Ostali sportovi

Paraolimpijcima 2 milijuna kuna

Sportnet • petak, 21.03.2008.

Coca-Cola je povodom svoje 40. obljetnice u Hrvatskoj postala generalnim sponzorom Hrvatskog paraolimpijskog odbora, kojem će u sljedeće četiri godine doznačiti dva milijuna kuna, odnosno 500 tisuća po godini. Popularizaciju paraolimpizma podržao je popularni pjevač Zlatan Stipišić – Gibonni.

Coca-Cola je 40 godina rada u Hrvatskoj obilježila potpisivanjem sponzorskog ugovora s Hrvatskim paraolimpijskim odborom u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek. Tako će u sljedeće četiri godine Coca-Cola u statusu generalnog sponzora financirati rad Hrvatskog paraolimpijskog odbora s dva milijuna kuna, odnosno 500 tisuća kuna godišnje. Za HPO to je prvo generalno sponzorstvo i najveći ikad potpisan sponzorski ugovor. Osim financijske potpore rada HPO-a, cilj je suradnje ukazati javnosti i na potrebe i loše uvjete u kojima se paraolimpijci spremaju za svoja natjecanja ali i na izvanredne rezultate koje postižu.

Slika 1 od 2.

Prilikom potpisivanja ugovora s Hrvatskim Paraolimpijskim odborom predsjednik Uprave Coca-Cole Beverages Hrvatska Zoran Bogdanović istaknuo je: "Našu 40. obljetnicu poslovanja odlučili smo, između ostalog, obilježiti i na jedan sasvim specifičan način - potpisivanjem sponzorskog ugovora s Paraolimpijskim odborom. No, neće to biti samo jednokratna pomoć, jer ćemo uz HPO biti najmanje iduće četiri godine. Velika nam je čast što možemo pomoći sportašima invalidima koji su do sada, unatoč nepovoljnim uvjetima treniranja, pokazali nevjerojatnu želju i potencijal ne samo za napredovanjem i sudjelovanjem nego i za pobjeđivanjem na raznim sportskim natjecanjima na svjetskoj razini. Baš ta njihova upornost, optimizam koji ih tjera da postižu naizgled nemoguće i ustrajanje u izvrsnosti poveznica su s vrijednostima koje brand Coca-Cola nastoji promovirati i zato smo im odlučili postati partneri i prijatelji u njihovim nastojanjima da u onome što rade postignu najviše i najbolje".

"Već dugi niz godina Paraolimpijski odbor nije imao sreće s traženjem stalnog donatora ili sponzora te nam je potpisivanje ovako velikog sponzorskog ugovora u razdoblju prije Paraolimpijskih igara u Pekingu od velike važnosti. Činjenica je da sponzorirati HPO za kompanije nije tako atraktivno kao što su to sponzorstva nekih u Hrvatskoj popularnih sportova, sportaša i klubova. Tim više ovaj potez Coca-Cole smatramo pokazateljem njihove stvarne socijalne osjetljivosti", rekao je Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Slika 2 od 3.

U nastojanju da popularizira paraolimpizam Coca-Coli će se pridružiti i jedan od najpopularnijih hrvatskih glazbenika Zlatan Stipišić Gibonni. U idućih godinu dana Gibonni će aktivno sudjelovati u brojnim aktivnostima koje će za cilj imati upoznavanje javnosti s problematikom s kojom se susreću paraolimpijci. Zanimljivo je da Gibonni upravo na Coca-Colinu obljetnicu 40 godina poslovanja u Hrvatskoj slavi svoj 40. rođendan. "Drago mi je da sam u mogućnosti kroz svoj umjetnički rad pomoći i našim sportašima paraolimpijcima. Smatram da naša zajednica nije dovoljno upoznata s objektivnim poteškoćama paraolimpijaca ali i s nevjerojatnim sportskim rezultatima koje oni ipak postižu. Vjerujem da zajedničkim naporima možemo to stanje promijeniti. Pri tome će ključnu ulogu imati mediji te stoga apeliram da nas podržite u našim nastojanjima", rekao je na kraju konferencije Gibonni.

Inače, u Hrvatskom paraolimpijskom odboru kao krovnoj organizaciji za sport osoba s invaliditetom, ističu kako je trenutno glavni problem osiguranje optimalnih uvjeta paraolimpijcima da se kvalitetno pripreme i ostvare svoj najbolji nastup na Paraolimpijskim igrama. "Godišnja financijska sredstva koja se ostvaruju iz proračuna nažalost nisu dovoljna za osiguranje osnovnih preduvjeta za treninge i razvojne programe, od olakšavanja pristupa najtežim invalidima u sportske dvorane, kupnje pomagala kao što su športske proteze, kolica ili oprema, pa sve do izgradnje sportskog doma za sportaše invalide a nisu nam još osigurana ni sredstva za nastup na Parolimpijskim igrama u Pekinu. Zbog svega toga sponzorska podrška nam je neophodna", naglasio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Ipak i uz postojeće uvjete sportaši-invalidi ostvaruju značajne međunarodne uspjehe, pa je u 2006. na raznim natjecanjima osvojeno 167 medalja, a na predstojećim Paraolimpijskim igrama nastupit će čak 25 naših sportaša u šest sportova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!