Tenis

Ančić se pomučio, ali ide dalje

Maja Giljanović • četvrtak, 27.03.2008.

Mario Ančić nakon gotovo dva i pol sata igre plasirao se u drugo kolo 3.8 milijuna dolara vrijednog Miamija, drugog iz serije Masters turnira...

25-godišnji je nekadašnji (u srpnju 2006.) sedmi, a trenutno 63. igrač svijeta, naime, u tri seta slavio protiv 34., 23-godišnjeg Gillesa Simona u njihovom prvom međusobnom susretu.

Prvi set je Mario u svoju korist okončao nakon 35 minuta igre oduzevši Simonu triput servis dok je on sam svoj izgubio jednom i to u četvrtom gemu nakon što se činilo da će se nakon 0:40 Francuza izvući, ali je treća na koncu bila sreća.

Obojica su u tim trenucima imala popriličnih poteškoća sa servisima: Splićanin je u svoja prva tri servis-gema imao nepunih 35% ubačaja, a spašavala ga je njihova iskoristivost - set je zaključio s ukupno četiri poena izgubljena nakon prvog servisa. S druge strane Simon je ostao na pedesetpostotnom učinku, a praktički ga je pokopao drugi servis jer Ančić mu ih je zakucao čak devet od 11 puta.

Nekadašnji je polufinalist Wimbledona breaknuo ove sezone polufinalistu Rotterdama (Söderling) i četvrtfinalistu Marseillea (Mathieu) odmah na otvaranju susreta i potom još dvaput kod 3:2 i 4:2. Servirajući za set je, pak, Simonu ponudio dvije šanse za re-break, ali se prvim servisima (bez ijednog neobranjivog! u cijelom setu) izvukao iz škripca.

U drugom je prvu prigodu načeti gosta Zagreba nam gdje je inače zaustavljen u osmini finala (Haase) Mario imao pri rezultatu 1:1, ali je Simon spasio 15:40. Spasa, pak, nije bilo u sljedećem gemu - 0:40 i 3:2 koje, međutim, Simon odmah na idućoj izmjeni nadoknađuje.

Slika 1 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Kod 4:4 Francuz dvostrukom nudi Ančiću 30:40, izvlači se, još potom spašava i prednost, a svoju je s druge strane prigodu propustio kod 6:5 - break-lopta i šest deuceva Ančić je na koncu preživio i izborio tie-break.

U njemu, pak, Simon oduzima oba Ančićeva servisa za vodstvo od 3:0, održava prednost (5:1) i nakon gotovo dva sata igre (7:) ulazimo u treći set.

Njega Ančić osvaja u nepunih dvadeset minuta zahvaljujući realiziranoj jednoj od dvije izborene break-prilike i u samom finišu susreta napokon čvrstom servisu (73% ubačaja i 79% osvojenih poena).

U drugom kolu hrvatskog reprezentativca čeka Andy Murray, 13. nositelj i ove sezone pobjednik Dohe i Marseillea. Škot je prošlog tjedna u Indian Wellsu uz dosta muke u tri seta zaustavio Ivu Karlovića, a s tri godine starijim Ančićem zasad je poravnat na 1:1. Prvi su se put sreli na Novom Zelandu na putu k Marijevom finalu Aucklanda 2006., a trenutno se 13. na svijetu revanširao u finalu (6:3, 6:4) upravo Murrayjevog ove sezone Marseillea.

Miami, prvo kolo:
ANČIĆ (Hrvatska) - Simon (Francuska) 6:2, 6:7(2), 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!