Zimski sportovi

Montreal na vrhu Istoka, golijada u Denveru

Ante Jukić • subota, 29.03.2008.

Od osam sinoć odigranih susreta u NHL-u, tek oni u Detroitu i Anaheimu nisu imali preveliku rezultatsku važnost. U ostalim utakmicama, važne domaće pobjede ostvarili su Carolina, Minnesota i Colorado, dok je Nashville gostujućom pobjedom u Columbusu preuzeo osmo mjesto Zapada od Vancouvera. Domaćim porazom od Montreala nakon produžetaka, Buffalo je gotovo sigurno ispao iz utrke za doigravanjem…

Pobjedom protiv Flyersa,5:4 nakon kaznenih udaraca, Devilsi su prekinuli neugodan niz od pet uzastopnih poraza. Philadelphia u New Jerseyu nije slavila još od 2004. godine, a od tada su izgubili čak 12 uzastopnih utakmica na ovom, za njih, najneugodnijem gostovanju. U pobjedi domaćih najviše su se istaknuli Johnny Oduja, koji je postigao dva pogotka, te Jamie Langenbrunner, strijelac odlučujućeg kaznenog udarca u raspucavanju. Iako su pogotkom Mikea Knublea u zadnjoj minuti izborili produžetke, Flyersi ipak nisu smogli snage za potpuni preokret. Međutim, i ovaj osvojeni bod ih je pomaknuo na sedmo mjesto Istoka čime su se, barem nakratko, odmaknuli od Bostona i zahuktalog Washingtona.

Nakon što su noć prije iznenađujuće slavili na Floridi, Trashersi su uvjerljivo poraženi na gostovanju u Carolini. Domaćini su ovom pobjedom učvrstili svoju vodstvo na Southeastu te praktički osigurali playoff. Za uvjerljivu, 7:1 pobjedu, najzaslužniji su Tuomo Ruutu i Jeffrey Hamilton sa po dva postignuta gola, te Eric Staal koji je jednom golu pridodao i dvije asistencije. Jedini strijelac za, odavno ''prežaljenu'', Atlantu bio je Jim Slater.

Iako su dvije i pol minute prije kraja imali vodstvo od 3:1, Sabresi nisu uspjeli pobijediti Montreal i tako su, gotovo sigurno, izgubili sve šanse za doigravanje. Tomas Plekanec je sa dva postignuta pogotka odveo Canadiense u produžetke, u kojima su gosti golom Christophera Higginsa stigli i do drugog boda. Buffalo će tako, po svemu sudeći, propustiti playoff ove sezone, dok je Montreal ovom pobjedom zasjeo na vrh Istoka, sa jednim bodom više od Pittsburgha.

Jedan od dva derbija Zapada odigrali su Minnesota i Vancouver. Iako ni domaćini nisu matematički osigurali doigravanje, ovaj susret je bio puno važniji za goste iz Kanade, kojima je svaka utakmica ''biti ili ne biti''. Međutim, pobjedom od 4:0, Minnesota je svoje rivale iz Northwest divizije gurnula u još veću neizvjesnost, a sebi osigurala mirnu završnicu regularnog dijela sezone. Strijelci za domaćine bili su Bouchard, Koivu, Burns i Fedoruk.

Najuzbudljivija utakmica večeri odigrana je u Denveru. Domaći Colorado i gosti iz Edmontona priuštili su gledateljima dvoboj pun preokreta koji je na kraju završio ''happy endom'' za domaćine. Golom šest sekundi prije kraja, Joe Sakic je izjednačio na 4:4 i odveo svoju momčad u produžetke. Budući da u dodatnih pet minuta nije bilo pogotka, odlučivali su kazneni udarci, u kojima je odlučujući pogodak za domaćine postigao Milan Hejduk. Osim spomenutih Sakica i Hejduka, sjajnu predstavu za Colorado pružio je i Peter Forsberg koji je ubilježio tri asistencije. Colorado je ovom pobjedom uplovio u sigurne vode, dok će Oilersi, unatoč sjajnom završetku sezone, doigravanje gledati na televiziji.

Nashville je iskoristio posrtanje Vancouvera u Minnesoti i ''ugurao'' se na osmo mjesto u poretku Zapadne konferencije. Jan Hlavac i Radek Bonk osigurali su Predatorsima pobjedu u Columbusu, kod prilično nemotiviranih Blue Jacketsa. Iako su bodovno potpuno izjednačeni s Vancouverom, Nashville trenutno drži osmo mjesto Zapada zbog jedne pobjede više od Canucksa.

Preostale dvije utakmice Zapadne konferencije nisu imale preveliku rezultatsku važnost. St. Louis je, neočekivano, slavio u Detroitu, svladavši Red Wingse 4:3, nakon produžetaka. Brad Boyes je postigao dva pogotka za goste koji odrađuju posljednje utakmice, za njih, užasne sezone. Kao utjeha im može poslužiti činjenica da im je ovo bila čak četvrta ovosezonska pobjeda protiv najbolje momčadi lige.

San Jose Sharksi su, pak, pobjedom od 3:1 u Anaheimu i matematički potvrdili prvo mjesto na Pacifiku. Pobjeda nad aktualnim prvacima još je jednom potvrdila sjajnu formu Sharksa koji se definitivno nameću kao jedni od glavnih kandidata za osvajanje Stanley Cupa.

NHL, rezultati: New Jersey – Philadelphia 5:4 (SO), Carolina – Atlanta 7:1, Buffalo – Montreal 3:4 (OT), Minnesota – Vancouver 4:0, Colorado – Edmonton 5:4 (SO), Columbus – Nashville 0:2, Detroit – St. Louis 3:4 (OT), Anaheim – San Jose 1:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!