Tenis

Zalutali južnoafrički metak

Ivor Krapac • petak, 28.03.2008.

Posve neočekivano, Masters Series turnir u Miamiju ostao je bez branitelja naslova već u drugom kolu. Novak Đoković, koji je prije pet dana slavio titulu u Indian Wellsu, nasukao se na prvoj prepreci u pokušaju ponavljanja prošlogodišnjeg dosega na Floridi. Jačim se pokazao južnoafrički kvalifikant, dvometraš Kevin Anderson, jedan od najviših tenisača Toura...

Anderson izgleda nije samo visok, posljednjih tjedana pokazao je i da je vrlo opasan. Početkom mjeseca pojavio se praktički niotkuda i iz kvalifikacija dogurao do finala Las Vegasa, no to se ipak ne može usporediti s onim što je napravio ovog petka, eliminiravši branitelja naslova i "svježeg" pobjednika Indian Wellsa u tri seta, sa 7:6(1), 3:6 i 6:4.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Prvi set najavio je da bi ovo mogla biti sasvim neuobičajena večer za trećeg tenisača svijeta, koji ove godine još nije zakazao na velikim turnirima, uz osvajanje Australian Opena i već spominjanog Indian Wellsa. U toj dionici su i jedan i drugi bili izuzetno čvrsti na servisu, s tek jednom break-loptom koju Đoković nije iskoristio, no neobični dio dogodio se u tie-breaku. Prvi srpski "reket" najčešće dobiva golemu većinu, ovog puta nije, ustvari, nije bio ni blizu - uzeo je tek jedan poen i našao se pred zadatkom okretanja rezultatskog minusa.

Prvi dio zadatka, drugi set, riješio je uspješno, drugi dio nije, iako se činilo da je na dobrom putu. U trećem setu Đoković je krenuo ranim breakom i vodstvom od 2:0, da bi ga potom potopila serija 21-godišnjeg Andersona od četiri uzastopna osvojena gema, uključujući i dva breaka. Iz tog zaostatka se treći nositelj više nije izvukao, već u prvom nastupu oprostio se od obrane čak 500 bodova na Entry ljestvici, koliko je zaradio prošlogodišnjom titulom.

Posrnulom branitelju naslova nije pomoglo što je servirajući u trećem gemu trećeg seta zaradio opomenu zbog preduge pripreme za servis i uzimanja vremena između poena, s već uobičajenih 15-ak ili čak 20-ak odbijanja loptice u pod za dodatnu koncentraciju, za što mu se obično progleda kroz prste. Ovog puta nije bilo tako s Normom Chrystom, a vikanje na suca nakon dobivenog poena i zvižduci s tribina zbog te reakcije očito nisu pomogli Đokoviću: "U tom trenutku nisam se najbolje koncentrirao, ali nema veze... Sve je to dio igre."

Andersonu nije smetalo što je protivnik postao nervozan, posao mu je bio prilično olakšan. No, svejedno ga je trebalo obaviti, južnoafrički kvalifikant, trenutno tek 122. na svijetu, imao je razloga slaviti: "Govorio sam samom sebi da mogu dobiti, da samo trebam vjerovati. Obzirom na sve što je postigao i na to koliko je sjajan igrač, za mene je nevjerojatno iskustvo pobijediti ga."

Masters Series Miami, 28.3.2008., drugo kolo: Anderson (JAR, Q) - Đoković (Srbija, 3) 7:6(1), 3:6, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!