Zimski sportovi

Sezona iz snova

Goran Tomičić • utorak, 18.03.2008.

Završena je još jedna sezona Svjetskog kupa, a hrvatski reprezentativci su ostvarili iznimno dobre rezultate. Osam puta su naši predstavnici bili na postolju, a ukupno je osvojeno 1206 bodova. Vrijeme je za sređivanje konačnog dojma...

Bajka Ivice i Natka

Javnost nije mnogo očekivala od Ivice Kostelića i Natka Zrnčića-Dima. Iza Ivice je bila sezona obilježena lošim rezultatima i odustajanjima i kako je u našoj sportskoj javnosti put euforije do depresije vrlo kratak, naš najbolji skijaš bio je otpisan. No, jedan je čovjek znao o čemu se radi. Ante Kostelić je tvrdio da skije nisu dobre i kako će se to potvrditi u novoj sezoni. Naravno, zlobnici su to protumačili kao alibi. Natko je već osvajao bodove u Svjetskom kupu, ali malo je onih koji su od njega očekivali dobre rezultate.

A onda je počela sezona 2007/08. Prvi nastup Ivice Kostelića bio je na slalomu u Reiteralmu. Nakon prve vožnje bio je na solidnom 15. mjestu, ali lošim nastupom u drugoj vožnji pao je pet pozicija i sezona je počela lošim 20. mjestom. Izgledalo je kao da se ništa nije promijenilo, ali ubrzo smo vidjeli suprotno. Skijaši su otišli na američko-kanadsku turneju. Naš najbolji skijaš u spustu je imao startni broj 63 i bilo je teško očekivati neki bolji rezultat, no završio je na 32. mjestu, a bodovi su pobjegli tek sedam stotinki. Tada je polako postalo jasno da Ivica vrijedi mnogo više od borbe za plasman u prvih 30, a nova potvrda stigla je dan kasnije 28. mjestom u superveleslalomu.

Karavana se preselila u nesretni Beaver Creek, gdje se Kostelić teško ozlijedio prije nekoliko sezona. U superkombinaciji nije završio slalom, ali ipak smo imali mnogo razloga za zadovoljstvo. Briljirala je druga hrvatska zvijezda, Natko Zrnčić-Dim je 13. mjestom ostvario rezultat karijere i pokazao veliki potencijal. Na spustu je startao samo Natko, ali lijepa vožnja ipak nije bila dovoljna za bodove.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

U superveleslalomu je Ivica Kostelić 24. mjestom uzeo nove bodove i najavio kako napokon postaje kompletan skijaš, što je oduvijek htio. Slalom u Bad Kleinkirchheimu pokazao je mnogo toga. U prvoj vožnji Ivica je odvezao jako dobro, ali ostao na tek 11. mjestu, no drugu vožnju je odvezao bolje i popeo se na sedmo mjesto. Činjenice su postale očite - imamo skijaša čije je mjesto u vrhu Svjetskog kupa, ali mora pustiti skiju i osloboditi se blokade nastale u prošloj sezoni.

Isto je bilo i u slalomu u Alta Badiji. Obje vožnje je Ivica odvezao sigurno i vidjelo se da može mnogo, ali treba jedan rezultat za povratak samopouzdanja. Bilo je očito kako naš najbolji skijaš ima mjesto u vrhu i 14. mjesto nije bilo pravi prikaz vrijednosti. Prijelaz na Fischerove skije se već tad pokazao kao pogodak, ali nedostajalo je agresivnosti za povratak u vrh. Kalendarsku 2007. Kostelić je završio sa 75 osvojenih bodova, a Zrnčić-Dim je uzeo 20 bodova.

U Adelbodenu je teorija počela postajati stvarnost. U prvoj vožnji bio je to onaj stari Ivica, koji se na slalomskoj stazi osjeća kao kod kuće. Odvezao je savršeno, a četiri stotinke ispred je bio samo Matt. U drugoj vožnji je malo pokvario plasman, ali vidjelo se kako se vraća u vrh.

