Nogomet

Ćorluka osvećuje Eduarda

Marin Vuković • petak, 28.03.2008.

Osim velike bitke za naslov, koju već nekoliko tjedana vode Manchester United, Arsenal i Chelsea, i neizvjesnosti na dnu prvenstvene ljestvice, značajnu pozornost ovoga će vikenda u Premiershipu "ukrasti" 178. Merseyside derbi, dvoboj gradskih rivala Liverpoola i Evertona. Stadion koban za Eduarda da Silvu ugostit će u subotu još jednog Hrvata, protiv Birminghama i Martina Taylora istrčat će Vedran Ćorluka.

Gradsko rivalstvo Evertona i Liverpoola, začeto još krajem 19. stoljeća, do današnjeg je dana ostalo jedno od najvećih u engleskom nogometu. Dvije momčadi koje u Liverpoolu dijeli samo Stanley Park sastat će se u nedjelju u 17 sati i po 178. put međusobnim dvobojem odlučiti tko je kralj među Scouserima, kako u engleskoj nazivaju stanovnike Liverpoola. Gradski je prestiž, međutim, ovaj put u drugom planu. Ulog u ovoj utakmici višestruko je veći, budući da obje momčadi ciljaju na četvrto mjesto, a četvrto mjesto znači Ligu prvaka, donosi Uefine milijune i uvodi momčad u europsku elitu.

Poteškoća ne nedostaje ni jednima ni drugima. Osim što su vlasnici Redsa George Gillett i Tom Hicks javno obznanili da jedan s drugim više ne mogu, Rafael Benitez u ovoj utakmici ne može računati na suspendiranog Javiera Mascherana, kojega je skupo stajala priča sa sucem Steveom Bennettom iz derbija na Old Traffordu. Everton je pak oslabljen neigranjem Tima Cahilla, koji je zbog loma metatarzalne kosti stopala vjerojatno izgubljen do kraja sezone.

Iako susreti ove dvije momčadi nikada nisu imali huligansku pozadinu, budući da se navijačke skupine nisu često sukobljavale, na travnjaku nikada nije nedostajalo vatre. Štoviše, u posljednje tri godine, u šest utakmica podijeljeno je čak sedam crvenih kartona. Posljednja utakmica odigrana je na Goodison Parku u listopadu prošle godine, slavio je Liverpool s 2:1, dok je Everton zbog isključenja Hibberta i Nevillea dvoboj završio s devet igrača.

Sezona lova na Manchester United

Što se vrha ljestvice tiče, Manchester United je sjajnim izdanjem protiv Liverpoola izgradio prednost od pet bodova i taj će bodovni razmak braniti na Old Traffordu u srazu s Aston Villom. Prijateljska utakmica Škotske i Hrvatske skupo je stajala Alexa Fergusona, zbog ozljede ligamenata koljena cijelu završnicu sezone propustit će Darren Fletcher, što Unitedovom treneru sužava mogućnosti u veznom redu. Već uobičajeno ozlijeđen je Louis Saha, koji više vremena provodi na oporavku nego na travnjaku, a upitan je i nastup Nanija.

Nema sumnje kako će Ferguson ponovno kalkulirati i pokušati odmoriti neke igrače jer sljedećeg tjedna slijedi nastavak natjecanja u Ligi prvaka. "Pri sastavljanju momčadi za subotnju utakmicu moram imati na umu i susret s Romom jer je to iznimno važna utakmica za nas", izjavio je Sir Alex. "Međutim, u isto vrijeme ne smije biti opuštanja protiv Aston Ville. Najdosljedniji klub osvojit će prvenstvo i mi svoju dosljednost moramo dokazati u tjednima koji dolaze."

Unitedovim pratiteljima Chelseaju i Arsenalu sada preostaje mukotrpna utrka za bodovima i očekivanje pogrešnog koraka aktualnog prvaka. Nakon vrijedne pobjede nad Arsenalom, momčad Chelseaja očekuje dvoboj s neuvjerljivim Middlesbroughom, ali Avram Grant bi mogao imati velikih problema. Naime, kako sada stvari stoje vrlo su upitni nastupi kapetana Johna Terryja, kojeg muči zadnja loža, i Franka Lamparda kojeg je pokosio virus.

