Nogomet

"Prijateljski" u Parizu

Vedran Attias • srijeda, 26.03.2008.

U vrlo zgusnutom rasporedu na kraju sezone, reprezentacije će imati jednu od posljednjih provjera uoči Eura. Osim nama posebno zanimljivih utakmica naših protivnika na Euru (Njemačka gostuje u Švicarskoj, Poljska dočekuje SAD, a Austrija igra kod kuće s Nizozemskom), izuzetno su atraktivne utakmice Francuska - Engleska i Španjolska - Italija...

Naši prvi protivnici na Euru, Austrijanci, u Beču čekaju vrlo jaku Nizozemsku. Bilićeva momčad na vlastitoj je koži osjetila koliko su jaki Nizozemci i bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će proći Austrijanci. Glavna zvijezda Autrije je Andreas Ivanschitz - vezni igrač koji je posuđen u Panathanaikos iz Salzburga. Vezni igrač, koji je najmlađi kapetan u povijesti Austrije, glavni je igrač izbornika Josefa Hickersbergera.

Poznati(ji) igrači koje još na raspolaganju ima austrijski izbornik su Pogatetz iz Middlesbrougha i Linz iz Brage, kao i mladi Werderov napadač Harnik. Austrija vrlo loše stoji na ljestvici Fife, na 88. su mjestu, te su igrali 21 prijateljsku utakmicu i uspjeli pobijediti u samo četiri tako da ne treba biti neki veliki stručnjak kada se kaže kako se ne bi našli na Euru da nisu domaćini.

Slika 1 od 1.

S druge strane, snagu Nizozemske vidjeli smo, nažalost na djelu, u Splitu. Momčad Marca van Bastena je zaista odlična i igra dobar nogomet. Nizozemci imaju ogroman broj kvalitetnih igrača, no sukobi unutar momčadi im nikako nisu strani, a dolaskom Van Bastena izbili su neki novi. Naime, bivši veliki igrač uspio se sukobiti s nekim sjajnim igračima kao što su: Van Nistelrooy, Seedorf, Van Bommel i, kao posljednji, Robben.

Izbornik Austrije za ovu utakmicu vratio je u momčad iskusnog vratara Weissenbergera, Hiddena i Morza, dok zbog ozljeda nije mogao računati na Aufhasera i Stranzla. Van Basten je s popisa kandidata izostavio Robbena i Kuyta, a zbog izostanaka Van der Sara i Stekelenburga poziv je dobio vratar mlade reprezentacije Velthuizen. U reprezentaciju se, nakon duge ozljede. vratio Arsenalov Van Persie. U svakom slučaju, sve osim uvjerljive pobjede Oranja u Beču bilo bi veliko iznenađenje.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Naš drugi protivnik na Euru, Njemačka, igra u Baselu sa Švicarskom. Drugom domaćinu Eura ovo je zapravo posljednja prava provjera prije samog natjecanja jer još igraju dvije prijateljske utakmice (Slovačka i Lihtenštajn), no protiv Njemačke će zaista vidjeti koliko mogu i dobar rezultat dodatno bi popravio atmosferu u Švicarskoj.

Sjajna vijest za Švicarsku je povratak Alexandera Freija nakon gotovo godinu dana izostanka zbog ozljede. Većih izostanaka, osim ozljede Stuttgartova Magnina, Kuhn nema. Izbornik Njemačke Low, ništa čudno, nema problema s ozljedama. Zanimljiv je svakako njegov izbor trećeg vratara - Enke, koji je dobio priliku ispred mladih vratara, prije svega Adlera iz Schalkea, koji je branio "čuda" u Ligi prvaka.

Naš posljednji protivnik na Euru, u skupini naravno, je Poljska koja u Krakowu čeka SAD. Iako je SAD u zadnja dva navrata slavio protiv Poljske, sada Poljaci računaju na pobjedu. Nizozemac Beenhakker uveo je red u momčad i Poljaci su postali radnička i vrlo neugodna ekipa.

