Nogomet

Talijani na popravnom ispitu

Ivana Spahija • petak, 21.03.2008.

Nakon izrazito lošeg 29. kola Serie A u kojem nijedna od pet vodećih momčadi nije ostvarila pobjedu, Talijane u ovom kolu očekuju "popravni ispiti". Tako će Milan pokušati doći do prijeko potrebne pobjede nad Torinom, a Fiorentinu u "europskoj misiji" očekuje prilično težak zadatak protiv Lazija. 30. kolo donosi i jedan derbi, na San Siru snage će odmjeriti vodeći Inter i trećeplasirani Juventus...

Derbi kola odigrat će Inter i Juventus, a ovaj je derbi poznat i pod nazivom "derby d'Italia". Obje su momčadi posrnule u susretima 29. kola, Inter je remizirao s Genoom (1:1), a Juventus je podijelio bodove s Empolijem u susretu koji je završio bez pogodaka. Uz Romu koja sve više pritišće, vodeća momčad prvenstva cilja na pobjedu i tri boda koja bi i dalje održavala odmak za drugoplasiranom momčadi prvenstva. Ni Stara dama nije bez motiva, u velikoj utrci za Ligom prvaka kiksevi više nisu dopušteni.

Što se tiče sastava, kod Intera je i dalje odsutan ozlijeđeni Stanković, a još jedna loša vijest za crno - plave je ozljeda Maxwella na posljednjem treningu te je i on upitan za derbi. Dobra vijest za Inter je povratak Marca Materazzija. Ranieriju na raspolaganju nisu ozlijeđeni Andrade i Zanetti, a trener Stare dame najviše se pouzdaje u napadački tandem Trezeguet - Del Piero.

Nakon poraza od Sampdorije na San Siru (1:2), Milan u ovom kolu odlazi na gostovanje kod Torina. Rossoneri proživljavaju teške dane i krizu rezultata, a s lošim igrama i Liga prvaka im pomalo izmiče iz ruku. Momčad iz Milana dodatno je uzdrmala i ponovna ozljeda Kake, koji neće biti spreman za ovaj susret. Uz već ozlijeđenog Inzaghija, mjesta u napadu otvaraju se za Gilardina i Pata. Našeg Darija Šimića niti u ovom susretu nema među prozvanim nogometašima.

Torino je momčad koja ne briljira ove sezone, ali kad se uzmu u obzir svi kiksevi Milana, crveno - crni imaju razloga za strah. Domaćini su do kraja sezone ostali bez Comotta koji je ozlijedio koljeno u susretu protiv Udinesea, a neće biti ni ozlijeđenog Baronea te vratara Serenija. Torinu su potrebni bodovi u borbi za opstanak, iako se trenutno nalazi izvan zone ispadanja, na 14. mjestu.

Neočekivan poraz od Lazija u Il classicu utjecao je na raspoloženje u redovima Rome, momčadi koja je do prošlog kola nanizala priličan niz pobjeda, što kod kuće, što u Europi. Ipak, Nebesko - plavi su srušili idilu Vukovima i pokazali im da ni oni nisu nepobjedivi. Romu u ovom kolu očekuje "popravni ispit", druoplasirana momčad lige na Olimpicu dočekuje Empoli.

Slika 1 od 2.
Foto: Sandro Donda

Kod domaćina, u momčad se vraćaju Cassetti i Tonetto, dok će zbog žutih kartona izostati Aquilani. Gosti iz Empolija, koji su u susretu 29. kola priredili iznenađenje i uzeli bod Juventusu, na Olimpico stižu u punom sastavu, a obranu Empolija pojačat će povratnik u momčad Raggi.

Jedan od zanimljivijih susreta je dvoboj Fiorentine i Lazija, Viole na domaćem terenu dočekuju Nebesko - plave. Fiorentina je u susretu 29. kola poražena od Napolija (2:0), a Lazio je priredio senzaciju na Olimpicu pobijedivši gradskog rivala Romu (3:2). Viole su u sličnim problemima kao i Milan, jedino im pobjeda "igra ulogu", iako je Fiorentina trenutno na četvrtom mjestu i da tako ostane do kraja sezone, plasirala bi se u kvalifikacije za Ligu prvaka. No, male razlike među vodećim klubovima ne dopuštaju previše kalkuliranja.

Novost kod domaćina je ta da će Vieri najvjerojatnije utakmicu započeti među početnih 11, što do sada nije bio slučaj. Oporavio se i napadač Pazzini, koji je lakše ozlijeđen u susretu protiv Napolija. Lazio u Firenzu dolazi bez strijelca pobjedonosnog pogotka za Nebesko - plave, Behrami zbog ozljede ne konkurira za utakmicu protiv Fiorentine, a neće biti ni braniča Radua. Trener Lazija Delio Rossi odlučio je započeti utakmicu s Meghnijem u napadu, što znači da Pandev seli na klupu.

Od ostalih susreta, Livorno našeg Darija Kneževića odlazi na gostovanje kod Udinesea, a naš bi se nogometaš trebao naći među početnih 11 gostujuće momčadi. Ivan Jurić i njegova Genoa odlaze na Siciliju na gostovanje kod Palerma, gdje će Jurić započeti susret od prve minute. Nastavak odlične golgeterske forme Igor Budan će pokušati produžiti u Sieni, gdje kod istoimenog kluba gostuje Parma.

Serie A, 30. kolo:

Subota, 22.3.2008., 15 sati:
Sampdoria - Cagliari
Atalanta - Catania
Roma - Empoli
Palermo - Genoa
Fiorentina - Lazio
Udinese - Livorno
Torino - Milan
Reggina - Napoli
Siena - Parma
Inter - Juventus 20.30 sati

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!