"Middlesbrough je odigrao neodlučeno s Arsenalom u Londonu i zato moramo odigrati dobro, neće nam biti lako", svjestan je trener Chelseaja. "Bili smo daleko iza Arsenala, a sada smo iznad njih, ali mislim da su oni i dalje u utrci i niti jedna od tri vodeće momčadi neće do kraja sezone osvojiti sve bodove."

Arsene Wenger zna da mu je momčad u velikim problemima. Nakon četiri uzastopna remija, a potom i drugog poraza sezone, krajnje je vrijeme da se Topnici vrate na pobjedničke staze s kojih su skrenuli gubitkom Eduarda da Silve. Za susret s Boltonom, koji je u teškoj situaciji i svaki bod mu je prijeko potreban, Arsenalov strateg ne može računati na ozlijeđenog Bacaryja Sagnu, koji je na Stamford Bridgeu iskrenuo gležanj, a i dalje je van stroja i Tomas Rosicky.

Ćorlukina osveta

Vedran Ćorluka imat će prilike barem na neki način "osvetiti" Eduarda da Silvu, budući da u subotu u 16 sati Manchester City gostuje u Birminghamu, na stadionu na kojem je najmanje devet mjeseci nogometne karijere izgubio prvi napadač hrvatske reprezentacije. Martin Taylor je u konkurenciji za momčad, otkad je odradio suspenziju zaigrao je tek za pričuvnu momčad Birminghama, a na treneru Alexu McLeishu je da odluči je li spreman za potpuni povratak. Odnesu li gosti bodove sa St. Andrewsa, gurnut će Birmingham u vrlo tešku situaciju, na rub eliminacije iz Premiershipa.

Budući da nitko od velike engleske četvorke ove sezone neće osvojiti niti jedno kup natjecanje, u Kup Uefe direktno će iz Premiershipa otputovati tek jedna momčad, i to ona koja osvoji peto mjesto. To mjesto Portsmouthu bježi objektivno velikih sedam bodova, no još uvijek imaju izgleda osvojiti FA kup. Harry Redknapp u svakom slučaju ne gubi nadu u europski iskorak: "Odigrali smo odlično ove sezone i iako još ništa nismo osvojili svakako nismo odustali od petog mjesta u ligi. Bio bi to sjajan način da uđemo u Kup Uefe, a za to nam trebaju pobjede. Izgubi li Everton od Liverpoola, a mi pobijedimo, smanjit ćemo razliku na četiri boda", izjavio je strateg Pompeya koji u subotu na Fratton Parku dočekuje Wigan. Niko Kranjčar je spreman i bez sumnje će nastupiti u udarnoj postavi domaćina.

Pravi derbi začelja odigrat će Derby County i Fulham, što će po mnogočemu biti zanimljiv dvoboj. Naime, izgubi li domaćin i ovu utakmicu vrlo vjerojatno će i matematički izgubiti sve izglede za opstanak u koji, pak, vjeruju još samo oni najoptimističniji navijači najlošije momčadi Premiershipa. S druge strane, Fulham hvata posljednji vlak spasa, pobjedom bi izborili priključak s Boltonom i Birminghamom.

Premiership, 32. kolo:

Subota, 29.03.2008:
Birmingham - Manchester City (16.00 h)
Bolton - Arsenal (16.00 h)
Derby County - Fulham (16.00 h)
Portsmouth - Wigan (16.00 h)
Reading - Blackburn (16.00 h)
Sunderland - West Ham (16.00 h)
Manchester United - Aston Villa (18.15 h)

Nedjelja, 30.03.2008:
Chelsea - Middlesbrough (14.00 h)
Tottenham - Newcastle (16.00 h)
Liverpool - Everton (17.00 h)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!