Tenis

Četvorica u glavnom ždrijebu Miamija

Maja Giljanović • ponedjeljak, 24.03.2008.

Nisu ni završila uzbuđenja u Indian Wellsu, a iza ugla se valja drugi turnir iz Masters serije, 3.8 milijuna dolara vrijedan Miami, a u ždrijebu među 96 igrača koji će od srijede pokušati detronizirati lanjskog pobjednika i friškog osvajača Indian Wellsa, trećeg igrača svijeta Novaka Đokovića četvorica su hrvatskih bivših i sadašnjih reprezentativaca...

19. nositelj Ivo Karlović, 20. igrač svijeta, u prvom je kolu slobodan, a u drugom čeka pobjednika dvoboja između Francuza Juliena Benneteaua i Nijemca Rainera Schüttlera. Protiv dvije godine mlađeg, 72. na svijetu Benneteaua sastajao se dosad triput i sva tri puta slavio od čega jednom na ATP nivou (još 2000. u Dubaiju je na Challengeru Zagrepčanin pobijedio prvi put) i to na Mastersu u Indian Wellsu prije tri godine (7:6, 6:4).

Protiv njemačkog veterana također ima pozitivan skor: u njihovom jedinom dosadašnjem susretu 92. je na svijetu pobijedio u Zagrebu prije dvije godine (7:6, 6:3).

Treće bi, pak, kolo moglo donijeti 12. nositelja Jo-Wilfrieda Tsongu - Francuz ima iz finala Challengera u Surbitonu lani 6:3, 7:6, osmina finala šestopostavljenog Andyja Roddicka - Amerikanac vodi 3:1 i zadnji je susret u Wasingtonu lani pripao nakon dva tie-breaka upravo šestom igraču svijeta, a četvrtfinale prvog igrača svijeta Rogera Federera - Švicarac je dobio svih pet puta, lani primjerice sva tri, a posljednji put je s 2:1 pobijedio na Mastersu u Parizu.

U gornjem je dijelu ždrijeba i vlasnik jedne od pet pozivnica organizatora, trenutno 62. igrač svijeta Ančić. Splićanina u prvom kolu čeka Gilles Simon, a s talentiranim se 23-godišnjim Francuzom, 34. igračem svijeta dosad nije sastajao.

U drugom bi kolu išao na 13. nositelja Andyja Murrayja s kojim je poravnat na 1:1, ali je posljednji put u Marseilleu prije mjesec dana slavio upravo Škot. Treće kolo donosi 18. nositelja, Argentinca Juana Monaca (također nepoznanica), dok bi u osmini finala pokušao izjednačiti skor protiv četvrtopostavljenog Nikolaja Davidenka obzirom da Rus vodi s 3:2 (posljednji su se put sreli u Parizu na jednom od tri dosadašnja dvoboja na turnirima iz Masters serije).

Četvrtfinale bi, pak, bila još jedna prigoda za osvetu: peti nositelj David Ferrer slavio je, naime, u Melbourneu (triput po 6:3) prije dvije godine u njihovom dosad jedinom međusobnom susretu.

Donji dio ždrijeba kojeg predvodi drugi nositelj i drugi igrač svijeta Rafael Nadal Ivanu Ljubičiću kao 23. nositelju nudi odmor do drugog kola u kojem čeka boljeg iz dvoboja Fabricea Santoroa i Jonasa Björkmana. Protiv francuskog veterana Ljubo ima 4:3 s tim da je posljednji put protiv 49. igrača svijeta slavio upravo lani u 3. kolu Miamija. Od švedskog je s druge strane veterana izgubio još davne 2001. u Nottinghamu u njihovom začudo jedinom dosad odigranom susretu.

Treće kolo i osmina finala nude pomalo pa mušterije: James Blake je kao deveti nositelj poražen četiri od pet puta, ali na oprez upozorava zadnji dvoboj kojeg je Amerikanac dobio u finalu Bangkoka prije dvije godine, odnosno David Nalbandian, sedmi nositelj koji gubi s 5:2 s tim da je posljednjih četiri puta upravo Ljubičić prolazio dalje (primjerice lani u Indian Wellsu).

Četvrtfinale, pak, donosi Nadala protiv kojeg je slavio prvi put (Doha 2005.), ali potom izgubio naredna tri od kojih zadnji u polufinalu njegovog Roland Garrosa (3:0).

Marin Čilić će do četvrtfinala i eventualnog uzvrata Ljubičiću pokušati doći preko Kristofa Vliegena u prvom kolu, 16. nositelja Paul-Henrija Mathieua u drugom, treće donosi 20. nositelja Carlosa Moyu, a osmina finala - Nadala.

Belgijanac vodi s 1:0 iz Umaga 2005., a s Francuzom, 16. igračem svijeta, baš kao ni s "Kraljem Umaga" Moyom, odnosno vladarem Pariza posljednje tri godine Nadalom dosad se još nije susretao.

Novak Đoković (slobodan u prvom kolu, a u drugom bi trebao na Agustina Callerija) će inače pokušati postati sedmi igrač od 1990. godine pobjednik na dvama uzastopnim Mastersima i pridružiti se redom velikanima poput Jima Couriera, Michaela Changa, Petea Samprasa, Marcela Riosa, Andrea Agassija i Rogera Federera (dvaput).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!