Zanimljiv će biti "dvoboj" vratara Boruca i Howarda koji su najjače karike svojih momčadi. Poljska obrana, predvođena vratarom Celtica, nije dobila više od dva gola već dvije godine i sigurno je kako će im Amerikanci teško zabiti. Poljaci su jaki i u veznom redu gdje će igrati Lewandowski i Dudka kao defenzivni vezni te Smolarek kao ofenzivni.

Osim tih utakmica, i naravno naše sa Škotskom, posebno su atraktivne još dvije. U Parizu, na Stade de France stadionu "prijateljsku utakmicu" igraju Francuska i Engleska. "Ljubav" ove dvije države gradi se stoljećima tako da njihovi sportski dvoboji, iako nisu natjecateljske prirode, nikako ne mogu imati prijateljski karakter.

Dok se igrači Fabija Capella, zahvaljujući nama, mogu odmarati ovo ljeto, igrači Raymonda Domenecha ne mogu si priuštiti takav "luksuz" i ovakva provjera će im svakako dobro doći prije velikog natjecanja na kojem imaju velika očekivanja. Popis igrača na koje za ovu utakmicu nije mogao računati Francuz zaista je impresivan: Vieira, Henry, Benzema, Saha, Sagna i Frey, no Francuzi svejedno imaju odličnu momčad.

Slika 2 od 2.
Foto: Dragan Kovač

Englezi kao Englezi, bave se samo sobom. Engleski mediji zadnjih dana više pričaju o stotom nastupu Beckhama i novom kapetanu Ferdinandu nego o protivnicima, no tu nema ništa čudno. Nikako da nauče ti Englezi... Morat ćemo ih ponovno podsjetiti. Englezi nemaju problema s ozljedama i svi su trenirali, jedino je Terry upitan za nastup. Capello ima vrlo dobru priliku "ulizati" se Englezima pobjedom u Parizu. Sigurno je kako bi mu pobjeda nad Francuzima donijela mir barem na neko vrijeme.

Druga sjajna utakmica igra se u Elcheu gdje, uvijek favoriti, ali i glavno razočaranje velikih natjecanja, Španjolska dočekuje prvake svijeta - Italiju. Izbornik Španjolske Luis Aragones izazvao je dosta diskusija u Španjolskoj nepozivanjem Raula za ovu utakmicu, no Aragones smatra kako mu napadač Reala nije potreban.

Njegov suigrač, i kapetan reprezentacije, Iker Casillas ovako je najavio utakmicu: "Pobjeda sama po sebi ne znači ništa, ali dignula bi nam samopouzdanje. Isto kao što nam je pobjeda nam Francuskom donijela, no to ne znači kako ćemo biti prvaci Europe. Italija je ipak svjetski prvak i bit će užitak igrati s njima." Iako Torres i Puyol u utorak nisu trenirali, Aragones se nada kako će biti spremni za susret.

Talijanski izbornik Donadoni također je jednu legendu - Del Piera (ponovno) ostavio kod kuće, no za ovaj susret Donadoni na raspolaganju ima Buffona i Camoranesija, koji nisu igrali protiv Portugala. Inače, Talijani imaju sličan problem kao (donedavno) mi, naime Donadoni nije potpisao novi ugovor: "Nije mi se sviđao ugovor koji mi je ponuđen, no to ne znači kako neću ostati nakon Eura niti kako ćemo ići u Austriju i Švicarsku manje motivirani."

Svakako vrijedi spomenuti još neke utakmice koje bi mogle biti zanimljive. Posebno mi mogla biti dobra ona u Rumunjskoj gdje dolazi Rusija. Bit će zanimljivo vidjeti snagu Rumunjske koja je u skupini "smrti" na Euru s Italijom, Francuskom i Nizozemskom. Vrlo dobru utakmicu također bi trebali gledati Portugalci kojima u goste dolaze prvaci Europe Grci. Danska - Češka bi također mogla biti dobra utakmica, kao i Brazil - Švedska.

Prijateljske utakmice:
Rumunjska - Rusija
Austrija - Nizozemska
Poljska - SAD
Portugal - Grčka
Brazil - Švedska
Švicarska - Njemačka
Francuska - Engleska
Španjolska - Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!