U Wengenu je počela hrvatska bajka. U spustu je nastupio samo Natko i nije uspio više od 36. mjesta. Nije osvojio bodove, ali već tada se pokazao kao zvijezda koja dolazi. A onda je došla superkombinacija i dvojica Hrvata među prvih deset! Taj uspjeh su još ostvarili Austrija i SAD. Zrnčić-Dim je devetim mjestom opet poboljšao rezultat karijere, a sedmim mjestom Ivice Kostelića opravdano nismo bili zadovoljni, što je samo dokaz kako su očekivanja bila porasla. U slalomu opet oprezan Kostelićev nastup i deseto mjesto.

Tad je stigao Kitzbühel i više ništa nije bilo isto. Natko Zrnčić-Dim je bio 18. na Streifu! Pazite, 21-godišnji skijaš na mjestu koje izdvaja vrhunske skijaše od prosječnih uzima svoje prve spustaške bodove u karijeri. To mogu samo najveći, a da slavlje bude potpuno prve bodove je uzeo i Ivica. Vikend je završen Ivičinim postoljem u klasičnoj kombinaciji i Profesor se vratio, a usput i prešao onih 400 WCSL bodova. Slalom u Schladmingu odvezao je mirno i uzeo nove bodove.

A tada dolazi spust u Chamonixu i novi povijesni plasman - osmo mjesto! Skijaš iz zemlje koja nema stazu na spust ulazi u deset najboljih i usput iza sebe ostavlja velikane poput Walchhefa i Maiera. San se počeo ostvarivati, hrvatsko skijanje opet postaje tema dana u svim sportskim razgovorima. Ivica je vratio samopouzdanje i nemoguće je postalo samo riječ, svi su shvatili da imamo vrhunskog skijaša, a neki su to oduvijek znali. Dan kasnije bila je superkombinacija u Chamonixu i Ivica opet uzima postolje. Ali kakav je to bio nastup! Slalomska vožnja iz snova, ritam jednostavno savršen, nastup bez ikakve greške! Bolji je bio samo Miller, ali zvijezda dana je opet bio Ivica. Taj nastup se još dugo prepričavao, a bila je to i najava slalomskih postolja. Opet se proslavio i Natko, koji je završio na 14. mjestu.

Stigla je veljača, a s njom i nešto posebno, nešto što je bilo nemoguće predvidjeti. Dvojica Hrvata na postolju utrke Svjetskog kupa! Ta superkombinacija u Val d´Isereu dugo je izgledala kao san, ali bila je to realnost. Plasmani Ivice i Natka u prvih 15 nakon spusta više nisu bili iznenađenje, bila je to realnost. A onda slalom i dvije veličanstvene vožnje, skijaško savršenstvo! Ivica se profesorskom vožnjom spustio kao prvi, a nekoliko minuta kasnije krenuo je Natko. Izgledalo je kao da je na stazi netko s desetak slalomskih pobjeda u Svjetskom kupu, a ne skijaš koji nikad nije osvojio bodove. Ušao je u cilj kao drugi i slavili smo dvostruko vodstvo. Snovi su ipak bili stvarnost, a svi u Svjetskom kupu su opet pričali o Hrvatskoj. Miller je bio bolji od naših junaka, ali to nije značilo baš ništa. Dobili smo još jedan dokaz da imamo dvojicu vrhunskih skijaša.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Slijedio je slalom u Garmischu, gdje je Ivica uzeo treće mjesto i četvrti vikend u nizu završio na postolju. Vratimo se malo unatrag i sjetimo se da je Kostelić u 2008. godinu ušao sa 75 bodova. Pet tjedana kasnije bio je osmi skijaš svijeta s osvojenih 558 bodova. A slijedio je šlag cijele sezone - prvi slalom na Sljemenu.

I opet novo postolje! Sljeme je opet skijalo s našim junacima, a kad je na stazi bio Ivica atmosfera je bila neponovljiva. Opet je Ivica odvezao dvije čarobne utrke, greška je u njegovom skijanju postala nepoznanica. Matt je bio nepobjediv, ali svi su znali tko je kralj Sljemena.

