bljesak gostiju dočekan je nakon pola sata igre, kada Novo u kontranapadu puca iskosa ravno u vratara Wiesea. U drugom dijelu nastavak iživljavanja na McGregoru, da bi u 58. minuti mozak Werdera, Diego, na vrhu 16-erca prebacio loptu na lijevu nogu, prevarivši dvojicu, i pospremio u desni donji kut za 1:0

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Juriš na jadnog McGregora, umalo je skupo plaćen budući da su Škoti složili finu šansu na drugoj strani u pet, šest metara, a imali su i sumnjivi nedosuđeni jedanaesterac. Sve ostalo pripalo je Nijemcima, koji su par minuta prije kraja bili na centimetar od produžetaka, ali tragičar Sanogo sa dva, tri metra, sam, samcat, od cijelog okvira gađa baš u ispruženog McGregora od kojega se lopta odbija u prečku i zatim u nepovrat. Škoti su preživjeli, Werderovci igrali, a McGregor divljao i sam pogurnuo svoju momčad u četvrtfinale. Jurica Vranješ nije ulazio u igru, dok Klasnića nije bilo zbog ozljede.

Sporting je pak pola posla napravio već u Engleskoj remiziravši s Boltonom 1:1. Englezi nisu u goste došli s najjačim sastavom i već prije prvog sučevog zvižduka bilo je jasno da se ovdje neće umirati od ljepote. Malo šansi i loš nogomet, čak i od strane Portugalaca, viđen je u Lisabonu, a dodatnu muku pružao je i rezultat, nepopularnih 0:0, sve do pet minuta prije kraja kada je Pereirinha prošao po desnoj strani i zakucao loptu u mrežu za konačnih 1:0. Sporting se tako uz blijedu predstavu plasirao među osam najboljih, no, istini za volju, odigrali su točno koliko im je bilo dovoljno, za razliku od Boltona koji više ne stanuje u Europi.

Kup Uefa, 1/8 finala, uzvratne utakmice, 13.3.2008.:
Werder - Rangers 1:0 (0:2)
Sporting - Bolton 1:0 (1:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!