Košarka

Crvena zvezda nemoćna u Istanbulu

Branko Barić • srijeda, 19.03.2008.

Dynamo iz Moskve sastat će se s poljskim Turowom u četvrtfinalnom susretu ULEB kupa u Torinu. U Italiju putuje i Uniks iz Kazana, kao i Bešiktaš Cola Turka, budući da u njihovim susretima osmine finala nije bilo nikakvih iznenađenja....

Najbliže iznenađenju bio je BC Kyiv na gostovanju kod Turow Zgorzeleca. Ukrajinci su prošlog tjedna izgubili 12 razlike na svom parketu, no nisu se predali i u uzvratu su došli nadomak velikog pothvata. Pola minute prije kraja imali su 11 poena razlike, no polaganje Davida Logana odvelo je Poljake, koji domaće susrete igraju u češkom Liberecu, na Final Eight.

"Obuzeli su me dvojaki osjećaji – s jedne strane ponosan sam na svoju ekipu koja se nije predala do samog kraja, a s druge tužan jer smo bili tako blizu prolaska", izjavio je nakon susreta trener gostiju Tomo Mahorič, ne zaboravivši pritom čestitati Poljacima na plasmanu među najboljih osam ekipa u ovom natjecanju.

Logan je ubacio ukupno 15 poena, a pratio ga je Thomas Kelati s 13. Najbolji kod Ukrajinaca bio je Pooh Jeter s 19 poena, dok je naš Vladimir Krstić na parketu proveo tek nešto manje od dvije minute i za to vrijeme ubilježio dvije asistencije.

Iako je već u prvom susretu napravio najveći dio posla pobijedivši bugarski Lukoil Academic s 14 razlike, Dynamo iz Moskve ništa nije prepustio slučaju niti u uzvratu. S uvjerljivih 103:77 ubilježili su novu pobjedu i osigurali put u Torino, gdje će se u četvrtfinalu sastati s Turowom. Pobjednike ovog natjecanja iz 2006. predvodili su Henry Domercant s 25, te Travis Hansen s 23 poena. U redovima Academica najefikasniji bio je Willie Deane s 24 poena, dok je Haris Mujezinović dodao 15.

Nakon neriješenih 80:80 u Pioniru, Bešiktaš se uoči uzvrata prometnuo u ulogu izrazitog favorita u susretu sa Zvezdom. To su i opravdali zasluženom pobjedom 81:69, do koje su došli nakon što su potpuno zaustavili dva najjača aduta Crveno-belih - Omara Cooka i Tadiju Dragičevića. Njih dvojica su kombinirano ubacili 16 poena uz šut iz igre 5/21. Ako tome dodamo i deset promašenih slobodnih bacanja gostiju, drukčiji rezultat se nije mogao niti očekivati.

"U ovom trenutku Bešiktaš je bolja momčad. Mi imamo problema s ozljedama i morali smo zbog toga dvojicu igrača ostaviti u Beogradu. U početku smo imali velikih problema sa skokom i nakon toga su domaćini na 15 razlike što je bio kraj utakmice za nas", rekao je Stevan Karadžić.

Rick Apodaca i Preston Shumpert predvodili su domaće ubacivši po 24 poena svaki. Sandro Nicević je postigao osam poena uz četiri skoka u 20 minuta provedenih na parketu. Najbolji u Zvezdinim redovima bio je Elmedin Kikanović sa 17 poena.

Završila je europka bajka Artland Dragonsa, momčadi koja je prije samo dvije sezone igrala u njemačkoj drugoj ligi, a sad se našla na pragu Final Eighta ULEB kupa. Iako su u prvom susretu slavili s dva koša razlike, moćni Uniks je u Kazanu to relativno lako nadoknadio i s konačnih 74:59 izborio put u Torino. Darjuš Lavrinovič odigrao je još jednu briljantnu partiju ubacivši 21 poen uz 16 skokova, dok je kod gostiju Adam Chubb postigao 16 poena.

ULEB kup, osmina finala, uzvratni susreti:
Unics Kazan – Artland Dragons 74:59 (78:80)
Dynamo Moskva – Lukoil Academic 103:77 (89:75)
Bešiktaš – Crvena zvezda 81:69 (80:80)
PGE Turow – BC Kyiv 58:67 (71:59)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!