Vrijeme je da pogledamo nekoliko činjenica. Od slaloma u Adelbodenu do slaloma na Sljemenu skijaši su vozili 14 natjecanja, a Ivica je propustio tek spust u Wengenu. Dakle, vozio je 13 utrka u najtežem razdoblju sezone. Pogledajmo redoslijed Svjetskog kupa u 2008. godini. Na vrhu je Bode Miller s 661 bodom, a onda - Ivica Kostelić s 563 boda! Naš Ivica je drugi skijaš svijeta u 2008. godini! Pazite, drugi u ukupnom poretku Svjetskog kupa u najvažnijem dijelu sezone dolazi iz jedne male Hrvatske! Ima toga još. Od Kitzbühela do Zagreba voženo je deset utrka. Bodove na svim utrkama uzeo je samo jedan skijaš na svijetu - Ivica Kostelić! I to na koji način - pet postolja u deset nastupa!

Skijaši su otišli u Kanadu isprobati olimpijsku stazu u Whistleru i opet su stizale sjajne vijesti. Ivica u superveleslalomu osmim mjestom radi rezultat karijere! A onda veleslalom i drugo mjesto druge vožnje! U ukupnom redoslijedu bio je 15. i osvojio prve bodove nakon više od četiri godine. Iz Kanade se naš junak vratio kao četvrti skijaš svijeta!

Serija je samo kratko prekinuta u Kvitfjellu. Brzo je došla Kranjska Gora i donijela nove uspjehe. U veleslalomu opet izvrsno 18. mjesto, a u slalomu - novo postolje! Na završnici u Bormiu uzeo je još jedno osmo mjesto u superveleslalomu, a sezonu završava 15. mjestom u slalomu.

Bilo je to nevjerojatnih dva mjeseca. Vidjeli smo nešto što ni najveći optimisti nisu mogli očekivati, bila je to priča iz najljepših snova, priča Ivice Kostelića i Natka Zrnčića-Dima. A na temelju svega ovoga u idućoj sezoni možemo očekivati nešto što je početkom ove godine izgledalo kao utopija. Da, govorimo o Velikom kristalnom globusu. Skijaš koji u pola sezone osvoji 90 posto svojih bodova to sigurno može. A sad smo svi toga svjesni.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Loša sezona je normalna

Ono što je prije godinu dana prolazio Ivica sad se događa Ani Jelušić. Slabija sezona je najnormalnija stvar u karijeri svakog sportaša, a posebno slalomašice. No, i ove godine ima dobrih rezultata, iako je Ana svjesna da vrijedi mnogo više od 11. mjesta u konačnom poretku slaloma. Počela je slabim 23. mjestom u Reiteralmu, a onda dolazi Panorama i drugo postolje u karijeri Ane Jelušić.

Slijedi jako dobro 12. mjesto u Aspenu i lijepo peto mjesto u Lienzu. Nažalost, s novom godinom došla je i kriza. Na Sljeme je došla s nizom od tri utrke bez bodova. Očekivalo se mnogo, ali napravila je veliku pogrešku i odustala. No, serija se negdje morala prekinuti, a to je učinila 11. mjestom u Bormiu.

Što donosi budućnost? Na ovo pitanje nije teško odgovoriti jer odgovor je očit. Sve se vidi iz pristupa svakom treningu i svakoj utrci. Sljedeća sezona će pokazati pravu vrijednost Ane Jelušić, a svi znamo da to znači povratak u borbu za postolje u svakoj slalomskoj utrci.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Solidan povratak

Nika Fleiss se vratila nakon sezone izbivanja zbog bolesti i ozlijede. Takav povratak nikad nije lagan. Nika je osvojila solidan 81 bod. Istina, mogla je i nešto bolje, ali ne trebamo biti previše nezadovoljni. Samoborka je do zdravstvenih problema bila u prvoj jakosnoj grupi slaloma i nema razloga da se tamo ne vrati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!