Nogomet

Nijemci uvjerljivo, Austrija propustila čudo, blamaža Poljske

Petar Plevnik • srijeda, 26.03.2008.

Sva tri protivnika Hrvatske u skupini na Europskom prvenstvu bila su večeras zauzeta odigravanjem prijateljskih susreta. Jedinu pobjedu upisala je Njemačka, koja je uvjerljivim slavljem u Švicarskoj potvrdila ulogu glavnog favorita skupine. Austrijanci su pak protiv Nizozemaca, usprkos vodstvu od 3:0, travnjak u Beču napustili pognutih glava, dok su Poljaci teško stradali na domaćem terenu od SAD-a...

Austrija - Nizozemska 3:4

Nakon što su u veljači u Beču poraženi (0:3) od Njemačke, sudomaćini Europskog prvenstva Austrijanci odlučili su se na Prateru za još jednu vrlo jaku provjeru - susret protiv nedavnog hrvatskog "krvnika" s Poljuda, Nizozemske. Kao i protiv Nijemaca, Austrijanci su i protiv Oranja od prve minute krenuli silovito, za što su nagrađeni već u šestoj minuti, kada se Ivanschitz dobrom varkom oslobađa Heitinge i ispod vratara Timmera šalje loptu u mrežu za rano vodstvo Austrijanaca.

Rani pogodak dodatno je podigao borbene domaćine, koji su napali Nizozemce visoko na njihovoj polovici, ne dopustivši gostima da razviju svoju prepoznatljivu pas igru. Već u 19. minuti Austrijanci su stigli do drugog pogotka; Ivanschitz je ubacio iz kuta, Timmer je nesiguran u istrčavanju što koristi Prödl i glavom zabija za 2:0.

Furioznih nešto više od pola sata igre Austrija je okrunila u 35. minuti, kada Prödl na identičan način kao kod drugog pogotka još jednom u skoku nadvisuje gostujuću obranu i zabija za pomalo nevjerojatnih 3:0. Šokirani Nizozemci ipak su samo dvije minute kasnije uspjeli stići do pogotka; Sneijder je ubacio iz kuta, a usamljeni Huntelaar glavom iz blizine smanjio na 3:1.

U nastavak susreta Van Basten ulazi sa Boumom i Seedorfom umjesto konfuznog Mathijsena i de Zeeuwa, dok je Hickersberger na teren poslao istu jedanaestoricu. Prvu prigodu u nastavku imali su Austrijanci, nakon što je mozak austrijske momčadi Ivanschitz sjajno proigrao Gercaliua, no branič domaćina previše je oklijevao. Ipak, kako je susret odmicao domaćini su sve više padali, dok su Nizozemci nametnuli svoj ritam igre, koji Austrijanci više jednostavno nisu mogli pratiti.

Najava preokreta stigla je u 67. minuti kada kardinalnu pogrešku dvostrukog strijelca Prödla koristi Heitinga i smanjuje na 3:2. Pritisak Oranja rastao je iz minute u minutu i bilo je samo pitanje trenutka kada će Austrijanci primiti još koji pogodak. Nizozemci su do izjednačenja stigli u 82. minuti, nakon što još jednu lošu reakciju Pogatetza koristi Hesselink i iz okreta pogađa mrežu Payera. Potpuni preokret i pobjeda Nizozemske stigla je pet minuta kasnije, kada Heselink još jednom koristi nesigurnost Pogatetza, asistira za Huntelaara, koji iz neposredne blizine pogađa za konačnih 3:4.

Austrija: Payer, Pogatetz, Gercaliu, Prödl, Garics, Säumel, Ivanschitz, Fuchs, Leitgeb, Harnik (64. Standfest), Linz (64. Janko).

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Švicarska - Njemačka 0:4

Za razliku od susreta s Austrijom, njemački izbornik Joachim Löw od prve je minute ukazao prigodu Jansenu, Fritzu i Gomezu, koji su zaigrali umjesto Friedricha, Schneidera i Kuranyia. Čini se kako je to bila dobra odluka, budući da su Nijemci za razliku od bečkog susreta od prve minute krenuli agresivno na Švicarce. Bolju igru Elf je okrunio u 23. minuti, kada Gomez na petercu domaćina pronalazi Klosea, a napadač Bayerna bez problema dovodi Nijemce u vodstvo, s kojim se i otišlo na odmor.

I početkom nastavka nastavila se dominacija Nijemaca, koji do drugog pogotka stižu u 61. minuti. Frizt je na sredini terena ukrao loptu Barnetti, proigrao Gomeza, a napadač Stuttgarta s rubga 16-erca pogađa lijevi donji kut nemoćnog Benaglija. Samo šest minuta kasnije Nijemci su stigli i do trećeg pogotka, nakon što je Gomez na asistenciju Podolskog zabio svoj drugi pogodak za konačnih 0:3. Svojih nešto više od pola sata odlično je iskoristio Lukas Podolski, koji se nakon asistencije, dvije minute prije kraja susreta upisao i u strijelce, za konačnih 0:4.

Njemačka: Lehmann - Lahm (87. Trochowski), Mertesacker, Westermann, Jansen (79. Rolfes) - C. Fritz (72. A.Friedrich), Ballack, Hitzlsperger, Schweinsteiger - Klose (58. Podolski), Gomez (75. Kuranyi).

Poljska - SAD 0:3

Potpuno drugačijeg raspoloženja od Löwa nakon večerašnjeg susreta zasigurno je poljski izbornik Leo Beenhakker. Poljaci su u Krakowu ugostili reprezentaciju SAD-a i doživjeli poraz od čak 0:3. Da ovo neće biti poljska večer već u 12. minuti najavio je branič gostiju Bocanegra, koji na ubacivanje Donovana, glavom dovodi goste u vodstvo. Da je igra nakon prekida loša strana Poljaka potvrdila je i 35. minute. Ponovno je u ulozi asistenta bio Donovan, ovaj put iz kornera, a najviše je u skoku bio još jedan branič, Onyewu. Točku na i uvjerljive američke pobjede stavio je Lewis u 73. minuti za konačnih 0:3.

Poljska: Boruc - Wasilewski, Bąk, Radomski (63. Goliński), Bronowicki - Piszczek (46. Lobodziński), Dudka, Lewandowski, Krzynówek (46. Smolarek) - Żurawski (46. Łukasz Garguła), Brożek (46. Matusiak)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!