Nogomet

Francuska s bijele točke, volej Ville za slavlje Furije

Zvonimir Šimunović • srijeda, 26.03.2008.

Franck Ribery nije imao osjećaja za jubilej Davida Beckhama u dresu Engleske i pogotkom iz najstrože kazne donio je pobjedu svojoj reprezentaciji u utakmici bez spektakularnih poteza. Španjolska je identičnim rezultatom svladala Italiju nakon eurogola Davida Ville. Europski prvak Grčka još je jednom zagorčala život Portugalu, a vrlo dobre nastupe ubilježile su Ukrajina i Bjelorusija, protivnici Hrvatske u kvalifikacijama za SP...

Francuska je zahvaljujući pogotku Riberyja iz jedanaesterca došla do pobjede u vječitom dvoboju protiv Engleske. Fabio Capello je od prve minute dao priliku Davidu Beckhamu koji je 100. nastup za Gordi Albion opravdao solidnom igrom. Susret je otvoren prilikama s obje strane. Anelka je glavom u 7. minuti zamalo promašio vrata, baš kao i Beckham u 15. iz daljine. Slijedile su minute engleske nadmoći, konkretizirane prilikama Gerrarda, ali kapetan Liverpoola dvaput (23. i 28. minuta) je bio neprecizan udarcima glavom.

Ključni trenutak susreta zbio se u 32. minuti kada je Ribery uposlio Anelku, a njega u kaznenom prostoru ruši vratar Engleske James. Nogometaš Bayerna bio je precizan je s bijele točke. Do kraja prvog dijela još je pokušao Rooney, ali je na mjestu bio Coupet. U nastavku se vrhunskim tempom igralo tek u početnom razdoblju, kada bilježimo dalekometni promašaj Maloude i volej Croucha nakon centaršuta Beckhama, ali bez promjene rezultata. Nakon toga izbornici su počeli s izmjenama što je rezultiralo padom kvalitete igre i ne previše uzbudljivom završetku susreta.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Utakmica između Španjolske i Italije je, unatoč sjajnim prilikama, riješena tek u zadnjem, dijelu veličanstvenim potezom napadača Valencije Davida Ville. Domaća mreža zatresla se već u 11. minuti, ali je gol Tonija poništen zbog sumnjivog prekršaja. Iako je Španjolska imala loptu više u nogama, u prvom dijelu gosti su bili opasniji. No, u izglednim situacijama najbolje nisu reagirali Pirlo i Perrotta. U 52. minuti okvir Casillasovih vrata pogodio je Camoranesi. Domaći uzvraćaju preko Fabregasa, ali njegov udarac krajnjim naporom zaustavlja Buffon.

Susret je riješen dvanaest minuta prije kraja. Prvo je Camoranesi u slalomu nanizao trojicu domaćih igrača, izašao sam pred Casillasa, ali je golman Španjolske sjajnom reakcijom spasio domaće. Španjolci brzo dolaze pred talijanska vrata. Loptu je iz šesnaesterca pokušao izbaciti Cannavaro, ali ona dolazi do Davida Ville koji volejom s ruba kaznenog prostora buši Buffona.

Švedska i Brazil nisu na Emiratesu odigrali nezaboravnu utakmicu, ali će zato Carioce upamtiti još jednu pobjedu. Bez Ronaldinha i Kake Brazilce je do trijumfa odvela nova mlada zvijezda, Milanov Pato pogotkom u 72. minuti. Za reprezentaciju Grčke, Portugal je očito drugi domaći teren. Nakon osvajanja naslova europskog prvaka (dvaput pobijedili domaćine), Grci su još jednom pokazali kako im Portugalci (bez Ronalda) leže. Dvaput je za goste strijelac bio Karagounis (33. i 60.), a smanjio je u 75. Nuno Gomes.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Unatoč vodstvu iz 26. minute koje im je donio Bendtner, Danci nisu uspjeli pobijediti Češku jer je u 42. izjednačio Koller. U dvoboju dviju reprezentacija koje će na Euro, Rumunjska je u potpunosti nadigrala Rusiju i s tri pogotka u mreži Akinfeeva zadala velike brige Guusu Hiddinku. Strijelci su bili Marica, D. Niculae i M. Niculae. Argentina je u drugom poluvremenu slomila otpor Egipta. Sjajnu formu potvrdio je napadač Atletica Sergio Aguero pogotkom u 66. minuti, a konačan rezultat postavio je Burdisso u 84.

Slovenci su, unatoč problemima s trovanjem hranom, iznenadili Mađarsku i u Zalaegerszegu slavili minimalno 0:1. Jedini strijelac na utakmici bio je Šišič u 59. minuti. Iako je BiH nakon dva pogotka bivšeg Hajdukovca Darija Damjanovića nakon 20. minuta vodila 2:0, za Makedoniju je na isti način u završnici prvog dijela uzvratio Maznov i postavio konačnih 2:2. Bugarska je u drugom poluvremenu pogocima Lazarova u 48. i Gencheva u 90. preokrenula rano vodstvo Finske (Jari Litmanen u 22. iz jedanaesterca).

Crna Gora je reprezentacija koja u ovim prijateljskim utakmicama traži svoje mjesto pod suncem u okvirima europskog kontinenta. U najboljoj utakmici od osamostaljenja Crnogorci su pobijedili Norvešku 3:1, pogocima Burzanovića, Boškovića i Đalovića, dok je za goste strijelac bio Carew

Ukrajina dokazuje da će biti itekako opasni protivnik u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. U domaćoj 2:0 pobjedi protiv Srbije blistao je najbolji ukrajinski nogometaš Andriy Shevchenko koji je postigao prvi pogodak u 54., a četiri minute kasnije i asistirao Nazarenku za drugi. Vrlo dobru utakmicu odigrala je i Bjelorusija protiv Turske. U Minsku su domaćini dvaput vodili (Kutuzov 36. i V. Hleb 65.), ali put do pobjede prepriječili su im Tuncay (40.) i Tumer (72.). Kazahstan je s 1:0 poražen u Armeniji, a Andora je popila tri komada od Latvije.

Prijateljske utakmice:
Francuska –Engleska 1:0
Danska – Češka 1:1
Andora – Latvija 0:3
Mađarska – Slovenija 0:1
Rumunjska – Rusija 3:0
Estonija – Kanada 2:0
Švedska – Brazil 0:1
Sj. Irska – Gruzija 4:1
Slovačka – Island 1:2
Malta – Lihtenštajn 7:1
Izrael – Čile 1:0
Bjelorusija – Turska 2:2
Armenija – Kazahstan 1:0
Portugal – Grčka 1:2
Crna Gora – Norveška 3:1
Bugarska – Finska 2:1
Ukrajina – Srbija 2:0
Litva – Azerbajdžan 1:0
Egipat – Argentina 0:2
Luksemburg – Wales 0:2
BiH – Makedonija 2:2
Španjolska – Italija 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!